תקציר: במהלך התקפה של יממה אחת, התערערה אמינותה של ישראל ככוח אזורי שיכול להתערב למען בני ברית. הטבח בדרוזים בשכונה אחת בסוריה, מבטא מאבק כולל בהנהגת טורקיה לדחיקת רגליה של ישראל מהשפעה אזורית, ולחיזוק השליטה הטורקית בכול סוריה. המשבר הדרוזי בסוריה מחזק את דרכו של ג'ונבלאט מנהיג הדרוזים בלבנון שבחר בתמיכת קטאר ותורכיה בדרך המשמרת עוינות לישראל.
![[בתמונה: בשנת 2025, דרוזים נטבחים בסוריה רק בגלל זהותם. הקהילה הבינלאומית וארגוני זכויות אדם שותקים, וישראל אינה אפקטיבית... המקור: דף הטוויטר של Lorena Khateeb. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/05/דרוזים-נטבחים-בסוריה.jpg)


אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
מאמר זה ראה אור לראשונה בעיתון ישראל היום, ב- 2 במאי 2025. הוא מובא כאן באישורו ובאישור המחבר.
זהו מאמר רביעי מתוך ארבעה על המושג: "הקיר הניצב איתן". למאמרים האחרים לחצו:
- גרשון הכהן: "הקיר הניצב איתן" ומשמעותו במזרח התיכון;
- גרשון הכהן: "הקיר האיתן" במערכת האזורית המתהווה מחדש;
- אורי בר לב: לא כל כך נעים לאוזן, לא פוליטיקלי קורקט, אבל אין ברירה!
* * *
לא במקרה לקראת יום העצמאות הישראלי, התארגנה התקפה של כוחות אסלאמיים סלאפיים נגד אזרחים דרוזיים בסוריה. העיתוי להתפרצות האירועים ראוי לתשומת לב: כמה יממות לאחר ביקור מאות שיח'ים דרוזים מאזור הר הדרוזים שהגיעו לישראל ביום שישי האחרון לחגיגות נבי שועייב. הביקור החשוב סימן בשורה לחיבור בני העדה הדרוזית בישראל יחד עם אחיהם בסוריה - מה שהיה מנוע במשך עשרות שנים של גבול חסום. הביקור ביטא את מעמדה האזורי החדש של ישראל, שבאיתנותה הצבאית העניקה להנהגת העדה הדרוזית בסוריה את הביטחון שהם בוחרים בצד האיתן.
כך מנחה פתגם עתיק שמבטא את תבונת ההישרדות של מיעוטים במזרח התיכון: "אנחנו עם הקיר הניצב איתן" (נחנא מעא אל חיט אל וואקף). במילים פשוטות: הפתגם מזהיר מהסתמכות על בן ברית המתגלה כקיר בלתי יציב. את ההנחה הזו -עבור מי שבחרו בברית עם ישראל - ביקשו אתמול התוקפים לערער.
![[בתמונה: "הקיר האיתן", הגורם העוצמתי באזור, שניתן להישען עליו... האם אנחנו מבינים אותו? התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing. הכרזה: ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/10/אנחנו-עם-הקיר-האיתן.jpg)
ההתקפה התמקדה לשכונה במרחב דמשק אשרפיית סאחנייה, המהווה נקודת תורפה ביכולת ההגנה העצמית של המיעוט הדרוזי בסוריה. בניגוד לריכוז הדרוזי הגדול והמאורגן בדרום סוריה בסווידא - הר הדרוזים, השכונות הדרוזיות בקרבת דמשק מוקפות באוכלוסייה עוינת וסובלות מתנאים נחותים להגנה. במרחב הר הדרוזים לעומת זאת חיים כ-700 אלף דרוזים מאורגנים למאבק בכוח המונה כמאה אלף חמושים.
מיקוד ההתקפה לנקודת התורפה בדמשק מיועד לאתגר גם את מדינת ישראל, שממשלתה הכריזה על הענקת הגנה לדרוזים, אך בפועל, מתקשה לממש את ההבטחה בשעה שהיא כרוכה במעורבות צבאית אקטיבית במרחב דמשק. צה"ל אמנם הפעיל אתמול מספר תקיפות כנגד הכוחות התוקפים, אולם התוצאה הייתה דלה, ההגנה הדרוזית על השכונה נפרצה, והם הבינו שהם נותרו לבדם. כך במהלך התקפה של יממה אחת, התערערה אמינותה של ישראל ככוח אזורי שיכול להתערב למען בני ברית
למשטר ג'ולאני, יש מטרה ברורה למגמת האיום המתפתח נגד העדה הדרוזית:
לכפות על הנהגת העדה ללכת בעקבות המיעוט הכורדי שוויתר על האוטונומיה שהצליח לכונן בעשור האחרון במזרח סוריה. כמו הכוח הצבאי הכורדי שהצטרף אל שורות צבא סוריה החדש, מצפים מהעדה הדרוזית למהלך דומה. תוצאות ההתקפה אתמול, יחד עם האכזבה מההתערבות הישראלית שציפו כי תהיה נחושה ויעילה יותר, הציבו את הנהגת הדרוזים בסוריה על פרשת דרכים לקבלת ההחלטות הנכונות במבחן ההישרדות כמיעוט מאוים.
על פי דיווחים בערוצים אל ג'אזירה ואל מיאדין, הושג לפי שעה הסכם עקרוני להפסקת אש בעיירות ג'רמאנה וסאחנייה בפאתי דמשק, בהסכמה להקמת וועדה משותפת להרגעת המצב, אך החרדה לעתיד קשה.
בהקשר הכולל, הקרבות אתמול בשכונה אחת – מבטאים מאבק כולל בהנהגת טורקיה לדחיקת רגליה של ישראל מהשפעה אזורית, ולחיזוק השליטה הטורקית בכול סוריה. המשבר הדרוזי בסוריה מחזק את דרכו של ג'ונבלאט מנהיג הדרוזים בלבנון שבחר בתמיכת קטאר ותורכיה בדרך המשמרת עוינות לישראל.
על פרשת דרכים זו ישראל נדרשת להחלטה אסטרטגית: האם היא מוכנה לפעול ככוח אזורי להשפעה גם מעבר לגבולותיה, או שהיא בוחרת מתוך היסוס להתכנס לחומות "הוילה בג'ונגל".
![[בתמונה: ישראל נדרשת להחלטה אסטרטגית: האם היא מוכנה לפעול ככוח אזורי להשפעה גם מעבר לגבולותיה, או שהיא בוחרת מתוך היסוס להתכנס לחומות "הוילה בג'ונגל"... המקור: דף הטוויטר של יוסף חדאד. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/05/הדרוזים-בסוריה-1024x1024.jpg)
[לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
Pingback: פנחס יחזקאלי: יחסי דרוזים יהודים בישראל, באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: אורי בר לב: לא כל כך נעים לאוזן, לא פוליטיקלי קורקט, אבל אין ברירה! | ייצור ידע
Pingback: גרשון הכהן: "הקיר האיתן" במערכת האזורית המתהווה מחדש | ייצור ידע