פנחס יחזקאלי: הברית בין הקווירים לאסלאם שנועדה למוטט את יסודות המערב, הופכת לבומרנג

תקציר: הברית בין הקבוצות הקוויריות לאסלאם הפוליטי נראתה על פניה כמנוע חזק לערעור יסודות המערב, אולם בפועל, היא יצרה תוצאות בלתי צפויות של 'אפקט בומרנג' עבור המאבק הפלסטיני, וגם עבור עניינם של הקווירים. במקום לקדם את תמיכתם בציבור הרחב, היא הציבה אותם בתוך מסגרת פוליטית שנויה במחלוקת, הרחיקה תומכים פוטנציאליים, והגבירה את הפוליטיזציה סביב הנושא.

[בתמונה: אלוהים גיי. המקור: דף הטוויטר של RadioGenoa. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: אלוהים גיי. המקור: דף הטוויטר של RadioGenoa. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

*  *  *

בתמונת השער של המאמר מספרים לנו המתאסלמים החדשים כי "אלוהים הוא גיי"... ובתמונה למטה הם מספרים לנו כי "אלוהים אוהב שוויון"... (שתי התמונות מתוך דף הטוויטר של RadioGenova). מה דעתכם? או שהם יצליחו לשנות את האסלאם המודרני, או שהוא יצליח לשנות אותם... על מי אתם מהמרים?

בשנים האחרונות, ניכרת התקרבות בין קבוצות פרוגרסיביות בעולם המערבי לבין גורמים המזוהים עם האסלאם הפוליטי. לכאורה, מדובר בקואליציה בלתי אפשרית: מצד אחד, תנועות קוויריות ואקטיביסטיות התומכות בשוויון מגדרי וזכויות להט"ב; ומצד שני, אידאולוגיה דתית שמרנית, המתנגדת בתוקף לרעיונות אלו.

שיתוף הפעולה בין הקבוצות נבנה סביב מטרה משותפת: אתגור יסודות המשפחה, הדת והלאומיות – אותם עמודי תווך שעליהם נשען הסדר החברתי-מערבי המסורתי. אבל, כדאי לזכור: קריקטורות כנגד האסלאם שפרסם השבועון הצרפתי "שרלי הבדו" ("Charlie Hebdo"), הביאו להרג 12 בני אדם בפיגוע ירי שביצעו מחבלים אסלאמיסטים ב-7 בינואר 2015. והנה חבורת 'אידיוטים שימושיים' קווירים פוגעים באללה ומכנים אותו 'גיי', ומקבלים חסינות (בינתיים)... מעניין רק איך זה ייגמר!

[בתמונה: אללה אוהב שוויון? המתאסלמים החדשים... המקור: דף הטוויטר של RadioGenova. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: אללה אוהב שוויון? המתאסלמים החדשים... המקור: דף הטוויטר של RadioGenova. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

מוטיבציות הברית

במוקד השותפות עומדת האופוזיציה המשותפת לערכי המערב הקלאסיים. הקבוצות הקוויריות שואפות לחשוף את הפטריארכיה, לפרק את מבני המשפחה המסורתיים ולקדם ערכים של פלורליזם ושוויון. האסלאם הפוליטי, מצידו, רואה במערב אויב תרבותי שיש לערער את בסיסו הערכי, בין היתר באמצעות הצגת המערב כהתגלמות של שחיתות מוסרית והתנוונות.

באופן אירוני, הברית הזאת נבנתה מתוך הנחה שאיחוד הכוחות יסייע לשני הצדדים להיאבק בכוחות שמרניים, תוך קידום נרטיבים פוליטיים המשרתים את מטרותיהם. במסגרת זו, התמיכה בקמפיינים פרו-פלסטיניים מצד תנועות WOKE הפכה לסמל מרכזי, שבו התחברו זכויות אדם, התנגדות לקולוניאליזם ואנטי-לאומיות מערבית. רק שהגיחוך של החיבור הזה מלעיג את שתי התנועות גם יחד בעיני מתנגדיהן.

ראו למשל את הכרזה למטה, מעשי ידי הקריקטוריסט j.majburd, המציג את "ההבדל הקטן והחביב, שבין קווירים בעזה לקווירים בעד עזה"...

[בתמונה: יחי ההבדל הקטן בין קווירים בעזה לקווירים בעד עזה... היוצר: j.majburd. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: יחי ההבדל הקטן בין קווירים בעזה לקווירים בעד עזה... היוצר: j.majburd. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

פוליטיזציה של המאבק הפלסטיני

למרות מטרות הברית, היא יצרה השלכות בלתי צפויות – חלקן שליליות במיוחד עבור המאבק הפלסטיני. חיבור המאבק הפלסטיני לאג'נדות ה-WOKE, על מגוון נושאים שנויים במחלוקת כגון נזילות מגדרית, הוביל לתגובת נגד עזה מצד הימין הפוליטי במדינות המערב. באמצעות שימוש ברטוריקה מחברת, הצליחו גורמים שמרניים לקשור את הסמליות הפלסטינית לערכים שנתפסים כחתרניים בעיני הציבור הרחב, ובכך להסיט את התמיכה במאבק הפלסטיני אל מחוץ למיינסטרים.

