תקציר: סטטוס חברתי (Status) הוא מושג בסוציולוגיה המתאר את מיקומו של האדם במבנה החברתי בהקשרים שונים. יוקרה ומשאבי תפקיד (סמכות, אחריות, תגמולים וכדומה) מתגבשים בקבוצה בסולם סטטוס, וחבריה של קבוצה נבדלים זה מזה ביוקרתם האישית, המתבטאת במידת ההערכה והאהדה של חבריהם. מונח מקביל מתורת המערכות המורכבות הוא 'עוצמה' (Power)...

[זוהי תמונה חופשית מאתר Pixabay]
[לריכוז המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'קבוצות', לחצו כאן]
המאמר עודכן ב- 1 במרץ 2021

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
אחד הקריטריונים החשובים של אנשים בבחירת בן זוגם, הוא סטטוס חברתי; והתשוקה הזו לשדרג את מעמדנו דרך יצירת חיים משותפים עם בעל סטטוס חברתי גבוה יותר, היא המקור למעשי הונאה רבים. ב- 2004 הגיע לבית המשפט מקרה, לפיו הצליח נוכל להוציא ממשפחה, במרמה, מאות אלפי שקלים. הוא הכיר רווקה בת 35 ובמהלך חיזוריו אחריה, הציג את עצמו כ"איש אמיד העוסק ביהלומים, טייס F-16 שמטוסו הופל בדרום אפריקה, ושם הוא החל בעסקי היהלומים". בנוסף, סיפר כי הוריו גרים ברוסיה, והם בעלי קזינו במוסקבה ושדות נפט ושותפם הוא לא פחות מאשר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. במהלך חיזוריו אחר האשה הכיר הנוכל את הוריה; וגם להם סיפר כי הוא לא תושב הארץ, עסקיו הם בעיקר בבלגיה והוא מגיע ארצה מעת לעת. סיפוריו של גאנה הרשימו את האשה ואת הוריה, והם לא חשדו בדבר. היחסים בין בני הזוג הפכו לרציניים, והאשה אפילו סיפרה כי היא מעוניינת להתחתן איתו. ואז, הצליח הגבר להוציא מהמשפחה כ-230 אלף שקלים...
[לכתבה המלאה של רענן בן צור ב- ynet, לחצו כאן]
סטטוס חברתי מהו? המשגה
סטטוס חברתי (Status) הוא מושג בסוציולוגיה, המתאר את מיקומו של האדם במבנה החברתי בהקשרים שונים. יוקרה ומשאבי תפקיד (סמכות, אחריות, תגמולים וכדומה) מתגבשים בקבוצה בסולם סטטוס, וחבריה של קבוצה נבדלים זה מזה ביוקרתם האישית, המתבטאת במידת ההערכה והאהדה של חבריהם (בר חיים, 1994, עמ' 34-33):
- בראש הסולם עומדים מנהיגי הקבוצה ונושאי התפקידים המרכזיים (הפורמליים והבלתי פורמליים).
- באמצע הסולם נמצאים חברי הקבוצה מן השורה.
- בתחתית הסולם נמצאים חברים יוצאי דופן, שאינם הולכים בתלם.
[להרחבה בנושא 'קבוצות בארגון', לחצו כאן] [להרחבה על 'תורת המערכות המורכבות', לחצו כאן] [להרחבה בנושא 'עצמה', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'מטרה של מערכת', לחצו כאן] [להרחבת המושג, 'מערכת מורכבת', לחצו כאן]

הסטטוס משפיע על חלוקת העבודה בקבוצה ועל הפרודוקטיביות שלה
מבני סטטוס יציבים תורמים לפעולה מתואמת יותר של חברי הקבוצה, להפחתת מתח וקונפליקט ול'שקט תעשייתי' בתוכה. לעומתם, מבנים בלתי יציבים גורמים למאבקי כוח מיותרים, ולבזבוז אנרגיה קבוצתית (בשפת תורת המערכות המורכבות, שריפת אנטרופיה), הנחוצה לשם ביצוע המשימות (בר חיים, 1994, ע' 34).
הבדלי סטטוס בקבוצה גורמים לה לחלק את משאביה באופן לא שוויוני: אחדים מתקרבים למשאבים ולעמדות ההשפעה; ואחרים נדחים מהם. יהיו שיקופחו ויידרשו לתת יותר ממה שהם מקבלים; ולהיפך (בר חיים, 1994, עמ' 35-34):
לסולם הסטטוס בקבוצה יש ערך מוטיבציוני: הוא מניע אנשים מסוימים לשפר את מעמדם באמצעות הגדלת תרומתם לקבוצה. תגובה אפשרית אחרת היא דווקא להתרחק מבעלי סטטוס גבוה, על מנת למנוע מעצמם תסכול והשפלה (בר חיים, 1994, ע' 35).
גורם דינמי המשפיע על הסטטוס הוא האופן שבו מושגים התפוקות: ככל שהישגיו של עובד תלויים בפעילויות למען הקבוצה, נקשר הסטטוס שלו למבנה ולדינמיקה של הקבוצה, ופחות לתכונותיו האישיות (בר חיים, 1994, ע' 35):
מנהיגים זקוקים פחות לתגמולים אישיים עבור ביצועיהם, ונכונים להשקיע יותר בקבוצה.

[להרחבה בנושא: 'שריפת אנטרופיה', לחצו כאן'] [להרחבה בנושא 'מוטיבציה', לחצו כאן] [לקובץ המאמרים: 'הכל על מנהיגות', לחצו כאן]

[לריכוז המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'קבוצות', לחצו כאן]
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2018), קבוצות בארגון, ייצור ידע, 5/3/18.
- פנחס יחזקאלי (2014), עוצמה, ייצור ידע, 14/8/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), הנעה - מוטיבציה, ייצור ידע, 18/12/17.
- פנחס יחזקאלי (2014), מטרה של מערכת, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מערכת מורכבת, ייצור ידע, 12/4/14.
- אביעד בר חיים (1994), התנהגות ארגונית, כרך ב', רמת אביב: האוניברסיטה הפתוחה, עמ' 35-33.