תקציר: אחד הסמלים המוכרים של תנועת המחאה הוא האגרוף המונף. זהו סמל וותיק שהמחאה השאילה לצרכיה. בסמל זה נעשה, לאורך השנים, שימוש מגוון, כסמל לסולידריות, לתמיכה, להצדעה, להבעת אחדות, להדגשת עוצמה, להתנגדות ולמאבק. בעידן המודרני, מזוהה האגרוף המונף בעיקר עם תנועות שמאל ועם תנועות של קבוצות מיעוט, אולם גם עם תנועות ימניות ופשיסטיות שעושות בו שימוש.
![[בתמונה: מה מקור האגרוף המופיע על כרזות המחאה? הכרזה: ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/מה-מקור-האגרוף.jpg)
[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
אחד הסמלים המוכרים של תנועת המחאה הוא האגרוף המונף. זהו סמל וותיק שהמחאה השאילה לצרכיה (ראו הכרזות למטה).
בסמל זה נעשה, לאורך השנים, שימוש מגוון, כסמל לסולידריות, לתמיכה, להצדעה, להבעת אחדות, להדגשת עוצמה, להתנגדות ולמאבק. בעידן המודרני, מזוהה האגרוף המונף בעיקר עם תנועות שמאל ועם תנועות של קבוצות מיעוט, עם תנועות אנטי קולוניאליות בעולם השלישי ועם תנועות נוספות לצדק חברתי; בצד עם תנועות ימניות ופשיסטיות שעושות בו שימוש (ויקיפדיה: אגרוף מונף).
![[בתמונה: האגרוף המונף בשימוש המחאה, 2023. אנו מאמינים כי אנו עושים בכרזה שימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/האגרוף-המונף-בשימוש-המחאה.jpg)
![[בתמונה: האגרוף המונף בשימוש המחאה, 2023. אנו מאמינים כי אנו עושים בכרזה שימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/352220238_10159711591628230_4637412713991942282_n-1024x1024.jpg)
גם גורמי ימין עשו שימוש באגרוף בפעולות הנגד למחאה. ראו למשל, את השימוש (הבעייתי מאוד!) שנעשה בדמותו של 'ישרוליק' לכרזה בעייתית, המזמינה אנשים להפגנת הימין בקפלן, תחת השם: "די לעריצות המיעוט":
![["די לעריצות המיעוט". כרזה המגייסת משתתפים להפגנת ימין ב'קפלן'. אנו מאמינים כי אנו עושים בכרזה שימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/08/די-לעריצות-המיעוט.jpg)
ההיסטוריה של האגרוף המונף
הפעם הראשונה שאנו פוגשים באגרוף המונף היא בתרבות האשורית, בה מתוארת לעיתים אלת הפריון, האהבה והמין, עִשְתָּר או אִשְתָר (המקבילה האכדית לאִינַנַ - Inanna השומרית ועשתרת השמית-מערבית) מניפה אגרוף (ויקיפדיה: אגרוף מונף).
בעידן המודרני, אנו פוגשים את האגרוף למשל, בתיאור מהפכות 1848 בצרפת. הנה למשל, ציור של אונורה דומייה, באחד התיאורים הראשונים של אגרוף מונף באמנות המודרנית (ויקיפדיה: אגרוף מונף):
![[בתמונה: ציור של אונורה דומייה, באחד התיאורים הראשונים של אגרוף מונף באמנות המודרנית. התמונה היא נחלת הכלל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/מהפכת-1848-בצרפת.jpg)
בשנת 1917, שימש סמל האגרוף המונף את המהפכה הקומוניסטית בברית המועצות, כלוגו של איגוד פועלי התעשייה של העולם. בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים, הצדעת האגרוף המונף הייתה מזוהה עם חברי הקומינטרן שהוא האיגוד הבינלאומי של המפלגות הקומוניסטיות. בקרב הקומוניסטים והסוציאליסטים, הצדעת האגרוף המונף נקראת 'הצדעה אדומה' (ויקיפדיה: אגרוף מונף):
![[בתמונה: איור סולידריות מתוך מגזין איגוד פועלי התעשייה של העולם, 1917. האיור הוא נחלת הכלל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/איור-סולידריות-מתוך-מגזין-איגוד-פועלי-התעשייה-של-העולם-1917.jpg)
'החזית האדומה' בגרמניה - אותה מיליציה של המפלגה הקומוניסטית של גרמניה, שהטרור שהשליטה ברחובות בתקופת רפובליקת ויימאר, חוקתה ע"י הנאצית בהקמת מיליציית ה- SA, והייתה אחת הסיבות להצלחתם להגיע לשלטון - השתמשה באגרוף המונף הן כלוגו והן כהצדעה (ראו את הלוגו והתמונה למטה) (ויקיפדיה: אגרוף מונף):
![[בתמונה: האגרוף המונף בשימוש 'החזית האדומה' בגרמניה. שימו לב לאגרוף שמרימים חברי התנועה בעת המצעד. התמונה היא צילום מסך. תמונת הלוגו משמאל למעלה היא נחלת הכלל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/האגרוף-המונף-בשימוש-החזית-האדומה-בגרמניה.jpg)
התנועה הנציונל סוציאליסטית עשתה שימוש באגרוף בעיקר בכיוון ההפוך, כשהוא מונחת...
