תקציר: נשים מהוות אמצעי מצוין להשגת מטרות זרות, כמו: 'מדינת כל אזרחיה'. איך? דרך נטרול צבא היבשה. פסיקות בג"ץ כרסמו כבר אנושות בחיל התותחנים, ועתה, שופטיו מכוונים לשריון.

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
זהו מאמר רביעי מתוך ארבעה על בעיות, פתרונות ושינויים מהמעלות, הראשונה והשנייה; ועל ההבדלים ביניהם. למאמרים האחרים:
- פנחס יחזקאלי: בעיה ושינוי מהמעלה הראשונה – שינוי בתוך המערכת;
- פנחס יחזקאלי: בעיה ושינוי מהמעלה השנייה – שינוי במבנה המערכת.
* * *
בג"ץ כפה על צה"ל פיילוט נוסף בסוגיית שילוב נשים בשריון ואני שואל: תגידו, בג"ץ אוהב נשים?
כנראה שלא, אבל הן מהוות אמצעי מצוין להשגת מטרות זרות, כמו: 'מדינת כל אזרחיה'. איך? דרך נטרול צבא היבשה. פסיקות בג"ץ כרסמו כבר אנושות בחיל התותחנים, ועתה, שופטיו מכוונים לשריון.
![[בתמונה: גם בשרות הבנות בשריון נדרשת פשרה מפא"יניקית… התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2026/06/שריון-נשים-2-1024x559.png)
מה בין נשים לוחמות ל'מדינת כל אזרחיה'?
זה היופי במערכות מורכבות. הבעיות שנוצרות בהן הן 'בעיות מהמעלה השנייה'. משמע, בעיות שלא ניתן לזהות קשר ישיר, בינן לבין פתרונן. זה מאפשר לפוליטיקאים וליועצים אסטרטגיים לשטות בקהלם, ולהשיג את מטרתם כשקהלם בטוח שהתכוונו למשהו אחר לחלוטין.
אבל קודם כל קצת תיאוריה: ואצלביק ואח' מבדילים בין מה שהם מכנים: 'שינוי מהמעלה הראשונה' ל- 'שינוי מהמעלה השנייה':
- 'שינוי מהמעלה הראשונה', מטפל ב'בעיות מהמעלה הראשונה', שיש קשר ישיר בינן לבין הפתרון, שמבוסס על הוספת 'עוד מאותו דבר'. זהו שינוי המתרחש בתוך מערכת נתונה, כאשר המערכת עצמה אינה משתנה.
- 'שינוי מהמעלה השנייה' (המקרה שלנו), מטפל ב'בעיות מהמעלה השנייה', שלכאורה לא נראה קשר בינן לבין הפתרון הנכון להן. במקרים כאלה, שינוי מהמעלה הראשונה אינו מביא לתוצאה הרצויה, כיוון שמבנה המערכת עצמה הוא החייב לעבור שינוי (שינוי בגוף החוקים השולטים במערכת, במבנה שלהם או בסדר הפנימי.
שינוי המדינה ל'מדינת כל אזרחיה' הוא כמובן שינוי מהמעלה השנייה. הוא מתבצע דרך 'הקרסת' הריבונות והמשילות של המדינה הציונית, ובניית מדינה חלופית על חורבותיה. במקרה שלנו, שיתוק חיל היבשה וחוסר יכולת להשיג ניצחון ו/או כיבוש הוא אמצעי להשגת מטרה זו.
![[בתמונה - כריכת הספר: 'שינוי: עקרונות של יצירת בעיות ופתירתן לווצלוויק ואח', שראה אור בהוצאת הקיבוץ הארצי, השומר הצעיר, ספרית הפועלים, ב- 1979. אנו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2016/11/שנוי-667x1024.png)
כך מנטרלים את חיל היבשה
תבינו: אין צבא יבשה בלי מערך המילואים. צה"ל משקיע הרבה בהכשרת לוחמיו כדי שישרתו במילואים עד גיל מבוגר. נשים נושרות בגיל צעיר מאוד. לכן, כל אישה שנכנסת לתומ"ת או לטנק היא לוחם אחד פחות במילואים, ועומס מוגבר על הגברים. תשאלו את קצין תותחנים ראשי מה קורה לחיל ללא לוחמי מילואים, והוא יספר לכם.
