תקציר: האם הפוליטיזציה מחלחלת מבית המשפט העליון למטה? ברור! כל תלמיד בשנה א' בניהול יספר לכם שזו משמעותה של היררכיה. המנגנון של העברת רעיונות ותפיסות בדרגים השונים של מערכת המשפט אינו שונה מכל ארגון היררכי אחר. פרשת אוריך כמקרה בוחן.
![[בתמונה: האם הפוליטיזציה מחלחלת מבית המשפט העליון למחוזיים? ברור! התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/05/שופטי-העליון-משפיעים-על-הדרגים-שמתחתם-2.jpeg)

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
האם הפוליטיזציה מחלחלת מבית המשפט העליון לבתי המשפט המחוזיים? ברור! כל תלמיד בשנה א' בניהול יספר לכם שזו משמעותה של היררכיה. המנגנון של העברת רעיונות ותפיסות בדרגים השונים של מערכת המשפט אינו שונה מכל ארגון היררכי אחר.
פסקי הדין של העליון מחייבים את הדרגים שמתחתיו, והחלטותיו נובעות מגישתו המשפטית. עובדות אלה נושאות משמעויות רחבות, הרבה מעבר לתיק ספציפי. לכן, רעיונות ותפיסות - טובים ורעים כאחד, הרווחים בדרג הגבוה - ישתרשו מטבע הדברים, גם בדרגים הנמוכים.
האחרונים להיות מושפעים - למעט בפסקי דין ספציפיים הנוגעים ישירות לעבודתם - הם שופטי השלום המתחככים, כל העת עם עצורים, ואנשי מערכת האכיפה כאחד. אבל בערבו של יום, יגיעו גם אליהם המסרים הדומיננטיים מבית המשפט העליון.
![[בתמונה: האם הפוליטיזציה מחלחלת מבית המשפט העליון למחוזיים? ברור! התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/05/שופטי-העליון-משפיעים-על-הדרגים-שמתחתם-1024x1024.jpg)
הפוליטיזציה של מערכת המשפט
מאז נאומה של נשיאת העליון הקודמת אסתר חיות בינואר 2023, הפכו שופטי העליון למנהיגי המחאה ומגונניה בפועל, והטביעו את בית המשפט העליון עמוק בביצה הפוליטית. אין גם טעם לדון בנכונותה של קביעה זו. אבדן האמון המוחלט בבית המשפט מצד הימין הפוליטי, מעידה על כך.
עובדה זו משליכה ישירות על מערכת המשפט כולה. שופטים בבתי המשפט המחוזיים וגם השלום - בייחוד אלה המבקשים לעצמם קידום מקצועי - עשויים להעצים את ההזדהות עם עמדות העליון. צריך גם לזכור שהשופטים התחנכו בפקולטות למשפטים בישראל, שהם מוסדות ווקיסטיים לחלוטין, וחלקם הגדול מגיע מאותו מילייה שהוליד את המחאה [על הפקולטות למשפטים בישראל ראו את מאמרו של פרופ' משה כהן אליה: האוווארד בישראל. ההשחתה הפוליטית של הפקולטות למשפטים].
דוגמה לכך ניתן לקחת מפרשת התבטאויותיו לכאורה שלסגן נשיא בית משפט השלום בבאר שבע, השופט יורם ברוזה, נגד הציונות הדתית: ב- 11 במאי 2025 פרסם ערוץ i24NEWS במהדורה המרכזית שלו, אמירות חסרות תקדים שלו נגד הציונות הדתית. לפי הפרסום, שופטים העובדים עם ברוזה העידו כי במהלך ישיבות עבודה, הוא יוצא באופן עקבי נגד המגזר הדתי. בין הציטוטים המיוחסים לו: "בגללכם, הדתיים, קרה לנו כל הבלגן הזה. כל הבלגן של השבעה באוקטובר קרה בגללכם". במקרה אחר אמר השופט הבכיר "למה לא הרגו את בן גביר ואת הבן שלו, את סמוטריץ' ואת הבן שלו? הדתיים אשמים במה שקרה לנו. הם הסכנה הכי גדולה למדינה", ״דתיים-לאומיים גרועים יותר מהחמאס״, ובהקשר של אירוע עם משתתפים דתיים, אמר: "אני לא סובל אותם". במקרה נוסף, כאשר שופטת דתיה הציגה בהתרגשות תמונה של הבן שלה בגולני, הוא ענה: "אני לא מוכן לראות תמונות כאלה" (ראו הכתבה למטה).
מנגד, תמיד יהיו שופטים שיעדיפו לשמור על האינטגריטי המקצועי שלהם - בעיקר כאלה ששיקולי הקידום ישפיעו עליהם פחות, ושאינם חוששים שש'יהפכו' את החלטותיהם בערעורים - אלה, ימנעו מהכנסת שיקולים פוליטיים לפסיקותיהם, ויתמקדו בשיקולים מקצועיים-משפטיים טהורים, מה שייצור בהכרח פערים בגישה ובפרשנות.

למרות שנשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית, גינה את הדברים (וייס, 2025ב'), תגובת חבריו לשיפוט של ברוזה, מעידה שלא מדובר במעידה, אלא בתרבות ארגונית מקובעת היטב, בבית המשפט השלום בבאר שבע (וייס, 2025א'):
- "מבלי שהפרטים מעניינים אותי - אני מחזק אותך ומעודד אותך כי אתה חלק ממשפחת השופטים", כתב השופט אלון אופיר בקבוצה הסגורה.
- שופטת נוספת הגיבה, ואמרה, כי לצערה יש כאלה במשפחת השופטים שיש להם ״בני דודים״ בתקשורת שהדליפו את ההתבטאויות לתקשורת.
- שופט נוסף כתב: "יורם היקר. נא לדפדף הלאה. למלעיזים אל תהי תקווה. חזק ואמץ. תמשיך הלאה".

פער הפסיקות בפרשת אוריך
משהו מהתופעה הניהולית הזו - בהקשריה השליליים - ראינו בהארכת המעצר האחרונה - כמו בקודמת - של יונתן אוריך, יועצו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ששימש דובר ומנהל הניו מדיה שלו, ודובר תנועת הליכוד. שהרי, פערי הפסיקה יוצרי הדופן של שופט השלום מול שופטי המחוזי והעליון בהארכת המעצר ובערעורים עליה, לא ניתנים לטעמי להסבר בשום דרך אחרת, מלבד פוליטיזציה של חלק מהשופטים.
נשיא בית משפט השלום, מנחם מזרחי, הוא שופט ותיק, מאז 2012. הוא מונה לכהונת סגן נשיא בתי משפט השלום במחוז המרכז בדצמבר 2016, ולנשיא באוגוסט 2022. הוא נמצא בפסגת הקריירה המשפטית שלו (כהונת שופט מן המניין במחוזי אינה בבחינת קידום עבורו). לכן, הוא מושפע הרבה פחות מהחיידק הפוליטי שדבק בעמיתיו הרמים ממנו בהיררכיה השיפוטית.
מזרחי יודע לטעמי, שמעצרו של אוריך והחקירה הם פוליטיים. הוא גם ידע היטב שגם שופטי המחוזי וגם העליון 'יהפכו' את החלטתו. לכן, כתב החלטה מנומקת, ברורה וחדה כתער, שבה הוא לא רק תוהה על מה החקירה בעצם ולמה נעצר אוריך, ולא רק מרמז שזוהי חקירה פוליטית, אלא אף מלעיג על עמיתיו במחוזי ובעליון. הוא שיחרר את אוריך ממעצר, דחה את בקשת המשטרה להארכת מעצרו של פלדשטיין ושל 'הדמות הביטחונית', וקבע שהקצין שהורה על המעצר "פעל שלא כדין", וכי לא הייתה כל עילה לעצור את אוריך, לאחר שסיים את חקירתו.
מזרחי קבע עוד כי מאז החלטת השחרור הקודמת לא הציגה היחידה החוקרת רצף פעולות חקירה יומיומיות ומהותיות, ולפתע זומנו שני החשודים לחקירה מאוחרת, שהסתיימה רק בחצות - מבלי הסבר מדוע לא פעלה המשטרה מוקדם יותר. "אסור לבית משפט שחרד לחירויות האדם לאפשר זאת!" קבע, ברמז עבה לשופטי המחוזי והעליון שעתידים להפוך את החלטתו. וגם, קבע מזרחי בצדק רב, כי לא מצא כל ראיה המעידה על כך שהשניים עונים להגדרת 'עובדי ציבור', שהיא תנאי יסוד לקיומו של שוחד.
באופן מעורר חשד, התעלמו שופטי המחוזי והעליון לחלוטין מטיעוניו של נשיא בימ"ש השלום, כאילו לא בחנו כלל את ההחלטה המקורית, למרות שטענותיה כבדות משקל. המעשה הזה מלמד לטעמי על פגם מהותי בהליך השיפוטי, וחשד חריף לעירוב של שיקולים פוליטיים. האם מישהו מהשופטים הללו, הצליח למצוא את אותה עבירה בחוק העונשין, שבה מואשם אוריך, ושהשופט מזרחי חיפש לשווא ולא מצא?
שופט המחוזי מיכלס מיכלס נתן להחלטתו שני נימוקים חדשים: האחד, שהתחזקו החשדות נגד אוריך והחשודים הנוספים, והשני, ש"ההיבט הביטחוני מקים חשד לעילת מסוכנות מובהקת". שופט העליון דחה את עילת המסוכנות מכל וכל ודבק רק בהתחזקות החשדות, שהספיקו לו להשאיר את הארכת המעצר בעינה.
נקל להניח, שגם אלה המצדיקים את ההליך המוזר הזה מטעמים פוליטיים, היו בוכים מרה אם מערכת האכיפה הייתה מעוללת להם, את שהיא מעוללת היום לאוריך ולחבריו.
![[בתמונה: האם הפוליטיזציה מחלחלת מבית המשפט העליון למחוזיים? ברור! התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של Wonder AI]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/05/שופטי-העליון-משפיעים-על-הדרגים-שמתחתם-4.png)
נספח 1: איתי רום ב'הארץ': שופט פוגעני? אנו, "משפחת השופטים", מחזקים ומעודדים
"בדצמבר 2021 דלף סרטון שנשמעה בו שופטת מלואיזיאנה מתבטאת בגזענות ביחס לעבריין שפרץ לביתה. מיד הוחלט לעבור על פסיקותיה כדי לבדוק אם הן מכילות הטיה נגד שחורים. השופטת התפטרה, התנצלה ואמרה 'אני לוקחת אחריות מלאה על המילים הפוגעניות שהשתמשתי בהן'.
וכששופט בישראל מתבטא בפוגעניות והכללה כלפי מגזר שלם?"

[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [אוסף המאמרים על שקיעתו והתנוונותו של בית המשפט העליון]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על שקיעתו והתנוונותו של בית המשפט העליון.
- אוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית'.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- אוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו'.
- הרחבה על מכת הנעורות, WOKE, הסדר התרבותי הפרוגרסיבי המטורלל.
- על הפקולטות למשפטים בישראל ראו את מאמרו של פרופ' משה כהן אליה: האוווארד בישראל. ההשחתה הפוליטית של הפקולטות למשפטים.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2025), אוסף המאמרים על שקיעתו והתנוונותו של בית המשפט העליון, ייצור ידע, 9/5/25.
- פנחס יחזקאלי (2023), בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 26/2/23.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2022), הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/1/22.
- פנחס יחזקאלי (2022), מכת הנעורות, WOKE, הסדר התרבותי הפרוגרסיבי המטורלל, ייצור ידע, 2/10/22.
- משה כהן אליה (2025), האוווארד בישראל. ההשחתה הפוליטית של הפקולטות למשפטים, ייצור ידע, 12/5/25.
- חדשות סרוגים (2025), שופט בכיר על הציונות הדתית: "נטפל בהם אחרי החמאס", 11/5/25.
- יצחק וייס (2025א'), לא יאמן: כך הגיבו השופטים להתבטאויות המזעזעות של חברם, 'בחדרי חרדים', 13/5/25.
- יצחק וייס (2025ב'), נשיא העליון יצחק עמית מתייחס לראשונה להתבטאויות השופט בדרום, חדשות סרוגים, 14/5/25.
![[בתמונה: האם הפוליטיזציה מחלחלת מבית המשפט העליון למחוזיים? ברור! התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/05/שופטי-העליון-משפיעים-על-הדרגים-שמתחתם-5-1024x1024.jpg)
Pingback: אוסף המאמרים על מחאה, בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע | ייצור ידע