[בכרזה: האם נכון לנתק את יום הזיכרון מיום העצמאות? הכרזה המקורית: דוברות משרד החוץ. שם היוצר אינו מוזכר]
[לסדרת מאמרי עצמאות וזיכרון, לחצו כאן]
עודכן ב- 19 באפריל 2023
אסא כשר הוא פרופסור אמריטוס לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב, זוכה פרס ישראל.
כשר מופקד על הקתדרה לאתיקה מקצועית ולפילוסופיה של הפרקטיקה ע"ש לאורה שוורץ-קיפ, וקודם לכן על הקתדרה לפילוסופיה של השפה ע"ש אברהם הורודיש באוניברסיטת תל אביב.
הוא מומחה בעל שם בינלאומי במחקר הפרגמטיקה של השפה, חוקר ופעיל בתחומי האתיקה המקצועית בצבא, ברפואה, בתקשורת, באקדמיה ובמחקר המדעי.
ממחברי רוח צה"ל, הקוד האתי של צבא הגנה לישראל.
משך שנים שימש כמרצה הבית במכללה לביטחון לאומי, צה"ל.
זהו מאמר שני מתוך שניים העוסקים ברעיון הפרדת יום העצמאות מיום הזיכרון. למאמר הראשון:
* * *
תת אלוף אמציה חן (פצי) פרסם באתר זה מאמר תחת הכותרת: "הגיעה העת לשינוי מתכונת יום העצמאות!". הוא מציע בו להפריד את יום הזיכרון מיום העצמאות. הוא כותב על הקושי הגובר של בני דורו להתנתק נפשית מזיכרון חבריהם שנפלו, כדי לחוש ולהשתלב בשמחת העצמאות:
"הגיע הזמן" - כותב תא"ל אמציה חן - "להצטרף לקריאתם המתמשכת של ההורים השכולים, להאריך לשלשה ימים את חג העצמאות. תחילתו ביום זיכרון לנופלים, המשכו ביום שכולו "חשבון נפש לאומי" (שימוקד במורשת ובלקחים), וסיומו, בהנפת הדגל ובחגיגות העצמאות".
אני מתנגד להצעה. הרעיון שבמעבר מיום הזיכרון ליום העצמאות צריך להתנתק מזכר הנופלים הוא רעיון מוטעה לחלוטין. ביום הזיכרון יודעים שלמחרת יהיה יום העצמאות. ביום העצמאות יודעים שאתמול היה יום הזיכרון. היומיים האלה שלובים ובלתי נפרדים.
ואין שחר להנחה שיומיים אחרי יום הזיכרון כבר יהיה יותר קל למשפחה שכולה לשמוח. אף פעם לא יהיה קל לה לשמוח; וגם, הרעיון לשנות את אחד מסמליה העיקריים של המדינה הוא רעיון קלוקל.