תקציר: כשאנו מעבירים סמכויות לאלה שמתחתינו, מי נושא באחריות? מאמר זה דן במושגים הללו של אחריות, סמכות, האצלת סמכויות, העברת סמכויות וההבדלים ביניהם…
![[בתמונה: הפער שבי אחריות לסמכות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2019/09/פער-3.jpg)
עודכן ב- 16 ביוני 2025

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר ראשון העוסק בהאצלת סמכויות. למאמר האחר:
* * *
במלות 100 ימים לכהונתו של רב אלוף אייל זמיר כרמטכ"ל, כתב עליו האלוף במיל' גרשון הכהן כי אחד מסודות הצלחתו הוא יכולתו להאציל סמכויות: "מה שסייע לרמטכ"ל אייל זמיר, להתמקד בהכנת המתקפה לאיראן ובמערכה בעזה, ולנהל במקביל את יתר המאמצים, הוא מתן גיבוי ויכולת מיצוי של חופש פעולה רחב למפקדי הפיקודים המרחביים, בעיקר בצפון ובמרכז..." (הכהן, 2025).
ואכן, האצלת סמכויות - אותה אמנות עדינה של הקניית אחריות וסמכות לעובדים - היא הרבה יותר מפיזור משימות גרידא. זוהי פילוסופיה ניהולית המבוססת על אמון, המאפשרת לארגונים לשגשג בסביבה דינמית.
כשהיא מבוצעת נכונה, האצלה חכמה משחררת את הפוטנציאל הטמון בעובדים, מעצימה אותם לקבל החלטות, לפתח יוזמה ולקחת בעלות על עבודתם. בכך היא לא רק מפחיתה את העומס מכתפי ההנהלה, אלא גם מטפחת תרבות ארגונית של חדשנות, מעורבות ואחריות הדדית.
תהליך זה דורש מהמנהל הבנה עמוקה של יכולות הצוות, תקשורת ברורה לגבי ציפיות ומטרות, והכרה בכך שמתן חופש פעולה לעתים קרובות מוביל לפתרונות יצירתיים ויעילים יותר מאשר מיקרו-ניהול. בסופו של דבר, האצלת סמכויות אינה רק דרך להשיג תוצאות טובות יותר; היא אסטרטגיה חיונית לבניית ארגון חזק, גמיש ומוכן לאתגרי העתיד.
כדי להבין האצלת סמכויות מהי, אעמיק במושגים: אחריות, סמכות, העברת סמכויות והאצלת סמכויות, ובהבדלים ביניהם. בואו נתחיל מההתחלה...
![[בתמונה: האצלת סמכויות מהי? התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2019/09/האצלת-סמכויות-1024x1024.png)
"שלך, מלך נפולי"
בסוף 1812, כשמפלת ה'גראנד ארמה' הצרפתי המפואר ברוסיה הייתה לעובדה מוגמרת, הבין נפוליאון בונפארט שצבא זה אבוד; שהזמן דוחק ושעליו למהר ולחזור לצרפת ולארגן צבא חדש, אם ברצונו להילחם על מעמדו באירופה אחרי התבוסה ברוסיה.
בעיר סמורגון במה שעכשיו, בלארוס, העביר את הפיקוד על שרידי הצבא לגיסו, מפקד הפרשים מירא, והוא עשה זאת בשלוש מילים: "שלך, מלך נפולי" (תוארו של מירא); והסתלק.
משמע, נפוליאון האציל את סמכויות הפיקוד על הגראנד ארמה למירא, כל הסמכויות לפיקוד על הצבא הועברו אליו, בהיעדר הקיסר, והוא היה האחראי על כך בפניו (הרסגור ופוקס, 2010, ע' 31).
אז מי בעצם היה אחראי על 'הגראנד ארמה' ועל ביצועיו אחרי האצלת הסמכות ועזיבת נפוליאון? נפוליאון או מירא? אבל, האם האצלת הסמכויות הזו משמעה שנפוליאון העביר לו גם את האחריות?
![[בתמונה: שרידי הגראנד ארמה חוזרים בדרך הארוכה הביתה... מי אחראי? כלפי מי? התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי Blaue Max. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 4.0]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2019/09/נפוליאון-ברוסיה.jpg)
אחריות מהי?
אחריות (Responsibility) היא חובתו של אדם לבצע את תפקידו בהתאם להנחיות הממונים. האחריות הזו תקפה גם למצבים שבהם המשימות לא הושלמו; ללא רלוונטיות להסברים או לתירוצים. אחד הכלים למימוש האחריות הוא השימוש בסמכות (כלי אחר הוא למשל הפעלת 'עוצמה רכה' - השפעה). באמצעות הפעלת הסמכות, הממונה דורש אחריות מהכפופים לו. הכפוף מצידו חייב לדעת שמעשיו מחייבים גם את הממונה, שהעניק לו את הסמכות.
האחריות זורמת מלמטה למעלה ('אני אחראי כלפי הממונה עלי'). דרגי הניהול ברמות, הבינונית והתחתונה, מחזיקים באחריות רבה יותר.
![[בתמונה: כרזת מחאה שפורסמה ברשתות החברתיות, אחרי מותם של חניכי המכללה הקדם צבאית בנחל צפית, אפריל 2018. המקור: פייסבוק]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2015/11/31505539_10156347015269641_3419889063919781365_n.jpg)
אחריותיות מהי?
ב- 28 בספטמבר 1945, פחות מחודש מאז כניעתה הרשמית של יפן לבעלות הברית, ביצע קיסר יפן הירואיטו מעשה יוצא דופן, וביקש להתקבל לשיחה אצל שליט יפן בפועל, הגנרל דאגלס מקארתור. והגיע בעצמו אל בניין השגרירות האמריקנית (מעשה חסר תקדים עד אז, מצידו של קיסר הנתפס ע"י נתיניו לאל): "אני בא אליך, גנרל מקארתור, להעמיד את עצמי למשפט המעצמות שאתה מייצגן, כמי שנושא לבדו באחריות לכל החלטה פוליטית וצבאית, ולכל מעשה שנעשה על ידי בני עמי במהלך המלחמה"... (מנצ'סטר, 1982, עמ' 356-355).
בעיני, אין דוגמה יפה מזו, בעיני, לחובתו של אחראי לתת דין וחשבון על דברים שהיו מופקדים בתחום אחריותו!
אחריותיות (Accountability) נובעת מקבלת אחריות. משמעה, מתן דין וחשבון: לתת הסבר לממונה על כל שונות בביצועים בפועל, מהציפיות שנקבעו. בשרות הציבורי, האחריותיות היא גם כלפי הממונה בהיררכיה, וגם כלפי הציבור, שהוא בעצם 'בעל הבית'.
![[קיסר יפן המובס, הירואיטו, עולה לרגל לשגרירות האמריקנית אל הגנרל מקארתור... התמונה היא נחלת הכלל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2024/04/מקארתור-והירואיטו.png)
אחריותיות לא ניתנת להאצלה! משמע, אם האחריות הוטלה על גורם מסוים והוא האציל סמכויות לדרגים שמתחתיו, חובת האחריותיות תחול עליו. להיות אחראי משמעו שיש לך היכולת להשיב לשאלות שבתחום אחריותך ולהיות אחראי לתוצאה הסופית. לא ניתן להתחמק מאחריות.
[להרחבת המושג: 'אחריותיות', לחצו כאן]
![[דוגמה נוספת לאחריותיות באפריל 2020... מקור התמונה: פייסבוק]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2019/09/אחריות.jpg)
סמכות מהי?
סמכות (authority) היא הזכות החוקית של ממונה להפעיל עוצמה ישירה על הכפופים לו. במהותה, היא מגלמת את הכוח לקבל החלטות, לאכוף כללים ולהשפיע על אחרים. הסמכות משמשת מנגנון לשמירה על הסדר, ליישוב סכסוכים והנחיית פעולה קולקטיבית, בין אם היא נתונה בידי גופים ממשלתיים, גופים תאגידיים או מנהיגי קהילה.
הסמכות חייבת להיות מוגדרת היטב. כל הבעל סמכות צריך להכיאר את תחום סמכותו וגבולותיו. ככל שהמדרג עולה, כך עולה הסמכות, ולניהול ברמה העליונה יש את הסמכות הרבה ביותר.
אחריות ללא סמכות מספקת מביאה לחוסר יכולת לעמוד במשימות, וגורמת לכן לתסכול ולחוסר שביעות רצון הנושאים באחריות.
![[בתמונה: הפעלת סמכות... תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי skeeze לאתר Pixabay]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2019/09/סמכות.jpg)
האצלת סמכויות מהי? המשגה
מנהל לבדו אינו מסוגל לבצע את כל מטלותיו. על מנת לעמוד ביעדים, עליו להאציל סמכויות. האצלת סמכויות (Delegation of authority) מטילה על האחר חלקים מעבודתו של המנהל. היא מעבירה סמכויות לביצוע לדרג נמוך יותר, כאשר האחריות נותרת בידי המאציל. ניתן להגדיר אותה גם כהקצאת משנה של סמכויות לפקודים, כדי להשיג תוצאות אפקטיביות. לכן, האצלת סמכויות הוא העוגן של יחסי כפיפות והיררכיה ואחד ממושגי הליבה של מנהיגות ניהולית.
סמכות תמיד זורמת מלמעלה למטה (Top Down). זה מסביר כיצד כפיף מקבל עבודה מהממונה עליו, על ידי הסבר ברור, על מה שמצופה ממנו וכיצד עליו לעשות זאת. הסמכות צריכה להיות מלווה באותה מידה של אחריות. אבל, חלוקת הסמכות למישהו אחר אין פירושו בריחה מהאחריות. אחריות המואצל היא כלפי המאציל, שממשיך לשאת באחריות כלפי הדרג שמעליו.
האצלת סמכויות מחייבת שלושה צעדים מצד הממונה המאציל:
- הקצאת משימות;
- מתן סמכויות בהתאמה;
- יצירת חובת אחריותיות מצד המואצל.
העברת סמכויות
העברת סמכויות, היא נטילת הסמכות מכפיף אחד על ידי הממונה, והעברתה לכפיף אחר. כך לדוגמה, רשאי ראש הממשלה על פי חוק, להעביר סמכות הנתונה על פי חוק לשר אחד, כולה או מקצתה, לשר אחר.
![[בתמונה: העברת סמכויות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2024/04/העברת-סמכויות.jpg)
בהירות של סמכות ואחריות
האופן שבו זורמת הסמכות בארגון ניתן אבחון ולניתוח באבחון וניתוח רשתות ארגונית (Organizational Network Analysis). המושג הרלוונטי בתחום זה הוא בהירות של סמכות ואחריות או בהירות של קשרי היררכיה היא מידת המודעות של העובדים מהי הסמכות הישירה שמעליהם; ועבור מי הם מהווים סמכות.
מקובל שבארגון במיטבו, הרמה הצפויה של בהירות היא 75% מכלל קשרי היררכיה. זאת כיוון ש:
- עודף סמכותיות בעייתי לארגון, כי הוא מקטין את הגמישות, ומונע מהעובדים שיתוף פעולה.
- מצד שני, כשהטשטוש גדול מידי, זה עלול ליצור כאוס בתפקוד, ולהקשות על הארגון להשיג את יעדיו.