![[בתמונה: התנועה הנציונל סוציאליסטית עשתה שימוש באגרוף בעיקר בכיוון ההפוך, כשהוא מונחת... הכרזה היא נחלת הכלל. המקור: מוזיאון השואה]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/הארגוף-בכרזות-הנאציות-754x1024.jpg)
דוגמאות נוספות:
- במלחמת האזרחים בספרד, אימצו הקומוניסטים את סמל האגרוף המונף כהצדעה, זאת לאחר שחיפשו הצדעה שתהווה אלטרנטיבה להצדעה הרומית, אותה אימצו הפשיסטים.
- לאחר מכן 'ב'כיכב' האגרוף במהפכת הסטודנטים בצרפת: שביתה כללית שפרצה ברחבי צרפת במאי 1968.
- האגרוף שימש גם כסמלה של תנועת המחאה נגד מלחמת וייטנאם;
- וגם כאחד מסמליה של תנועת ה"הפנתרים השחורים" בארצות הברית: ארגון פוליטי רדיקלי שעמד בראש החץ של התובעים מאבק לשינוי חברתי בארצות הברית. היה זה הארגון השחור היחיד בהיסטוריה של המאבק השחור באמריקה שהיה חמוש ובעל סדר יום מהפכני:
![[בתמונה: הצדעת הכוח השחור במסגרת מפגש איחוד חברי הפנתרים השחורים בארה"ב, ב- 2006. התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי TalkAbout. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY 2.5]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/האגרוף-המונף-במפגש-הפנתרים-השחורים-בארהב.jpg)
בשנות הארבעים והחמישים של המאה הקודמת, נעשה שימוש בסמל זה גם בתנועות השמאל בישראל. משם, הלוגו אומץ גם על ידי תנועת 'הפנתרים השחורים' הישראלית (ויקיפדיה: אגרוף מונף):
![[בתמונה: הפגנת הפנתרים השחורים באוניברסיטת תל אביב - 1972. התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי יגאלבןנון. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 4.0. שימו לב מימין למעלה לסמליל התנועה, שהוא ניסיון לשחזר את לוגו האגרוף הקמוץ של הפנתרים השחורים האמריקנים. הלוגו מובא בשימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/האגרוף-המונף-בשימוש-הפנתרים-השחורים.jpg)
לעיתים, האגרוף המונף משולב עם אלמנטים גרפים אחרים במטרה לאחד בין שתי משמעויות סמליות:
כך לדוגמה, השילוב בין סמל האגרוף המונף לסמל הפטיש והמגל מסמל מאבק קומוניסטי (ויקיפדיה: אגרוף מונף):
![[בתמונה: השילוב בין סמל האגרוף המונף לסמל הפטיש והמגל מסמל מאבק קומוניסטי. התמונה היא נחלת הכלל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/כרזה-קומוניסטית-1024x714.jpg)
ועוד: השילוב בין סמל האגרוף המונף לסמל ונוס מסמל מאבק פמיניסטי והשילוב בין האגרוף המונף לסמל של ספר מסמל את המאבק של הספרנים נגד ניהול זכויות דיגיטלי (ויקיפדיה: אגרוף מונף):
![[בתמונה: האגרוף המונף משולב עם אלמנטים גרפים אחרים במטרה לאחד בין שתי משמעויות סמליות. למשל, מימין: לוגו התנועה הפמיניסטית (התמונה היא נחלת הכלל); ומשמאל: לוגו הספרנים נגד ניהול זכויות דיגיטלי. התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי Librarians_against_DRM. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 2.0. הכרזה: ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/האגרוף-המונף-משולב-עם-אלמנטים-גרפים-אחרים-במטרה-לאחד-בין-שתי-משמעויות-סמליות.jpg)
תתת
![[בכרזה: מימין - אגרוף ימין השולח שתי אצבעות לשבועה - הסמליל של לוחמי חירות ישראל (לח"י). משמאל: יד קפוצה מחזירה רובה עם הכיתוב: 'רק כך' - הסמליל של הארגון הצבאי הלאומי (אצ"ל). אנו מאמינים שאנו עושים בתמונות שימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/האגרוף-בסמלילי-לחי-ואצל.jpg)
אגרוף מונף, בתוך מגן דוד שחור, הינו הסמליל של תנועת כך, שהוקמה על ידי הרב מאיר כהנא, ושנבחרה לכנסת ה-11 בשנת 1984, אך ב-1988 נפסלה מלהתמודד בבחירות. הסמליל מבטא את תורת התנועה, שארץ ישראל שייכת רק ליהודים באשר הם, ומי שאינם יהודים יכולים לחיות בה בכפוף לתנאי היהודים. בעקבות הטבח במערת המכפלה ב- 1994, מדינת ישראל הכריזה על תנועת כך כארגון טרור. בעקבותיה, גם קנדה, ארצות הברית והאיחוד האירופי כללו את התנועה ברשימות ארגוני הטרור:
![[בכרזה: אגרוף מונף בתוך מגן דוד שחור - הסמליל של תנועת כך. אנו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/07/תנועת-כך.png)
[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
גם הסמל של כהנא היה אגרוף בתוך מגן דוד
צודק. אוסיף!
Pingback: בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע - ייצור ידע