[לאוסף המאמרים על קרימינליזציה של בעיות חברתיות והיפוכה, לחצו כאן]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
ב-25 במאי 2020 הומת חשוד שחור בשם ג'ורג' פלויד על ידי השוטר דרק שובין, שלחץ את ברכו על צווארו של פלויד, במשך 9 דקות ו-29 שניות, עד שאיבד את הכרתו ולבסוף מת (יחזקאלי, 2021).
בשל כך בערה אמריקה כולה; ובערים רבות - כולל במיניאפוליס - ניטש ויכוח ציבורי על אופן תפקוד המשטרה ועל גודלה. זמן קצר לאחר מותו של פלויד, עמדו תשעה חברים פרוגרסיביים של מועצת העיר על במה בפארק פאודרהורן, והכריזו על כוונותיהם "להפסיק את השיטור כפי שאנו מכירים אותו כיום"; ולהחליף את משטרת מיניאפוליס - MPD במחלקה עירונית אחרת לבטיחות הציבור, שתנקוט ב"גישה מקיפה לבריאות הציבור" (יחזקאלי, 2021).
התנועה הזו לפירוק המשטרה לא נולדה אז, במאי 2020...
היא הייתה רק הבשלה של רעיונות שקיימים במרחב הציבורי כבר עשרות רבות של שנים; ושהועלו - בין היתר - על הכתב בספר שכתב פרופ' אלכס ויטאלה, (Alex S. Vitale), סוציולוג מקולג' ברוקלין בניו יורק ב- 2017, בשם: "קץ השיטור" (The End of Policing; ראו תמונה משמאל).
נקודת המוצא של הספר היא, שהמשטרה היא בעצם הבעיה ולא הפתרון; ושנכון לחפש פתרונות אפקטיביים יותר לבעיות חברתיות.
בין 2017 ל- 2020, התנהלו מכירות הספר בעצלתיים. אולם מרגע שפרצו מהומות ג'ורג' פלויד ברחבי ארה"ב, זינקו מכירותיו והפכו את כותבו לאיש עשיר מאוד. הספר הפך לתנ"ך של תנועות כמו Black Lives Matter, שאימצו את הטיעונים המצויים בו, כאג'נדה הרשמית שלהם.
בספר, טוען פרופ' אלכס ויטאלה כי, הפתרון הטוב ביותר לשיטור גרוע עשוי להיות סיום השיטור; וכי, חובה למצוא לשיטור הממוסד חלופות, כמו: לגליזציה של סמים והימורים; צדק מתקן וצמצום נזקים.
ויטלה מטיף לקחת את תקציבי העתק המושקעים במשטרות ארה"ב ולהקצות אותם מחדש לפרויקטים לא שיטוריים של ביטחון הציבור ושל תיקון עוולות, כמו: תמיכה באוכלוסיות נזקקות, כמו: שירותים חברתיים, התמודדות עם עוני, טיפול בחסרי בית, טיפול בבעלי הפרעות נפשיות, שירותי נוער, דיור, תעסוקה, בריאות, חינוך, שירותי בריאות ומשאבים קהילתיים אחרים. זאת, כיוון שהשקעה בתוכניות קהילתיות יכולה לספק הרתעת פשיעה טובה יותר מזו של המשטרה [WIKIPEDIA: Defund the police].
[עוד על פרופ' אלכס ויטלה וספרו, בכתבתו של צח יוקד ב'הארץ'. לחצו כאן]
ויטלה לא המציא שום דבר...
הוא רק שיקף בלבוש חדש את הטענה - הנכונה כשלעצמה - שאחד החוליים של חברות מערביות הוא ההתייחסות לחוק כסוג של תרופה לבעיות חברתיות. לכן, בעיות חברתיות רבות מטופלות דרך החוק הפלילי והופכות לעבירות פליליות (קרימינליזציה); והמחירים בהתאם!
הטענות הללו - על חוסר האפקטיביות של האכיפה הפלילית - נולדו באירופה באמצע המאה הקודמת, תחת השם: אבוליסיוניזם (אבולישיניזם - Abolitionism). השורה התחתונה היא, שמוסד הענישה הפלילית, בצורתו כיום, הוא הבעיה ולא הפתרון; והוא יוצר יותר בעיות חברתיות מאשר פותר. הרעיון המרכזי שלה הוא שאין ארוחות חינם, ושלענישה פלילית יש מחיר גבוה יותר מתועלתה. על כן, היא מוסד מנוון ומיותר, שיש לבטלו במתכונתו הנוכחית; ובעיקר, לצמצם ולחסל את בתי הסוהר (טננבוים, 2001, ע' 262).
הרעיונות הללו אינם פופולריים בקרב כלל הציבור האמריקני
במבט לאחור, על הכאוס שעברה ארצות הברית, ניתן לומר כי הרעיונות שהביע ויטלה לא נקלטו בקרב רוב הציבוריות האמריקנית. הניסיון של הקבוצות הפרוגרסיביות במציאת תחליפים למשטרה לא הוכיחו את עצמם; ונתפסו, כמכלול, נאיביים; ולא בשלים. הפשיעה העולה והירידה באיכות החיים ובביטחון הציבור - כתוצאה מהשיתוק שאחד במשטרות בערי ארצות הברית; וחוסר הנכונות של שוטרים להתעמת עם עבריינים שחורים - איננו קורץ לציבור האמריקני.
כך למשל, במיניאפוליס עצמה - המקום שבו הכל התחיל - נדרשו הבוחרים להכריע ב- 2 בנובמבר 2021, האם לבטל את משטרת מיניאפוליס - MPD. הם דחו את ההצעה, הפעם, ברוב של 12% (56 עד 44 אחוזים) (יחזקאלי, 2021).
[להרחבת המושג: כאוס, לחצו כאן] [למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: 'תושבי מיניאפוליס הצביעו נגד פירוק המשטרה שלהם!', לחצו כאן]
[התמונה המקורית היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע]
האם הרגרסיה באהדה הציבורית מסמנת את קיצה של תנועת Defund The Police?
לדעתי ממש לא. הטיעונים של ויטלה אינם מנותקים מהמציאות; ומשטרות רבות מידי בעולם הדמוקרטי בכלל (כולל בישראל!!), ובארה"ב בפרט - זקוקות לרפורמה משמעותית בדרכי פעולתן ובקשר שלהן עם הציבור.
מערכות מורכבות נוטות למהפכים. המתח הבין גזעי - שמזין את תנועת Black Lives Matter - רחוק מלדעוך; וזה רק עניין של זמן עד שיחזרו המהומות לרחובות ארצות הברית. גם ההצלחה של פרויקטים משני מציאות - כמו הלגליזציה של סמים קלים - עשויה לחזק את
יתרה מכך: כשלון הביצוע בשטח של חלק מהרעיונות והצלחתם של אחרים, מעשיר את הניסיון של חסידי השיטה ומבשל אותם; כך שמן הסתם נעמוד בעתיד מול אלטרנטיבות מוצלחות יותר מחד גיסא; ומול תנועת רפורמה במשטרות עצמן, מאידך גיסא.