תקציר: מאמר זה מוקדש לכלל ה- 11 מתוך 13, של אקטיביסט השמאל הרדיקלי והתאורטיקן הפוליטי יהודי-אמריקאי סול אלינסקי (Saul David Alinsky; 1972-1909): 'מסר שלילי שקרי, שמהדהד שוב ושוב, ייקלט לבסוף ויבקיע'. העקרונות הללו מופיעים, בין היתר, בספרו של אלינסקי מ- 1971: "כללים לרדיקלים" (Rules for Radicals). הם מאיימים היום להקריס את הדמוקרטיה האמריקנית, וגם את זו שלנו... אתם מוזמנים לתרום דוגמאות נוספות!

[לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
ב- 1971 - שנה לפני מותו - פרסם סול דייוויד אלינסקי (Saul David Alinsky; 1972-1909), אקטיביסט שמאל רדיקלי ותאורטיקן פוליטי יהודי-אמריקאי, את ספרו: "כללים לרדיקלים" (Rules for Radicals; ראו כרזה בסוף המאמר).
אלינסקי תרגם את תורת ההפעלה - שפיתח ולדימיר איליץ' לנין בברית המועצות (ראו התמונה למטה) - ושהועתקה גם ע"י המשטרים הפשיסטים - למציאות של מדינות דמוקרטיות.
בספר, 13 'כללי זהב' להשגת השלטון, שהפכו כלי משחק אפקטיבי מאוד בפוליטיקה האמריקנית, ו'עשו עליה' גם לישראל. הם מאיימים היום, להקריס את הדמוקרטיה האמריקנית - וגם את זו שלנו [ראו את מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי (2023), כך תופסים שלטון בדמוקרטיה – 13 העקרונות של סול אלינסקי].
מאמר זה מוקדש לכלל ה- 11: 'מסר שלילי שקרי, שמהדהד שוב ושוב, ייקלט לבסוף ויבקיע'. הוא כולל הפצת סיפורים שיקריים (Fake News) על יריבים פוליטיים, והדהודם לאורך זמן; מיתוג יריבים בכינויים שקריים, וחזרה עליהם שוב ושוב... גם אלה וגם אלה מהודהדים ע"י אמצעי תקשורת אוהדים שהפכו לשופרות תעמולה [להרחבת המושג: חדשות מזויפות - Fake News, לחצו כאן]. הכלל הזה - בגלגולו הקודם, בחצי הראשון של המאה העשרים, נקרא 'עקרון השקר הגדול': "שקרים קטנים גורמים לאנשים להגיב בביטול. אבל, אם השקר גדול ואם הוא נאמר בתקיפות ולאורך זמן, שוב ושוב, אנשים יאמינו לו!"
הכלל הזה כולל הפצת סיפורים שיקריים (Fake News) על יריבים פוליטיים, והדהודם לאורך זמן; מיתוג יריבים בכינויים שקריים, וחזרה עליהם שוב ושוב... גם אלה וגם אלה מהודהדים ע"י אמצעי תקשורת אוהדים שהפכו לשופרות תעמולה [להרחבת המושג: חדשות מזויפות - Fake News, לחצו כאן].
[להרחבה על: חדשות מזויפות – Fake News, לחצו כאן]
![[בתמונה - ולדימיר אִילִיץ' אוּליַאנוֹב (לנין) ועיקרון השקר הגדול... התמונה היא נחלת הכלל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/02/לנין-ותיאוריית-הקטסטרופה.jpg)
דוגמאות לשימוש בכלל ה- 11 של אלינסקי יש בשפע בפוליטיקה האמריקנית. לדוגמה:
1. הכשלת מועמדותו של ג'ון קרי בקמפיין לנשיאות ארה"ב ב-2004, נגד ג'ורג' בוש: בקמפיין עלה נושא מלחמת וייטנאם בה שירת קרי, וממנה בוש התחמק (לדבריהם של מבקריו). כנגד קרי נטען כי אף על פי שהשתתף במלחמת וייטנאם, הרי בפעילותו אחריה השמיץ את הלוחמים האמריקאים בפשעי מלחמה, ובכך מכר את חבריו לנשק בעבור רווח פוליטי. במסגרת המסע שניהלו נגדו, הפיצו מתנגדיו תמונה מזויפת (ראו למטה), שבה נראה קרי יחד עם פעילת השלום ג'יין פונדה בעצרת מחאה נגד מלחמת וייטנאם. קרי הפסיד במערכה ל חודה של שערה, בהפרש של 3 מיליון קולות מקרי; וכנראה שלולא הקמפיין השקרי, היה זוכה בבחירות (WIKIPEDIA: John Kerry military service controversy).