כדי לעמוד בתכתיבי המערכת המשפטית, צה"ל מטייח ומסלף נתונים פיזיולוגיים ומבצעיים, תוך הנמכת סרגלי מאמץ והסתרת הפערים בין נשים לגברים. את המחיר משלמות הלוחמות: בפציעות מאמץ קשות, בשברי הליכה ובנזקים אורתופדיים שילוו אותן לכל חייהן.
שילוב נשים כלוחמות בשריון עם הגברים, יוצר מציאות מבצעית ואנושית בלתי אפשרית, של עירוב מגדרי בתוך כלים סגורים. אני שריונר. כך גם ראשי ישיבות ההסדר ששרתו כלוחמים וכקצינים בחיל, כמו: הרב יעקב מדן, הרב ראם הכהן, הרב אליעזר שינוולד ואחרים. לכן, סירובם לשלוח את חייליהם למסגרות הללו וניתובן לחילות אחרים, מובן.
מי שחווה את השטח ועדיין חושב אחרת, מוזמן לדו-שיח מוקלט ופתוח איתי. נרד לפרטי הפרטים של החיים בגדוד טנקים, וישפטו הצופים.
ומילה על הציונות הדתית כאליטה
מתי אליטה יודעת שהיא באמת אליטה? כשהיא יכולה להכתיב את התנאים. אין לחילות היבשה קיום היום, בלי לוחמי הציונות הדתית.
לכן, אם פיקוד הצבא מבקש לקיים צבא יבשה חזק, דעתם חייבת להישמע.
[לאוסף המאמרים על שריון וטנקים, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על הציונות הדתית כאליטה בהתהוות, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על נשים, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על מדינה פלסטינית ו'מדינת כל אזרחיה', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על מדינה פלסטינית ו'מדינת כל אזרחיה'.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- אוסף המאמרים על שריון וטנקים.
- אוסף המאמרים על הציונות הדתית כאליטה בהתהוות.
- אוסף המאמרים על נשים.
- אוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות.
- הרחבת המושגים: בעיה ושינוי מהמעלה הראשונה.
- הרחבת המושגים: בעיה ושינוי מהמעלה השנייה.
- הרחבת המושג: 'מטרה של מערכת'.
- הרחבת המושג, 'מערכת מורכבת'.
- הרחבת המושג 'ניצחון'.
- הרחבת המושג: 'כיבוש'.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2023), מדינה פלסטינית ו'מדינת כל אזרחיה' באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 24/11/23.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2023), אוסף מאמרים על שריון וטנקים, ייצור ידע, 23/1/23.
- פנחס יחזקאלי (2023), על הציונות הדתית כאליטה בהתהוות, באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 22/9/23.
- פנחס יחזקאלי (2019), אוסף המאמרים על נשים באתר, ייצור ידע, 9/3/19.
- פנחס יחזקאלי (2015), קבלת החלטות, ייצור ידע, 8/6/15.
- פנחס יחזקאלי (2016), בעיה ושינוי מהמעלה הראשונה, ייצור ידע, 1/11/16.
- פנחס יחזקאלי (2016), בעיה ושינוי מהמעלה השנייה, ייצור ידע, 1/11/16.
- פנחס יחזקאלי (2014), מטרה של מערכת, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מערכת מורכבת, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), ניצחון: להשיג את המטרה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2025), 'כיבוש' מהו? הגדרה, דוקטרינה ושינויים בתפיסה הצבאית המערבית, ייצור ידע, 10/8/25.
