פנחס יחזקאלי: תרבות ההקרבה הג'יהאדיסטית בראי הפסיכו-פתולוגיה

תקציר: המאמר בוחן את שורשי התופעה - שבה אימהות מוסלמיות מביעות גאווה בהקרבת ילדיהן למען מטרות דתיות או לאומיות - בעזרת כלים מתחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית, הפסיכואנליזה והסוציולוגיה של הדת. ינותח הקשר האפשרי בין מבנים תרבותיים-משפחתיים בחברות מוסלמיות מסוימות לבין נטייה לקונפורמיות, הקצנה דתית והתמסרות לג'יהאד.

[בתמונה: תרבות ההקרבה הג'יהאדיסטית בראי הפסיכו-פתולוגיה. התמונה היא צילום מסך]
[בתמונה: תרבות ההקרבה הג'יהאדיסטית בראי הפסיכו-פתולוגיה. התמונה היא צילום מסך]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.

*  *  *

המאמר בוחן את שורשי התופעה - שבה אימהות מוסלמיות מביעות גאווה בהקרבת ילדיהן למען מטרות דתיות או לאומיות - בעזרת כלים מתחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית, הפסיכואנליזה והסוציולוגיה של הדת. ינותח הקשר האפשרי בין מבנים תרבותיים-משפחתיים בחברות מוסלמיות מסוימות לבין נטייה לקונפורמיות, הקצנה דתית והתמסרות לג'יהאד.

מול תופעות של טרור התאבדותי, והערצת השאהדה (מוות למען אללה), בולטת התופעה החברתית המורכבת, של אימהות – בעיקר בעולם המוסלמי הערבי – שמביעות גאווה בהקרבת ילדיהן, בלב מאבק פוליטי-דתי. בפריזמה מערבית חילונית, זוהי התנהגות בלתי נתפסת. אך בחברות מסוימות היא נחשבת מופת של מוסר, נאמנות והקרבה. כיצד ניתן להסביר את הניגודים הללו?

[בסרטון: התופעה החברתית המורכבת, של אימהות – בעיקר בעולם המוסלמי הערבי – שמביעות גאווה בהקרבת ילדיהן, בלב מאבק פוליטי-דתי]

פסיכולוגיה של ילדות תחת פטריארכיה דתית

חסך רגשי ודיכוי מוקדם: ע"פ בולבי (Bowlby, 1969) וויניקוט (Winnicott, 1953), היעדר אם מזינה רגשית או דמות מגוננת בשנות החיים הראשונות, עלול להוביל להתפתחות אישיות לא-יציבה, חרדתית או מתגוננת. באזורים בהם האישה מודרת מהמרחב הציבורי, ולעתים אף מהפרקטיקה האימהית (כפי שקורה באזורים בהם ילד נלקח מוקדם אל סמכות גברית), מתפתחים אצל הילד דפוסי התקשרות לא בטוחים – שעשויים לייצר צורך עז בזהות מוחלטת, ובהתמסרות אידאולוגית.

מוח תחת לחץ: חוקרי נוירולוגיה של טראומה מציינים כי מוח של ילד הגדל בסביבה המאופיינת באיומים, אלימות מילולית/פיזית, ודיכוי קבוע – מתעצב באופן שונה. המרכז הרגשי (Amygdala) עובר התפתחות-יתר, תוך פגיעה באזורים רפלקטיביים של קבלת החלטות (Prefrontal Cortex). מכאן הדרך קצרה לאישיות פרנואידית או דיכוטומית (Perry, 2006).

סוציולוגיה של השאהדה: האדרה קולקטיבית של המוות

פוליטיזציה של האימהוּת: החוקרת מירה צוק (Tsuk, 2005) ניתחה את ייצוגי האימהות הפלסטיניות בטלוויזיה של חמאס. היא זיהתה כיצד אימהות מוצגות כשותפות אקטיביות בג'יהאד – לא רק כתומכות, אלא גם כמעודדות. עבור נשים שאין להן ערוץ אחר להשגת מעמד חברתי – הקרבת הבן מביאה כבוד, תהילה ואף תמורה כלכלית.

מבנה משפחתי סמכותני: בתרבויות פטריארכליות קלאסיות (כמו זו המתוארת על ידי פייר בורדייה, 1998), לאישה אין אוטונומיה. לכן, היא נאלצת להזדהות עם מבני כוח גבריים כדי לשרוד. אם תפקידך כאישה בחברה כזו הוא "ללדת לוחמים", הרי הקרבת הילד לשהאדה הופכת למימוש האימהוּת במובנה הגבוה.

[בסרטון: אימהות של "שהידים" מנחמות אם של "שהיד", שזה עתה מת]

דתיות טראומטית וזהות פתולוגית

האיסלאם כפלטפורמה זהותית טוטלית: האיסלאם – בדומה לדתות אחרות – מכיל יסודות מיסטיים, מוסריים, אקזיסטנציאליים, אך בגרסאות פוליטיות רדיקליות שלו (כמו הסלפיזם או הג'יהאדיזם), הוא הופך לשפת כוח טוטלית. חוקרים כמו ג'יל קפל (Kepel, 2002) ובן נביס (Ben Nefissa, 2003) מצביעים על כך שהג'יהאד הוא לאו דווקא תוצר של עוני אלא של משבר זהות – שבו הדת מספקת משמעות, כבוד וקהילה.

שנאה כהשלכה נפשית: החוקר הישראלי ד"ר צבי מסיני הציע תיאוריה שנויה במחלוקת, לפיה הפלסטינים נושאים בתוכם תודעה יהודית מודחקת, כיוון שהם צאצאי יהודים שאוסלמו בכפייה לאחר חורבן בית שני וכיבוש האר. ע"י המוסלמים. לכן, הם שונאים את מה שהם עצמם (מסיני, 2010). ניתן לקרוא תיאוריה זו דרך הפריזמה של מלאני קליין – כאקט של השלכה: תיעוב כלפי ה"מוכר המודחק", הבונה אידאולוגיה של השמדה [להרחבה על התאוריה של צבי מסיני על מוצאם היהודי של הפלסטינים, לחצו כאן].

[בסרטון: אם המתגאה במותו של בנה]

האישה כמספקת מוות: פסיכואנליזה פמיניסטית

בגישתה של קארול גיליגן (Gilligan, 1982), נשים מתפתחות מוסרית מתוך קשר ודאגה, אך כאשר קשר זה מסורס על ידי תרבות גברית אלימה, הוא מתהפך: הרצון להגן הופך לרצון להקריב. בחברות מדכאות, האימהות מפנימות את הערכים הדומיננטיים, ובכך מחזקות את מעגל האלימות.

[בסרטון: רבות ההקרבה הג'יהאדיסטית בראי הפסיכו-פתולוגיה]

[לאוסף המאמרים על הצד האפל של האסלאם, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

One thought on “פנחס יחזקאלי: תרבות ההקרבה הג'יהאדיסטית בראי הפסיכו-פתולוגיה

  1. Pingback: פנחס יחזקאלי: פולחן המוות המוסלמי | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *