![[בתמונה: אנרגיה ירוקה בסין: כיום היא המובילה העולמית ביצור אנרגיה מהרוח ומהשמש; ומייצרת, כבר היום, כ 50% יותר אנרגיה ירוקה מארה"ב ופי 5 מגרמניה. מקור התמונה: התקשורת הסינית]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2022/09/אנרגיה-ירוקה-בסין.jpg)

[לריכוז המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים.
* * *
מאז מלחמת העולם הראשונה שהתרחשה לפני כ 110 שנים הביקוש לאנרגיה כללית ואנרגיה חשמלית מעיד על עוצמתה התעשייתית, המדעית/טכנולוגית והסוציו אקונומית של המדינה המודרנית. השוק הכלכלי הגדול בעולם הוא שוק האנרגיה, שהיה בצמיחה אדירה (בעיקר מצד הביקושים לאנרגיה, מסין ומהודו). הביקוש העולמי הכולל לאנרגיה גדל בעשור האחרון ב- 14.3%;
בשנת 2021 הביקוש לאנרגיה ראשונית של סין היה 26.6% מהביקוש הכלל עולמי לאנרגיה. זאת, בהשוואה ל 21.9% מהביקוש הכלל עולמי לאנרגיה בשנת 2011. היא הייתה גם המדינה הגדולה היחידה, שהגדילה את צריכת האנרגיה גם בשנת 2020 - שנת הקורונה.
[בתמונה: פאנלים סולאריים בשנגחאי... בעל הזכויות בתמונה זו לא אותר. לכן, השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. בעל הזכויות הראשי, אנא פנה ל: yehezkeally@gmail.com]
חלקה של ארה"ב - המעצמה החזקה בעולם במאה השנים האחרונות - בעוגת האנרגיה העולמית, ירד בעשור האחרון מ- 17.8% בשנת 2011 ל- 15.6% בשנת 2021.
בתחום הביקוש לאנרגיה חשמלית - שהוא המרכיב הגדול ביותר בביקוש לאנרגיה - האמריקאים מהווים היום רק כ- 18.7% מהביקוש העולמי. הסינים כב בכ- 28.4%. להערכתי הפערים בין המעצמות הנ"ל יגדלו, כל שנה, במהלך עשרות השנים הבאות. ברור שסין מצויה בנסיקה אדירה, וארה"ב לא מתקדמת, אם כי הם עדיין אינה בדעיכה, כמו השותפים מאירופה.
משמעויות
סין היא המעצמה של 100 השנים הבאות. היא כבר עשירה כלכלית מארה"ב; ויש לה, כבר היום, את היכולת לייצר כל מערכת צבאית שתרצה, ובכמויות ובאיכויות שתידרשנה. אבל לצורך כך, היא זקוקה לתוספת של מקורות אנרגיה ורצוי אנרגיה ירוקה. לכן, למרות שהיא החלה את הפיתוח בתחום הזה באיחור, היא כיום המובילה העולמית ביצור אנרגיה מהרוח ומהשמש; ומייצרת, כבר היום, כ 50% יותר אנרגיה ירוקה מארה"ב ופי 5 מגרמניה.
האם יהיו לעובדות הנ"ל השפעה על מדינת ישראל והמזרח התיכון? בוודאי!
[לאוסף המאמרים על מלחמת העולם הראשונה, לחצו כאן]
[לכתבה המלאה של הדר וינר שורץ ב'גלובס', לחצו כאן]
