תקציר: אי אפשר להתלונן על "פוליטיזציה" של השפיטה מצד נבחרי הציבור, מבלי להוציא את הפוליטיזציה ש"המקצוענים" הכניסו להליך השפיטה. פוליטיזציה, במובן הרע של המילה, היא "הפוליטיזציה" של המקצועות שתכליתם המקורית איננה פוליטית אלא נאמנות לחוק שקיבל המחוקק (מקצוע השפיטה), להצלת חיים (הרפואה), ולמקסום העושר המצרפי (הכלכלה). בשנתיים האחרונות אנו עדים במלוא העוז להשחתת המקצועות הללו על ידי אנשים שעושים במקצוע קרדום לחפור בו פוליטית...
פרופ' משה כהן אליה הוא פרופסור מן המניין למשפט חוקתי, אשר כיהן בין השנים 2015–2022 כנשיא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
עם עוזי פוגלמן עבדתי לפני כשלושים שנה, כשהתמחיתי אצל מנהלת מחלקת הבג"צים (1994–1995), והוא היה סגן מנהלת המחלקה. עוזי הוא אדם נעים הליכות. כבר אז הבנתי שליבו בשמאל, אבל הוא הביע עמדות שיצאו נגד האקטיביזם השיפוטי של אהרן ברק, בעיצומה של אותה מהפכה חוקתית שברק הניע בחלק הראשון של שנות התשעים.
אבל פוגלמן הוא חלק מהסיסטם. והסיסטם פועל עכשיו במלוא העוצמה כדי לשמר לעצמו את הכוח תוך אימוץ דוקטרינה של "בית משפט מתגונן". השילוש חיות–פוגלמן–עמית הוא הביטוי המוקצן של האקטיביזם השיפוטי של אהרן ברק בחזקת שתיים.
וכאשר ההגמוניה מבינה שימיה ספורים, היא פועלת כדי לסנדל את השופטים הבאים של העליון בתקדימים גדולים. והם גם לא מהססים לעשות זאת על חודו של קול - כי זו ההזדמנות האחרונה שלהם להשפיע, ולעזאזל אמון הציבור בבית המשפט. חיות עשתה זאת עם פסק הדין המופרך בנושא הסבירות, שלראשונה פסל תיקון חוקתי; ועכשיו פוגלמן – בימים הספורים שנותרו לסוף שלושת חודשי כתיבת פסקי הדין ממועד פרישתו – משחרר פסק דין שמכפיש את המושג "פוליטיזציה" ומנגיד אותה מול "מקצועיות".
המטרה ברורה – לייצר את התשתית המשפטית לביטול התיקון בוועדה לבחירת שופטים שלוין מקדם. לאור הפסיקה אפשר לומר כמעט בוודאות שבית המשפט יפסול את התיקון הזה, ככל שיחוקק, בטענת פוליטיזציה.
פוליטיזציה, במובן הטוב של המילה, היא הרצון להכפיף את הכוח הפוליטי שבית המשפט העליון לקח מהעם ללא כל הרשאה, לעקרונות בסיסיים של אחריותיות דמוקרטית. ככזו, פוליטיזציה היא דבר ראוי ונדרש במדינה דמוקרטית.
פוליטיזציה, במובן הרע של המילה, היא "הפוליטיזציה" של המקצועות שתכליתם המקורית איננה פוליטית אלא נאמנות לחוק שקיבל המחוקק (מקצוע השפיטה), להצלת חיים (הרפואה), ולמקסום העושר המצרפי (הכלכלה). בשנתיים האחרונות אנו עדים במלוא העוז להשחתת המקצועות על ידי אנשים שעושים במקצוע קרדום לחפור בו פוליטית. ראו את הבובה המביכה של המחאה, עמית בכר, שהפך את האיגוד המקצועי של לשכת עורכי הדין לגוף פוליטי קיצוני (ראו התמונה למטה); את הרופאים שמזהירים שאם תתוקן עילת הסבירות יאשפזו אותנו בכפייה; וכמובן את מה שעשה ברק למשפט הישראלי. ברק הכניס פוליטיקה לשפיטה באמצעות שימוש במושגים עמומים כמו סבירות, מידתיות, ערכים, תכלית אובייקטיבית ושאר מונחים "כאילו" מקצועיים, אך כאלו שמאצילים כוח הכרעה פוליטי מהעם אל השופטים.
כי אי אפשר להתלונן על "פוליטיזציה" של השפיטה מצד נבחרי הציבור, מבלי להוציא את הפוליטיזציה שאתם בעצמכם – "המקצוענים" – הכנסתם להליך השפיטה.
[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית'.
- אוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית'.
- הרחבת המושג: 'עוצמה'.
- הרחבה על מכת הנעורות, WOKE, הסדר התרבותי הפרוגרסיבי המטורלל.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2023), בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 26/2/23.
- פנחס יחזקאלי (2024), הכל על אליטת ההון הישראלית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 4/11/24.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על העוצמה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 23/8/18.
- פנחס יחזקאלי (2022), מכת הנעורות, WOKE, הסדר התרבותי הפרוגרסיבי המטורלל, ייצור ידע, 2/10/22.
Pingback: פנחס יחזקאלי: הכל על אליטת ההון הישראלית באתר ייצור ידע | ייצור ידע