![[בתמונה: התמונה המזויפת, שבה נראה ג'ון קרי יחד עם פעילת השלום ג'יין פונדה, בעצרת מחאה נגד מלחמת וייטנאם. התמונה מובאת בשימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/05/גיין-פונדה-וגון-קרי.jpg)
2. השקר על זיוף הבחירות בין דונלד טראמפ לג'ו ביידן: באמצע אפריל 2023, שילמה פוקס ניוז כמעט 800 מיליון דולר כדי למנוע משפט דיבה על חלקה ב'שקר הגדול' של טראמפ: הפצת הטענות הכוזבות על זיוף הבחירות לנשיאות ב-2020:

דוגמאות לשימוש בכלל ה- 11 של אלינסקי בפוליטיקה הישראלית:
יצויין כי הראשון שעשה שימוש מאסיבי בגרסה מרוככת של הכלל הזה היה בנימין נתניהו, ע"פ הפרשנות של היועץ האסטרטגי, ארתור פיקלשטיין [למאמרו של דני וידיסלבסקי: 'הסוד השלישי של נתניהו: תיוג שלילי של מתנגדים!', לחצו כאן]; אולם, מאז הולך השימוש בכלל ומחריף, לגבהים שרק לפני מספר שנים איש לא היה מאמין שיהפכו שכיחים בפוליטי הישראלית.
1. לנצח את הטרור הביביסטי... זו אחת הכותרות הקשות מסיסמאות המחאה, שהרי טרור (Terror או Terrorism) מוגדר במילון מונחי צהל כשימוש אלים (או איום בשימוש) נגד יחידים (בעיקר אזרחים שלווים וחפים מפשע) או נגד רכוש.
מה לזה ולשלטון נתניהו והימין, שעלה בבחירות דמוקרטיות חוקיות? מתי ועל מי הופעל טרור?

2. קמפיין 'סוף הדמוקרטיה': הקמפיין הזה הושק בישראל בכל פעם שבו היה ניסיון לבצע רפורמה בבית המשפט העליון, עוד מימי חיים רמון ב- 2006; ודניאל פרידמן ב- 2009-2007, כשרי משפטים. אולם, הוא תפס בהצלחה רבה דווקא עתה בתנועת המחאה [למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: 'ספין סוף הדמוקרטיה ומשמעויותיו', לחצו כאן].
![[בתמונה: 'פרויקט סוף הדמוקרטיה... האיום בדרך כלל יותר מבעית מהדבר עצמו. התמונה היא צילום מסך]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/03/פרויקט-סוף-הדמוקרטיה-1024x538.jpg)
5. הצגת שלטון נתניהו כפשיזם ואותו כדיקטטור וכרודן: שימו לב לכיתוב בכרזה: "לא לפשיזם"...
המילה פשיזם / פשיסטים נשזרת כחוט השני בפוסטים רבים ברשתות החברתיות, נוסח: "הפשיסטים נתניהו לוין ורוטמן מרסקים את הדמוקרטיה"...