![[בתמונה: מבט מעל על קשרי היררכיה של ארגון. קווים ישרים מלמדים על קשר חזק ומקווקווים על קשר חלש והיעדר בהירות. ניתן לראות כמות גדולה מאוד של קשרים מקווקווים. משמע, מצב של חוסר בהירות ארגוני. המקור: מערכת EFRON לניתוח רשתות ארגוניות, חברת ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2019/08/חוסר-בהירות-3.png)
כשל ניהולי מוכר הוא מתן סמכויות זהות לגורמים שונים, אם בשל בלבול ואם כשיטה להגברת שליטה (הפרד ומשול...). אם פתחנו בנפוליאון, אז נמשיך עימו גם לדוגמה הזו:
במסגרת ההכנות לקרבות יינה ואוורשטט נגד הפרוסים, ב- 14 באוקטובר 1806, וכיוון שנתאחר לצאת מפריז, הוא האציל סמכויות כמפקד הכוחות הלוחמים נגד פרוסיה, לראש מטהו, המרשל ברטייה. "בעוד ברטייה עמל על פקודת הקרב, שכח זאת נפוליאון ומינה מרשל אחר, את מירא, מפקד הפרשים. בשעה שמירא הכין את פקודת הקרב שלו, כבר הגיע נפוליאון למיינץ שבה תכנן לפגוש את כולם. אבל, ברטייה ומירא לא היו שם, והוא כבר שכח שמינה אותם, והחל לעבוד - בדרכו לבמברג - על קובץ פקודות משלו. כשהקובץ הזה חולק למפקדי הקורפוסים שלו, הוא היה כבר השלישי שהחזיקו. מבולבלים יותר לא יכלו להיות...".
בסוף, ניצח נפוליטון ביינה ואוורשטט מהסיבות הלא נכונות... (אלה נפלאות אי הוודאות...) (הרסגור ופוקס, 2010, ע' 29).
![[בתמונה: נפוליאון סוקר את המשמר הקיסרי לפני קרבות יינה ואוורשטט. התמונה היא נחלת הכלל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2019/09/נפוליאון-1024x867.jpg)
[לאוסף המאמרים על סמכות, אחריות ואחריותיות, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- מאמרו של האלוף במיל' גרשון הכהן: האצלת סמכויות וממלכתיות. מאה ימים לכהונת הרמטכ"ל זמיר.
- אוסף המאמרים על סמכות, אחריות ואחריותיות.
- הרחבת המושג: 'אחריותיות' - החובה לתת דין וחשבון.
- הרחבה בנושא 'ניתוח רשתות ארגוניות - ONA'.
- הרחבת המושג: בהירות של סמכות ואחריות.
- הרחבת המושג: 'קשרי היררכיה'.
- הרחבת המושג: 'כאוס'.
- הרחבת המושג: 'אי ודאות'.
מקורות והעשרה
- גרשון הכהן (2025), האצלת סמכויות וממלכתיות. מאה ימים לכהונת הרמטכ"ל זמיר, ייצור ידע, 16/6/25.
- מיכאל הרסגור, אהוד פוקס (2010), רגעים היסטוריים ורגעים היסטריים - החלטות בתנאי משבר, אור יהודה: דביר.
- ויליאם מנצ'סטר (1982), קיסר אמריקאי, סיפורו של גנרל דאגלס מק-ארתור, תל אביב: מערכות.
- פנחס יחזקאלי (2021), סמכות, אחריות ואחריותיות באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 3/5/21.
- פנחס יחזקאלי (2014), ניתוח רשתות ארגוניות, ייצור ידע, 23/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2015), אחריותיות - החובה לתת דין וחשבון, ייצור ידע, 15/11/15.
- פנחס יחזקאלי (2014), כאוס, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2019), בהירות של סמכות ואחריות בארגון, ייצור ידע, 27/8/19.
- פנחס יחזקאלי (2014), אי ודאות - חוסר ודאות, ייצור ידע, 11/4/14.
- MSG (no date), Delegation of Authority - Meaning, Importance, and its Principles, MANAGEMENT STUDY GUIDE.
Pingback: גרשון הכהן: במלחמת איראן, לשאלה באיזה צד נמצא ריבונו של עולם, יש משמעות מעשית אסטרטגית | ייצור ידע
Pingback: גרשון הכהן: האצלת סמכויות וממלכתיות. מאה ימים לכהונת הרמטכ"ל זמיר | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: מה בין סמכות לאחריות? | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: "רק נבעט בדלת הרקובה והכל יקרוס" – הפער האסטרטגי בין ציפיות למציאות | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: כשסמכות ואחריות בסוגיה אחת מתפצלים בין ארגונים רבים | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: מה בין סמכות לאחריות? | ייצור ידע