משה כהן אליה: פופוליזם זה דמוקרטיה

תקציר: כל אימת שהאליטות מדברות על 'פופוליזם', הן מתכוונות בפועל לדרישה דמוקרטית להשבת הריבונות לידי העם. וכל אימת שהן מדברות על "דמוקרטיה מהותית" – הן מתכוונות למבנה שלטוני, שבו השופטים הם הריבון הבלעדי, והם לבדם מוסמכים לגלות את ה'מהות' (כלומר, את הערכים) של אותה היוריסטוקרטיה, המתחזה לדמוקרטיה.

[בתמונה: הציבור מרגיש שנגזלה ממנו הדמוקרטיה... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]
פרופ' משה כהן אליה הוא פרופסור מן המניין למשפט חוקתי, אשר כיהן בין השנים 2015–2022 כנשיא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים.

פרופ' משה כהן אליה הוא פרופסור מן המניין למשפט חוקתי, אשר כיהן בין השנים 2015–2022 כנשיא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים.

זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.

הרחבה של המאמר ראו בפודקאסט למטה.

המאמר מבוסס על פוסט שפרסם פרופ' משה כהן אליה בטוויטר, ב- 22 במאי 2025.

* * *

אתמול, בחדר האיפור של תכנית 'הפטריוטים' בערוץ 14, שאלה אותי עירית לינור, אם אני מעוניין בעותק של ספרם החדש של הפרופסורים נעם גדרון ויניב רוזנאי, דמוקרטיה בנסיגה – פופוליזם, קיטוב, והפיכה משטרית (סדרת אתגרי הדמוקרטיה, מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים, אוניברסיטת רייכמן, 2025). בתור חוקר העוסק בשני התחומים – קיטוב פוליטי ופופוליזם – הבנתי מיד, רק מהכותרת ומזהות הכותבים, מהו מבנה הטיעון של הספר.

אם יורשה לי להיות מעט שטחי (ומבלי שקראתי את הספר), הטיעון המשוער הוא כזה: הימין הוא פופוליסט. הרפורמה המשפטית היא תוצר של פופוליזם. פופוליזם הוא דבר מסוכן לדמוקרטיה. הוא מגביר קיטוב. ולכן יש לחסום את הרפורמה, ולכנות אותה "הפיכה משטרית". תמונת חורבן הבית השני ע"י הרומאים, על כריכת הספר (ראו תמונה למטה), מיועדת להמחיש לקורא מה יהיה המחיר של ניצחון הפופוליזם...

[בתמונה: כריכת ספרם החדש של הפרופסורים נעם גדרון ויניב רוזנאי, דמוקרטיה בנסיגה – פופוליזם, קיטוב, והפיכה משטרית (סדרת אתגרי הדמוקרטיה, מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים, אוניברסיטת רייכמן, 2025). אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: כריכת ספרם החדש של הפרופסורים נעם גדרון ויניב רוזנאי, דמוקרטיה בנסיגה – פופוליזם, קיטוב, והפיכה משטרית (סדרת אתגרי הדמוקרטיה, מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים, אוניברסיטת רייכמן, 2025). אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

והנה ההסבר האחר

ההסבר הזה מבוסס על מחקר משותף שלי עם פרופ’ עידו פורת, שפורסם בשם: "בתי משפט עליונים, בעידן הקיטוב הפוליטי" Supreme Courts in the Age of Political Polarization (בהוצאת Cambridge University Press, 2025):

בכל רחבי העולם הדמוקרטי – ובמיוחד בישראל – מערכות המשפט נטלו לעצמן עוד ועוד כוח. לא מדובר רק בנטייה מוסדית טבעית להרחבת סמכות, אלא לרוב מדובר באמצעי להשליט סדר יום אידאולוגי פרוגרסיבי בסגנון WOKE. הציבור מרגיש שנגזלה ממנו הדמוקרטיה, והוא מבקש להחזירה באמצעות תיקונים חוקתיים. בחלק מהמדינות (למשל בהונגריה), תנועת הנגד הייתה חזקה מדי. בארצות הברית לעומת זאת, השמאל הוא זה שמאשים את הימין בהשתלטות על בית המשפט – ודורש להשיב את הסמכות לידי המוסדות הדמוקרטיים.

כך או כך, הקונפליקט בין קבוצות יריבות על השליטה במוסדות – הוא שמעמיק את הקיטוב. חוסר האמון הציבורי במוסדות נובע במידה רבה מהעובדה שהם מזוהים עם צד אחד. לכן, הפתרון איננו לחסום את השינויים, אלא לאזן את המוסדות שאמורים להיות ניטרליים (בתי משפט אמורים לברר סכסוכים כמו "שופט במשחק כדורגל), כך שישקפו את כלל הציבור, או לחלופין – להוציא מהם את הפוליטיקה.

בישראל, אהרן ברק ייסד מערכת משפטית שבמסגרתה השופטים – ולא העם – הם הריבון. היוריסטוקרטיה שפיתח, פועלת היום יד ביד עם השמאל הרדיקלי, תוך ניסיון לכפות את ערכיה על הציבור כולו. תגובת הציבור היא טבעית: רצון להשיב את הכוח לריבון – העם. או לפחות – לאזן את מוסדות המדינה כך שייצגו גם את מחציתו הימנית של הציבור.

לכן, כל אימת שהאליטות מדברות על "פופוליזם", הן מתכוונות בפועל לדרישה דמוקרטית להשבת הריבונות לידי העם. וכל אימת שהן מדברות על "דמוקרטיה מהותית" – הן מתכוונות למבנה שלטוני שבו השופטים הם הריבון הבלעדי, והם לבדם מוסמכים לגלות את “המהות” (כלומר, את הערכים) של אותה יוריסטוקרטיה המתחזה לדמוקרטיה.

[בסרטון - פרופ' משה כהן אליה: פופוליזם זה דמוקרטיה]

[לאוסף המאמרים על פופוליזם באתר ייצור ידע] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על על אמון ולגיטימציה, לחצו כאן] [אוסף המאמרים על שקיעתו והתנוונותו של בית המשפט העליון]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

3 thoughts on “משה כהן אליה: פופוליזם זה דמוקרטיה

  1. Pingback: פנחס יחזקאלי: פופוליזם באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  2. Pingback: אוסף המאמרים על מחאה, בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  3. Pingback: פנחס יחזקאלי: הכל על אליטת ההון הישראלית באתר ייצור ידע | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *