[בתמונה: הקומיקאי הצרפתי לואי דה פינס לבוש בגדי משטרת ישראל ועונד דרגות מפכ"ל. הועלה לפייסבוק על ידי עו"ד פנחס פישלר ביולי 2016]
[לקובץ המאמרים על מקצועיות ומקצוענות, באתר ייצור ידע]

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
דברים טובים קורים מהסיבות הלא נכונות... אתחיל בעובדות שפורסמו בתקשורת:
"צעד חירום של המפכ"ל: בעקבות הזינוק במספר השוטרים המתפטרים בשל העבודה השוחקת ותנאי השכר הקשים... מפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי הורה על קיצור משמעותי של קורס ההכשרה לשוטרים שנמשך שבעה חודשים, ועל בנייתה של מתכונת הכשרה חדשה שתימשך שבעה שבועות בלבד. זאת, כדי למלא את השורות ולהביא שוטרים נוספים לשטח במהירות...
קורס ההכשרה המקוצר של שוטרי הסיור יביא לכך ש-90% מהאירועים שהשוטרים היו מתרגלים בקורס - שבמסגרתם ביצעו סימולציות של תרחישים שונים שבהם הם עתידים להיתקל בשטח - יתבטלו. במתכונת החדשה והמקוצרת השוטרים לא יעברו סימולציות בכמה מהנושאים החשובים ביותר, בהם אלימות במשפחה, אירועי שוד ואירועי אלימות, והם ילמדו את הדברים באמצעות מצגת.
אז המשטרה מקצרת הכשרות והתקשורת - כמו גם הרשתות החברתיות - רוגשות, ומשעשעות מתמיד... אחת ההערות המרתקות, עליהן עברתי הרשתות החברתיות הייתה: "הייתם רוצים שרופא ינתח אתכם או יטפל בכם, אחרי שאתם יודעים שקיצרו להם את הלימודים מ- 7 שנים ל- 4 שנים; ואז לומד דרך המחשב ותוך כדי תנועה רפואה... הייתם נותנים לו בידיים את היקרים לכם לטיפול?!?! למה משטרה כן?... "
אם זה לא היה עצוב זה היה מצחיק...
[להרחבת המושג: 'אסטרטגיה', לחצו כאן]
[לכתבה המלאה של לירן לוי ב- YNET, לחצו כאן]
למה זה מצחיק? אם אין מקצועיות, בשביל מה לבזבז על הכשרות?
![סוגיית חוסר המקצועיות של המשטרה עולה כמעט מכל תחום, שבו עוסקת המשטרה, וזו אחת הבעיות הקשות ביותר שלה מאז היווסדה. לא מאמינים לי? תשאלו את עו"ד פנחס פישלר, שבנה מותג לחוסר המקצועיות ולשלומיאליות המשטרתית: משטרת לואי דה פינס, על שמו של שחקן קולנוע צרפתי ומצחיקן בינלאומי, הנחשב לאחד השחקנים הבולטים של הקומדיה הצרפתית של שנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20, ושנהג לגלם מפקד משטרה שלומיאל... פישלר תמיד טוען: בנו להם מכללה לאומית לשוטרים במיליארדי שקלים. האריזה מהודרת. מבחוץ זה נראה 'מרהיב'. אבל מה נשאר ממערכי השיעור? מהתכנים? מי יפיק לקחים ומתי? מי יסיק מסקנות? [בתמונה משמאל: עו"ד פנחס פישלר. מקור התמונה: עצמי]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2018/08/%D7%A4%D7%A0%D7%97%D7%A1-%D7%A4%D7%99%D7%A9%D7%9C%D7%A8.png)
סוגיית חוסר המקצועיות של המשטרה עולה כמעט מכל תחום, שבו עוסקת המשטרה, וזו אחת הבעיות הקשות ביותר שלה מאז היווסדה, והיא לא נובעת מהיעדר הכשרה. שוטרים מבלים שלוש שנים מחייהם בהכשרות (לא רלוונטיות...).
לא מאמינים לי? תשאלו את עו"ד פנחס פישלר (ראו תמונה משמאל), שבנה מותג לחוסר המקצועיות והשלומיאליות המשטרתית: משטרת לואי דה פינס, על שמו של שחקן קולנוע צרפתי ומצחיקן בינלאומי, הנחשב לאחד השחקנים הבולטים של הקומדיה הצרפתית של שנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20, ושנהג לגלם מפקד משטרה שלומיאל...
פישלר תמיד טוען: בנו להם מכללה לאומית לשוטרים במיליארדי שקלים. האריזה מהודרת. מבחוץ זה נראה 'מרהיב'. אבל מה נשאר ממערכי השיעור? מהתכנים? מי יפיק לקחים ומתי? מי יסיק מסקנות? (פישלר, 2019).
[בתמונה משמאל: עו"ד פנחס פישלר. מקור התמונה: עצמי]
המקצועיות עלתה בכל הועדות שבחנו כשלים במשטרה לאורך השנים, מועדת סירוטה איתן - שבדקה עוד ב- 1980 את הטענות, בדבר שימוש לא חוקי בכוח של שוטרים בזמן מעצר וחקירה - עד לוועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון, ועד בכלל.
ואם טרם השתכנעתם, מפנה אתכם עו"ד פישלר לדוח הנזיקין השנתי של משטרת ישראל: הקנסות שמשלמת המשטרה - מכספי המיסים שלנו - כנזיקין על פעולות לא מקצועיות.[למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: 'למה המשטרה לא מקצועית?', לחצו כאן] [למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: 'משטרת לואי דה פינס': קלסיקה של תיוג ציבורי, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על 'תיוג' ו'מיתוג' לסוגיו, באתר 'ייצור ידע', לחצו כאן] [למאמרו של עו"ד פנחס פישלר: 'מפעל הזבל' של תשלומי הנזיקין המשטרתיים, לחצו כאן]

האם מפקדי השטח מעורבים בהדרכת אנשים? האם הם עצמם מקצועיים? הצחקתם!
תפתחו עיתונים ותשפטו לבד. רוצים עוד הוכחה? תעבירו את המבחן - שאני נותן לכיתת האוניברסיטה שלי בנושא של סוגיות בשיטור - לפורומים שונים במשטרה, כולל ראשי ומדריכי המכללה הלאומית לקצינים, כולל סגל הפיקוד הבכיר של המשטרה, כולל המפכ"ל; ותגלו שרובם המכריע אינם יודעים ואינם מבינים משטרה.
הם אינם מכירים סוגיות בסיסיות בשיטור בחברה דמוקרטית; אינם מכירים טכניקות ודוקטרינות שיטור... והאמת, למשטרת ישראל יש מיליון נהלים אבל אין לה תורת הפעלה/דוקטרינה. אם נשתמש בדימוי שבתחילת המאמר, משטרת ישראל משולה לבית חולים, שרופאיו אינם מכירים את תורת הרפואה כלל, וממציאים לעצמם שפה אחרת...
אז מה הם למדו במכללה?
חשוב יותר מה הם לא למדו - הנה דוגמה קטנה: סוגיית תרבות השקר הינו התחום שבו עסקו כל ועדות החקירה שבדקו את המשטרה מאז שנות ה- 70 של המאה הקודמת. האם הנושא החשוב הזה מופיע בחומר הלימוד? כמובן שלא...
[לאוסף המאמרים על תורות הפעלה במשטרה (דוקטרינה), לחצו כאן]
![[בתמונה: ד"ר פנחס יחזקאלי על היעדר הדוקטרינה המשטרתית - ""רובם המכריע של מפקדי המשטרה, כולל סגל הפיקוד שלה, אינם יודעים ואינם מבינים משטרה. הם אינם מכירים סוגיות בסיסיות בשיטור בחברה דמוקרטית; אינם מכירים טכניקות ודוקטרינות שיטור... והעיקר, למשטרת ישראל יש מיליון נהלים אבל אין לה תורת הפעלה.". התמונה היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2022/06/דר-פנחס-יחזקאלי-על-היעדר-הדוקטרינה-המשטרתית.jpg)
[בתמונה: ד"ר פנחס יחזקאלי על היעדר הדוקטרינה המשטרתית. התמונה היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע]
'מפעל זבל ארגוני' אחד גדול...
המשמעות היא, שתחום ההכשרות במשטרת ישראל בכלל והמכללה הלאומית לשוטרים בפרט הם פיל לבן ענקייייי. השוטרים לא לומדים שום דבר חשוב במכללה לשוטרים וגם אם למדו, הם שוכחים מיד עם הגיעם לשטח. למה? זו תרבות השוטרים טמבל! איך שמגיע שוטר חדש, לשטח מספרים לו לעזוב את הספרים והמחברות כי "לשטח יש חוקים משלו".
בעשור שבו פיקדתי על תחנות, נהגתי לאמן מתנדבים במדים ולהכשיר אותם בעצמי. חלק מהם היה מקצועי יותר מחלק מהשוטרים שתחת פיקודי, כי הם למדו בדיוק את מה שרציתי מהם לבצע!
נובע מכך, שהמכללה הלאומית השוטרים היא מה שמכונה בשפה הניהולית 'מפעל זבל ארגוני': כינוי למכלול פעולות הסרק המבוזבזות של ארגון, שאינן מייצרות ערך: כשלים ונפל בפס הייצור; בזבוז בחומר, באנרגיה, בזמן, במקום, ובמאמצים פקידותיים וניהוליים. ארגונים בריאים נאבקים בתופעה הזו של 'מפעל הזבל' עד חורמה (בעגה של יועצים ארגונים ואסטרטגיים זה "להרים כסף קל מהרצפה" - לא רק שחוסכים כסף אלא אף מגדילים פרודוקטיביות בהתאמה). אולם המשטרה נמנעה עד היום לעסוק בכך.
[לקובץ המאמרים על תרבות, סטייה ושחיתות שוטרים באתר ייצור ידע', לחצו כאן] [להרחבת המושג של: 'מפעל הזבל' ול'מפעלי זבל' אחרים במשטרה, לחצו כאן] [להרחבה על המושג: 'פרודוקטיביות', לחצו כאן]
![[מפעל הזבל של מערך ההדרכה המשטרתי... התמונה המקורית היא חופשית, והועלתה על ידי Brad Perkins לאתר flickr]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2016/07/הר-הזבל-של-המשטרה.png)
אז, בשביל מה צריך מכללה לאומית לשוטרים?
משתי סיבות עיקריות:
- האחת, בשביל ה ביורוקרטיה טמבל! המכללה הלאומית לשוטרים היא לָטִיפוּנְדִּיָּה (אחוזה - ממלכה - ענקית) אדירת ממדים של תקנים ודרגות וקצינים בכירים ורכבים צמודים. מה שלומדים שם הוא רק תפאורה, כי את מה שצריך לא לומדים.
- והשנייה וחשובה יותר: החניכים הם כוח תגבור זמין הניתן להקפצה בכל עת.
[לקובץ המאמרים, הכל על ביורוקרטיה', לחצו כאן]

הפוטנציאל שבשינוי
אציין כי הבעיה איננה בגורמי ההדרכה המקצועיים. הבעיה היא בפיקוד.
דור ה-Z אינו בנוי לעמידה בשלשות וללימוד כיתתי של פעם, וגם אינו צריך זאת. שוטרים נדרשים להפעלת שיקול דעת אישי והם אינם מקבלים פקודת אש קבוצתית למשל, כמו בצבא. כשצריך, הם גם משלמים את המחיר לבד...
ידועה בהקשר זה אמירתו של השופט אהרן ברק (ראו תמונה משמאל):
"כשעלי לומר לסטודנטים באוניברסיטה מיהו בעל שיקול הדעת הגדול ביותר, התשובה היא השוטר ברחוב.
לא רק שהשוטר הוא בעל שיקול הדעת הגדול ביותר, אלא שגם היכולת להתערב בהחלטתו היא הקטנה ביותר, הן בגלל סופיות החלטותיו והן בגלל הפעלת שיקול הדעת... על מנת שנקיים את הדמוקרטיה, יש לעיתים לערוך איזון בין פגיעה והגנה על זכויות האדם, איזון אשר מחייב שיקול דעת.
אני בעד לאפשר לשוטרים שיקול דעת, (אבל) לשם כך הם צריכים שיהיה להם המבנה הנפשי והמקצועי, על מנת שיוכלו לשקול את השיקולים השונים, הערכיים, וברגע העימות, יקבלו את ההחלטה הנכונה"
וראוי לשאול: האם מישהו באמת עובד בהכשרות על שיקול הדעת של השוטרים? האם במפגשים שוטר-אזרח אנחנו למדים על שיקול דעת ראוי מצד שוטרים ומפקדים?
מערך ההדרכה במשטרה שקד כבר לפני שנים להתאים אותה לדור ה-Z: הכשרות דיגיטליות מוקלטות וחומר כתוב, המלווים בתמיכה מקצועית ובמפגשים תקופתיים לליבון בעיות ולתרגול.
בינתיים, זה לא מפריע לגורמים בעלי עניין לייצר 'פניקה מוסרית' סביב סוגיית ההדרכות, ולנסות לצרף ל'פניקה המוסרית' הזו גורמים אינטרסנטים, כמו הלובי הנשי (אבוי, שוטרים ילמדו על אלימות נגד נשים ממצגות... ראו הכתבה למטה).
[להרחבה על דור ה- Z בשוק העבודה, לחצו כאן] [להרחבה על הפעלת שיקול דעת, לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'פניקה מוסרית', לחצו כאן]
![[בכתבה: פניקה מוסרית: אבוי, שוטרים ילמדו על אלימות במשפחה במצגת... לכתבה המלאה של לירן לוי ב- YNET, לחצו כאן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2022/06/287257685_10160041895959641_8215436348718763968_n.jpg)
[לקובץ המאמרים על מקצועיות ומקצוענות, באתר ייצור ידע]

מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2019), למה המשטרה לא מקצועית?, ייצור ידע, 25/6/19.
- פנחס יחזקאלי (2015), מיתוג, , ייצור ידע, 24/10/15.
- פנחס יחזקאלי (2018), 'משטרת לואי דה פינס': קלסיקה של תיוג ציבורי, ייצור ידע, 29/7/18.
- פנחס יחזקאלי (2018), תרבות, סטייה, אלימות ושחיתות שוטרים באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 14/7/18.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס פישלר (2019), 'מפעל הזבל' של תשלומי הנזיקין המשטרתיים, ייצור ידע, 24/8/19.
- פנחס יחזקאלי (2020), הכל על תורות הפעלה במשטרה (דוקטרינה), ייצור ידע, 10/12/20.
- יחזקאלי פנחס (2014),הכל על ביורוקרטיה באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 25/7/18.
- פנחס יחזקאלי (2018), בני דור ה-Z מתקרבים לשוק העבודה, ייצור ידע, 20/4/18.
Pingback: מקצועיות ומקצוענות באתר ייצור ידע - ייצור ידע