![הצגת שלטון נתניהו כפשיזם ואותו כדיקטטור וכרודן: שימו לב לכתוב: "לא לפשיזם"... [לפוסט המקורי של Roni Amid בפייסבוק, לחצו כאן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/05/גם-החרם-על-אנגל-הוא-פשיזם.png)
6. הצגת פעולות הממשלה כ'הפיכה משטרית':
![[בכרזת מטה המאבק: הצגת פעולות הממשלה כ'הפיכה משטרית'...]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/05/הפיכה-משטרית.png)
ביטויים קשים נוספים משולחן המחאה:
- "ממשלת התחבולה על מלא";
- "לא רוצים צבא המונהג ע"י איטולות!";
- "פקידי הלכות חוטאים";
- "הקרימינל הבוגדני לקואליציית ימין על מלא";
- "ביבי וכנופייתו מימין על מלא";
- "המנהיג העליון"...
- "חמומי מוח המוסתים על ידי הממשלה הגזענית..."
- "המשת"פים הפשיסטים";
- "ממשלה של עבריינים ועלוקות מוצצי דם!";
- "מכבש השנאה של מכונת הרעל".
וכדומה.
הימין אימץ מבחינתו עד מהרה גם הוא את השימוש בכלל:
- "הסנדק אהרן ברק";
- "החונטה הפריבילגית"
וכדומה.
![[בתמונה: כשהאויב/היריב גורר אותם 'לשחק' במגרשו הביתי, הם נקלעים לבלבול ולחשש, שעלול להוביל לנסיגה… צילום מסך מהסרטון: 사도신경 16]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2020/01/חשש.jpg)
כך למשל פרויקט סוף הדמוקרטיה של תנועת המחאה. אז סכנה לדמוקרטיה בהחלט יש. אבל למשל, הסכנה של סחף בדינאמיקה של המחאה והשפעתו על הדמוקרטיה גדול לאין שיעור. ובכל זאת, אנשים מיצרים פניקת המונים, שתופסת היטב בקרב
נספח: 13 העקרונות של אלינסקי
![[בתמונה משמאל: פנחס יחזקאלי: ככה תופסים שלטון בדמוקרטיה - 13 העקרונות של סול אלינסקי... חלק מתמונה חופשית לשימוש, ברמה CC BY 2.0, שהועלתה על ידי GraphicMama-team לאתר fexels]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2022/11/מרצה-4-1.png)
הספר "כללים לרדיקלים" מונה, כאמור, 13 כללים עיקריים (ויקיפדיה: סול אלינסקי):
1. גרום ליריב לחשוב שעוצמתך גדולה בהרבה מהאמיתית (טפח את עוצמתך הנתפסת). 2. אף פעם אל תחרוג מתחום המומחיות שלך ושל אנשיך. 3. אבל במידת האפשר, גרום לאויב/ליריב לחרוג חרוג מגבולות המומחיות שלו. 4. אלץ את האויב/היריב לעמוד בספר הכללים של עצמו. 5. לעג הוא נשק אימתני. עשו בו שימוש ממוקד! 6. טקטיקה טובה היא כזו שאנשיך נהנים ממנה. 7. אבל טקטיקה שנמשכת זמן רב מדי הופכת לנטל. 8. לחץ הולך וגובר הוא חזות הכל. המשך להפעיל לחץ, אל תרפה. 9. האיום בדרך כלל מבעית יותר מהדבר עצמו. 10. התנאי העיקרי עבור טקטיקה הוא פיתוחם של מבצעים שישמרו את הלחץ על היריב. 11. מסר שלילי שקרי, שמהדהד שוב ושוב, ייקלט לבסוף ויבקיע. 12. המחיר של תקיפה מוצלחת הוא חלופה בונה. 13. בחר את המטרה למתקפה שלך, הקפא אותה, הפוך אותה לאישית וקטב אותה.
![[בתמונה: סול אלינסקי וספרו: 'כללים לרדיקלים'. תמונתו של סול אלינסקי מימין נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי Pierre869856. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 3.0; כריכת ספרו של אלינסקי משמאל מובאת בשימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/03/סול-אלינסקי-כללים-לרדיקלים.jpg)
[לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- המאמר: כך תופסים שלטון בדמוקרטיה – 13 העקרונות של סול אלינסקי;
- אוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו';
- אוסף המאמרים אודות שינוי ארגוני והשלכותיו.
- אוסף המאמרים על 'עוצמה';
- הרחבה על 'תורת המערכות המורכבות';
- הרחבת המושג: 'עוצמה נתפסת';
- אוסף המאמרים בנושא השואה ומלחמת העולם השנייה;
- אוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות;
- אוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה.
- הרחבת המושג: 'אי ודאות';
- הרחבת המושג: 'ודאות';
- מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: 'ספין סוף הדמוקרטיה ומשמעויותיו';
- אוסף המאמרים על עורמה ותחבולה;
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה';
- הרחבת המושג: חדשות מזויפות – Fake News;
- אוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית'.
- הרחבת המושג 'אפקטיביות'.
- מאמרו של דני וידיסלבסקי: 'הסוד השלישי של נתניהו: תיוג שלילי של מתנגדים!'.
מקורות והעשרה
- דני וידיסלבסקי (2019), הסוד השלישי של נתניהו: תיוג שלילי של מתנגדים! ייצור ידע, 1/6/19.
- פנחס יחזקאלי (2023), כך תופסים שלטון בדמוקרטיה – 13 העקרונות של סול אלינסקי, ייצור ידע, 9/3/23;
- ויקיפדיה: סול אלינסקי.
- פנחס יחזקאלי (2022), הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/1/22.
- יחזקאלי פנחס (2019), שינוי ארגוני ושינוי בכלל באתר ‘ייצור ידע’, ייצור ידע, 5/11/19.
- יחזקאלי פנחס (2019), התנגדות לשינוי: תגובת הנגד של מערכות, ייצור ידע, 15/7/14.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על ה'עוצמה' באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 23/8/18.
- יחזקאלי פנחס (2014), תורת המערכות המורכבות, ייצור ידע, 12/6/14.
- פנחס יחזקאלי (2015), עוצמה נתפסת – עוצמה מדומה: הכל בעיני המתבונן…, ייצור ידע, 17/6/15.
- פנחס יחזקאלי (2018), שואה ומלחמה: מלחמת העולם השנייה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 10/4/18.
- פנחס יחזקאלי (2015), קבלת החלטות, ייצור ידע, 8/6/15.
- פנחס יחזקאלי (2019), התודעה – והניסיונות להשפיע עליה – באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/10/19.
- פנחס יחזקאלי (2014), אי ודאות - חוסר ודאות, ייצור ידע, 11/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2023), ספין סוף הדמוקרטיה ומשמעויותיו, ייצור ידע, 7/1/23.
- טאלב ניקולס נסים (2014), אנטי שביר, איך לשרוד ולנצח בעולם של ברבורים שחורים, אור יהודה: דביר.
- פנחס יחזקאלי (2014), ודאות, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2016), עורמה ותחבולה - למה וויתרנו עליהם?, ייצור ידע, 11/2/16.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2017), חדשות מזויפות – Fake News, ייצור ידע, 19/2/17.
- Saul Alinsky | American activist | Britannica. https://www.britannica.com/biography/Saul-Alinsky.
- The Poor Man's Machiavelli: Saul Alinsky and the Morality of Power. https://www.cambridge.org/core/journals/american-political-science-review/article/abs/poor-mans-machiavelli-saul-alinsky-and-the-morality-of-power/227B3D28A2EA9B66A464731E825FD053.
- Saul Alinsky, community organizing and rules for radicals. https://infed.org/mobi/saul-alinsky-community-organizing-and-rules-for-radicals/.
- WIKIPEDIA: John Kerry military service controversy.
- פנחס יחזקאלי (2023), בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 26/2/23.
- פנחס יחזקאלי (2014), אפקטיביות, ייצור ידע, 11/4/14.
Pingback: פנחס יחזקאלי: כך משיגים שלטון בדמוקרטיה - 13 העקרונות של סול אלינסקי - ייצור ידע
Pingback: 'תיוג' ו'מיתוג' לסוגיו, באתר 'ייצור ידע' - ייצור ידע
Pingback: התודעה - והניסיונות להשפיע עליה - באתר ייצור ידע - ייצור ידע
Pingback: הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע - ייצור ידע
Pingback: בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע - ייצור ידע