למשל, בארצות הברית ובאירופה, פוליטיקאים מהימין הלאומי תיארו את הפלסטינים כחלק מתנועה גלובלית המאיימת על התרבות המערבית. ההשתייכות הסמלית לאג'נדות WOKE – מבלי להבין עד תום את הנזק שזו עלולה לגרום – הפכה את הפלסטינים למטרה נוחה להאשמות בעוינות תרבותית.

בסרטון למטה, הלקוח מתוך דף הטוויטר של Desiree Rugani - מופע WOKE למען פלסטין: מתחייב סבב הופעות במדינות הים התיכון!

[בסרטון: מופע WOKE למען פלסטין: מתחייב סבב הופעות במדינות הים התיכון! המקור: דף הטוויטר של Desiree Rugani. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

דינמיקה תרבותית הפוכה

בקרב מדינות המזרח התיכון עצמן, הברית עוררה תחושות מעורבות. תנועות אסלאמיות מסורתיות, כמו חמאס, נאלצות להתמודד עם דיסוננס בין התמיכה האסטרטגית שהן מקבלות מקבוצות פרוגרסיביות לבין חוסר ההתאמה האידאולוגי הבסיסי לערכים שהן מייצגות.

חלק מהזרמים הדתיים מזהירים שברית זו עלולה להחליש את הלגיטימציה של המאבק הפלסטיני בעיני שותפים מסורתיים בעולם הערבי והמוסלמי. הם מדגישים שהמאבק הקווירי, הממוקד בשינוי מבני החברה, נתפס כאיום על הערכים המוסריים שעליהם מבוססת החברה האסלאמית.

בכרזה למטה - דוגמה נוספת מהפגנות הקווירים למען פלסטין, שהופיעה בדף הטוויטר של Marina Medvin: "אין גאווה ללא פלסטין? אדרבא. השקיעו קצת כסף, קנו כרטיסים וסעו לשם!

[בתמונה: אין גאווה ללא פלסטין... המקור: דף הטוויטר של Marina Medvin. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: אין גאווה ללא פלסטין... המקור: דף הטוויטר של Marina Medvin. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

סיכום ומסקנות

הברית בין הקבוצות הקוויריות לאסלאם הפוליטי נראתה על פניה כמנוע חזק לערעור יסודות המערב, אולם בפועל, היא יצרה תוצאות בלתי צפויות של 'אפקט בומרנג' עבור המאבק הפלסטיני, וגם עבור עניינם של הקווירים. במקום לקדם את תמיכתם בציבור הרחב, היא הציבה אותם בתוך מסגרת פוליטית שנויה במחלוקת, הרחיקה תומכים פוטנציאליים, והגבירה את הפוליטיזציה סביב הנושא.

בכרזה למטה: כל בר דעת מבין מה עושים במדינות האסלאם לקווירים. על כן, החיבור הזה מביא לידי קיצון את ההלעגה על החיבור הזה ביניהם בארצות המערב. בקריקטורה למטה שהופיעה בדף הטוויטר של RAN_DUMB_LIBS, מושלך קוויר מהגג ע"י אסלמיסטים חמושים, ונשאלת השאלה: מי הולך לספר להם (איך יסיימו את מסע התמיכה שלהם)?

[בתמונה: מי הולך לספר להם? המקור: דף הטוויטר של RAN_DUMB_LIBS. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: מי הולך לספר להם? המקור: דף הטוויטר של RAN_DUMB_LIBS. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

[לאוסף המאמרים אודות תופעת התוצאות הבלתי צפויות (תב"צים), לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

[בתמונה- יחי ההבדל הקטן: קווירים למען פלסטין לעומת קווירים בתוך פלסטין... המקור: טוויטר]
[בתמונה- יחי ההבדל הקטן: קווירים למען פלסטין לעומת קווירים בתוך פלסטין... המקור: טוויטר]

5 thoughts on “פנחס יחזקאלי: הברית בין הקווירים לאסלאם שנועדה למוטט את יסודות המערב, הופכת לבומרנג

  1. Pingback: הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  2. Pingback: התוצאות הבלתי צפויות (תב"צים) באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  3. Pingback: פנחס יחזקאלי: דגל פלסטין: סמל מאבק או אייקון של כאוס עולמי? | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *