פנחס יחזקאלי: חוכמת ההמונים. היכולת הקולקטיבית של קהילות לקבל החלטות מושכלות

תקציר: חכמת ההמונים (חכמת ההמון - The Wisdom of Crowds) היא כלי ליצירת ידע באמצעות תובנה קולקטיבית, הנוצרת בשיתוף פעולה, כאשר מתקיימים תנאים מסוימים. אז, הסך הכל של הקבוצה גדול בהרבה מזה של מרכיביה. אבל, כאשר תנאים אלה אינם מתקיימים, הופכת חוכמת ההמונים ל'טיפשות העדר'...

[בתמונה: חוכמת ההמונים. היכולת הקולקטיבית של קהילות לקבל החלטות מושכלות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Pikaso]

[בתמונה: חוכמת ההמונים. היכולת הקולקטיבית של קהילות לקבל החלטות מושכלות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Pikaso]

עודכן ב- 11 באוקטובר 2025

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר 'ייצור ידע'.ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

*  *  *

חוכמת ההמון (Wisdom of the Crowd) היא רעיון מהפכני שפוגש את המחשבה המודרנית בנקודת התפר שבין דמוקרטיה, טכנולוגיה ותקשורת. האם ההמון - קבוצה גדולה של אנשים רגילים - מסוגל להציע פתרונות טובים יותר ממומחים או מוסדות ריכוזיים? ואם כן, באילו תנאים זה קורה? מה ההשלכות החברתיות והפוליטיות של תופעה זו?

זהו כלי ליצירת ידע. תובנה קולקטיבית הנוצרת באמצעות יכולות של שיתוף פעולה. כאשר מתקיימים תנאים מסוימים, ומקפידים עליהם (ראו בהמשך), הסך הכל של הקבוצה גדול בהרבה מזה של הפרט. דווקא העמדה הקולקטיבית של קבוצות אנשים מגוונות - שלא מכירים זה את זה, שאינם בהכרח מומחים, נטולות היררכיה - ייתנו את התוצאות הטובות ביותר, ביחס לעמדתו של מומחה אחד במענה על שאלה.

ההפך מ"חכמת ההמונים" הוא טיפשות העדר. משמע, התנהגות קולקטיבית הרסנית כאשר לא מתקיימים התנאים ל"חכמת ההמונים", שמביאה לתוצאה שהסך הכל שלה נמוך בהרבה מסכום מרכיביה.

מאמר זה סוקר, תאורטית ומעשית, את מושג חוכמת ההמון, משרטט את גבולותיו, מסביר את התנאים שמאפשרים את הצלחתו, ןמציע ניתוח ביקורתי של השימוש בו בחברה העכשווית.[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי Free-Photos לאתר Pixabay][התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי Free-Photos לאתר Pixabay]

מקורות הרעיון: החוכמה נמצאת למטה

המושג "חוכמת ההמון" הפך לפופולרי בעקבות פרסום ספרו של ג'יימס סורוביצקי בשנת 2004 (The Wisdom of Crowds), אולם שורשיו ההגותיים נטועים הרבה קודם לכן. כבר המהפכה הדמוקרטית הצרפתית נשאה את הרעיון של "ריבונות העם", וטענה שהחלטות קולקטיביות של הציבור עדיפות על סמכות מלמעלה.

גם הפילוסוף היווני אריסטו, ב-"אתיקה לניקומאכוס", הציע כי "המון אנשים, אף שאינם חכמים כל אחד כשלעצמו, עשויים יחדיו לקבל החלטה נבונה יותר מהאדם החכם ביותר" – בתנאי שהם מגוונים ובלתי תלויים זה בזה.

סורוביצקי מזהה ארבעה תנאים חיוניים לקיומה של חוכמה קולקטיבית:

  1. מגוון דעות – ההמון חייב להיות מורכב מפרטים עם נקודות מבט שונות. השונות הפנימית מגדילה את הסיכוי להגיע לאמת.
  2. עצמאות – כל פרט צריך להביע את דעתו מבלי להיות מושפע מדעות האחרים. אם כולם "מעתיקים" – נוצר אפקט עדר, לא חוכמה.
  3. מבוזרות – המידע מגיע ממקורות שונים, ולא מצינור אחד מרכזי. מידע מקומי חשוב מתפזר דרך ההמון.
  4. מנגנון אגרגציה – יש צורך במנגנון שמאגד את הדעות (כמו ממוצע, הצבעה, דירוג), כדי לזקק את תבונת המון.

כאשר התנאים הללו מתקיימים, ניתן להגיע לתוצאות מדויקות ואמינות, שלעיתים עולות על אלו של מומחים, ולהיפך.

[בתמונה: כריכת הגרסה העברית של ספרו של ג'יימס סורוביצקי, "חוכמת ההמונים. מדוע הרבים חכמים מהמעטים; ואיך תבונה קולקטיבית מעצבת עסקים, תרבויות ומדינות". הספר ראה אור בהוצאת כתר, ב- 2006. אנו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]בתמונה: כריכת הגרסה העברית של ספרו של ג'יימס סורוביצקי, "חוכמת ההמונים. מדוע הרבים חכמים מהמעטים; ואיך תבונה קולקטיבית מעצבת עסקים, תרבויות ומדינות". הספר ראה אור בהוצאת כתר, ב- 2006. אנו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

סורוביצקי (2006) התייחס לשלושה סוגים של חוכמת המונים:

  • קוגניציה: חשיבה ועיבוד מידע, שיפוט של השוק, שלטענתו יכול להיות מהיר יותר, אמין יותר ופחות מושפע מפוליטיקה, כפי שדיונים וועדות מומחים יכולים להיות.
  • קואורדינציה: היכולת לתמרן בגמישות וללא התנגשויות בתנועה זורמת, בדומה להולכי רגל רבים על מדרכות שאינם מתנגשים;
  • שיתוף פעולה: היכולת של קבוצת אנשים ליצור יחסי אמון, ללא מערכת השולטת בהתנהגותם.

לטענתו של סורוביצקי (2006), ארבעה אלמנטים מבחינים בין המון "חכם" ובין המון 'לא רציונאלי':

  • מגוון דעות: שלכל אדם תהיה דעה אישית, גם אם מדובר בפרשנות אקסצנטרית של עובדות ידועות;
  • עצמאות: דעתם של אנשים לא תושפע מדעותיהם של הסובבים אותם;
  • ביזור: אנשים מסוגלים לשאוב מידע אישי מסוים;
  • צבירה: קיומם של מנגנונים האחראים להפוך שיפוט אישי להחלטה קולקטיבית.

הצלחת השיטה הביאה לכך, שאחד התחומים הצומחים ביותר בניהול ידע כיום בארגונים הוא מה שמכונה "Crowd Sourcing" - הוצאת נושאים שונים להמונים, על מנת ליהנות מ"חכמת ההמון".

סורוביצקי (2006) מונה חמש סיבות לכישלון אפשרי של 'חוכמת ההמון':

  • עודף הומוגניות: קיים צורך במגוון כדי להבטיח חשיבה שונה ותהליך קבלת החלטות שונה;
  • עודף מרכוז: מרכוז הדעה לכוח השלט בשיטת מדרוג היררכית;
  • עודף חלוקה: חלוקת הידע לרמות שונות של מורשים, באופן שלא כולם אוחזים באותו הידע ובאותה יכולת שיפוט;
  • עודף חיקוי: התייחסות לקבלת החלטה בעבר והמשכה בהחלטות חדשות בלי בחינה מחודשת של הדברים;
  • עודף רגשנות: גורמים רגשיים כמו תחושת שייכות העלולים להוביל ללחץ חברתי.
[בתמונה: ג'יימס סורוביצקי. התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי Mark Schierbecker. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 3.0][בתמונה: ג'יימס סורוביצקי. התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי Mark Schierbecker. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 3.0]

דוגמאות קלאסיות

  • גאלטון והשור: סורוביצקי מביא כדוגמה את הסיפור המפורסם הוא של פרנסיס גאלטון, סטטיסטיקאי אנגלי, שב-1906 בתערוכה חקלאית רשם את ניחושי הקהל לגבי משקל שור. ממוצע הניחושים של 787 איש עמד על 1,197 פאונד. המשקל האמיתי: 1,198. התוצאה – דיוק מדהים של ההמון (סורוביצקי 2006; ראה גם בויקיפדיה, 2011).
  • ויקיפדיה: אנציקלופדיית ויקיפדיה היא דוגמה לתוצר של חוכמת המונים. מאות אלפי תורמים אנונימיים עורכים, בודקים ומשפרים ערכים, כך שהמערכת המשותפת יוצרת גוף ידע עצום ואמין. מחקר שהתפרסם ב־Nature (Giles, 2005) , שבדק 42 ערכים מדעיים מדגמיים על ידי מומחים, מצא בוויקיפדיה רק מעט יותר טעויות מאשר בבריטניקה. זאת למרות שהבריטניקה נכתבה על ידי מומחים.
  • 'הקוד הפתוח' מגלם את עקרונות חוכמת ההמון, משום שהוא מאפשר למפתחים רבים ומגוונים ברחבי העולם לתרום, לבקר ולשפר את הקוד באופן עצמאי ומבוזר. בזכות הגיוון, העצמאות ושיתוף המידע, נוצרים פתרונות יציבים, מאובטחים וחדשניים יותר מאשר בפיתוח סגור.
  • 'מחקרים פתוחים' (Open Science) הם תהליך מדעי שקוף ונגיש לציבור, שבו נתונים, שיטות ותוצאות זמינים לכולם לשימוש, לבדיקה ולהמשך פיתוח. הם מהווים דוגמה לחוכמת ההמון, כי הם מאפשרים לחוקרים מגוונים לתרום, לבקר ולחדד את הידע המדעי באופן שיתופי ובלתי תלוי. בכך, הם משפרים את מהימנות ותוקף הממצאים.
  • פתרון בעיות דרך קהילות: זהו תהליך, שבו אנשים רבים משתתפים בפלטפורמות שיתופיות (כמו פורומים, רשתות חברתיות או אתרי שאלות-ותשובות) כדי להציע רעיונות ופתרונות לבעיות. זהו ביטוי לחוכמת ההמון כי הידע והניסיון המצטבר של קהילה מגוונת, מאפשרים להגיע לפתרונות יעילים ולעתים חדשניים יותר מאשר עבודה של מומחה בודד.
  • אתרים כמו Stack Overflow (למפתחים) ו־Reddit (למגוון תחומים) מראים שחוכמה קולקטיבית יכולה לפתור בעיות טכניות ומדעיות במהירות, על ידי שיתוף ידע רוחבי מהשטח.

[הלוגו של ויקיפדיה מובא כאן בשימוש הוגן]

הבסיס הסוציולוגי והפסיכולוגי

חוכמת ההמון מנוגדת באופן חלקי להנחות מסורתיות בפסיכולוגיה החברתית, כמו אלה של גוסטב לה בון, שטען כי ההמון פועל מתוך אינסטינקט, ולא רציונליות. ואולם, סוציולוגים מודרניים כמו האברמאס מדגישים את הפוטנציאל הקונסטרוקטיבי של תקשורת דיאלוגית פתוחה ("ספֵרה ציבורית").

תחת תנאים של חופש ביטוי, פלורליזם, והיעדר דיכוי דעת מיעוט, ההמון עשוי לגלות חוכמה מצטברת שמביאה להתקדמות מוסרית, מדעית ופוליטית.

מגבלות וביקורת

הטיית עדר וקונפורמיות: כאשר העצמאות הקוגניטיבית נפגעת – חוכמת ההמון עלולה להתהפך. ניסויים של סלומון אש הראו כי אנשים רבים מעדיפים להשתייך לקבוצה גם כשהיא טועה. גם הרשתות החברתיות, בהן דעות זוכות לחשיפה לא סימטרית, מגבירות קונפורמיות.

אפקט בועה: במדיה החברתית נוצרות "בועות פילטר" (Pariser, 2011), בהן המשתמשים רואים רק מידע שמאשר את דעותיהם. הדבר פוגע בגיוון הדעות – אחד מעמודי התווך של חוכמת ההמון.

מניפולציה של דעת קהל

צריבת תודעה: תאגידים, ממשלות וגורמים אידיאולוגיים יכולים להשפיע באופן שיטתי על ההמון, דרך בוטים, תעמולה או פייק ניוז. במקרה כזה, החוכמה מתחלפת בתודעה כוזבת (לפי מרקסיסטים), או "תודעה קולקטיבית כוזבת" (לפי דורקהיים).

.

[בתמונה: חוכמת ההמונים. היכולת הקולקטיבית של קהילות לקבל החלטות מושכלות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]

[בתמונה: חוכמת ההמונים. היכולת הקולקטיבית של קהילות לקבל החלטות מושכלות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]

שימושים עכשוויים

בעולם העסקי, נעשה שימוש נרחב בחוכמת המונים:

  • פלטפורמות של מיקור המונים (crowdsourcing) – כמו Amazon Mechanical Turk.
  • חיזוי מגמות שוק באמצעות פלטפורמות קולקטיביות.
  • ניתוח שיח ציבורי ברשתות לצורך קבלת החלטות פוליטיות או פרסומיות.

בתחום האזרחי, ממשלות משתמשות בחוכמת המונים ליוזמות של "ממשל פתוח" (Open Government), בהם הציבור מוזמן להציע ולדרג הצעות חוק.

חוכמת המונים בעידן הבינה המלאכותית

עליית הבינה המלאכותית מציבה שאלה חדשה: האם אלגוריתמים יכולים לתווך או אף להחליף את חוכמת ההמון? מצד אחד, מערכות כמו ChatGPT לומדות מתוך המוני טקסטים, כלומר – תוצר של ידע המונים. מצד שני, האלגוריתם מסנן ומדרג מידע על פי קריטריונים שקופים פחות, ולעיתים מבטא "חוכמה מתוכנתת" ולא טבעית.

שיתוף פעולה בין בינה אנושית וקולקטיבית לבין כלים אלגוריתמיים עשוי להיות השלב הבא של חוכמת ההמון — אך הוא גם טומן בחובו סכנות של ריכוז ידע ושליטה.

סיכום

חוכמת ההמון היא כלי רב-עוצמה, אך יש להשתמש בו בזהירות. בתנאים של גיוון, עצמאות וביזור מידע – קבוצה של אנשים יכולה לקבל החלטות טובות יותר מהמומחה היחיד. עם זאת, כאשר התנאים האלו אינם מתקיימים — ההמון עלול לסטות מהאמת, להיסחף לאשליות ולשמש כקרקע לפופוליזם מסוכן.

התפקיד של החברה האזרחית, המוסדות והחינוך הוא לא רק לאפשר השתתפות המונית, אלא לטפח תנאים לחשיבה קולקטיבית רציונלית, ביקורתית ופלורליסטית.

[בתמונה: "Crowd Sourcing" - הוצאת נושאים שונים להמונים, על מנת ליהנות מ"חכמת ההמון"...תמונה חופשית לשימוש ברמה CC BY 2.0, שהועלתה על ידי OpenClipart-Vectors לאתר FIXABAY]

[לאוסף המאמרים על 'קבוצות', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על חוכמת ההמונים, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על ידע ארגוני בזמן אמת והשלכותיו, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה