[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי geralt לאתר Pixabay]
[לאוסף המאמרים על רשתות חברתיות, לחצו כאן]
המאמר עודכן ב- 12 בנובמבר 2020
משולם עוקבי עוסק בשיווק, גבייה ושימור לקוחות בחברת איזוטופ, המבצעת בדיקות לחומרי בניין וסלילה ע"פ תקנים ישראליים/זרים.
* * *
הלקוחות הם המפתח להצלחה בכל עסק; וכל ארגון מקיים סוג של מערכת חברתית עימם, בין אם הוא מודע לכך ובין אם לאו.
- ההשקעה בלקוח מתאפיינת בשני תחומי עיסוק שונים באופיים: לקוחות וותיקים;
- ולקוחות פוטנציאליים חדשים.
הגרעין הקשה של הלקוחות הוותיקים והנאמנים שלנו הם הנכס העיקרי של הארגון; ואין השקעה כדאית ומשתלמת לעסק כמו הגברת הנאמנות ושימור לקוח וותיק. יעידו על כך מועדוני הלקוחות הרבים שרשתות מתאמצות ליצור ולטפח. מקורות שונים בספרות המקצועית טוענים כי עלות רכישת לקוח חדש גבוהה פי 5 השקעה בשיווק והבאת לקוח חדש. תעשו את החשבון לבד...
לקוחות פוטנציאלים חשוב לאפיין ולמפות: גיל, השכלה, תחומי עיסוק... ככל שאנחנו מדויקים יותר כך נהיה אפקטיביים יותר בצירופם לחוג לקוחותינו.
[להרחבת המושג 'אפקטיביות', לחצו כאן]
בשני המקרים - של שימור לקוחות; ושל צירוף לקוחות חדשים - אחת הזירות החשובות ביותר עבורנו היא זירת הרשתות החברתיות. הזירה הזו מגוונת למדי, ועלינו לפעול, בדרך כלל, במספר רשתות חברתיות במקביל, תלוי במאפייני העסק שלנו. הרשתות החברתיות מאפשרות לכם:
- להגיב ללקוחות וללקוחות פוטנציאליים; בחגים, בימי הולדת, בשמחות ובאבל שהם מפרסמים.
- לתעד מידע עסקי רלוונטי (שמות, תפקידים, מרחק מהעסק שלנו, מספרי טלפון, עסקאות, ביצוע פרויקטים; ועוד);
- וליזום: מבצעים, השקות של מוצרים חדשים, הדף העסקי שלכם ימשכו לשם עוקבים.

למאפייני הלקוחות יש משמעות בבחירת הרשתות שתשמשנה אותנו:
רשת הפייסבוק
הפייסבוק מתאים מאוד לסוגי עסקים מסוימים ופחות לאחרים. קהל הלקוחות הפוטנציאלי הפעיל בה גדול ומגוון מאוד, בדרך כלל הוא בגילאי 23 לערך והלאה (הצעירים ממש לא נמצאים שם...):- פרטי הלקוחות ומידע רב נוסף ניתנים להשגה בפרופילים האישיים וב'קיר' שלהם.
- העסקים נמצאים בעיקר בדפים העסקיים, שכל עסק, שמכבד את עצמו יוצר, ומנסה למשוך לשם 'עוקבים' שהם בעצם הלקוחות הנאמנים שלנו.
- גם הקבוצות הרבות שבפייסבוק הן דרך מצוינת להתחבר ללקוח. יצירת קבוצה בתחום תוכן מסוים היא דרך נהדרת למשיכת לקוחות קיימים ופוטנציאליים. בקבוצות הללו נכון לעבוד על שיווק עקיף דרך מסירת מידע על תחום עיסוקכם ופחות על מכירה ישירה שמרתיעה רבים.
- התחברות לקבוצות צרכנות רבות הקיימות ברשת מאפשרת לכם - אם המוצר שלכם רלוונטי - לזכות בגורמי הפצה נוספים למוצרים שלכם. זה יעלה לכם, מן הסתם בתגמול בעל הקבוצה בדרך זו או אחרת, לפי מידת התרומה שלו לרווחיכם (צרפתי לינק למטה למאמר העוסק במפעילה של קבוצת צרכנות כזו).
[למאמר: 'תופעות בשיווק ברשת: מורן נגל – קניה נכונה', לחצו כאן]
לינקדאין
לינקדאין היא סוג של 'פייסבוק עסקי', ובה מתרחשת עיקר הפעילות העסקית והבין עסקית ברשת. עיקר הקשר בו הוא בין עסקים לעסקים אחרים; ובין עובדים פוטנציאליים למעסיקים. בנוסף, יש בו פורומים מקצועיים רבים, שחלק מהמקצועות יכולים להתחבר דרכם ללקוחות (למשל, יועצים בתחומים שונים לבכירים בחברות רלוונטיות).[לריכוז המאמרים אודות רשת הלינקדאין, ואופן השימוש בה, לחצו כאן]

[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי geralt לאתר Pixabay]
האינסטגרם וה- פינטרסט
אלו הן רשתות צעירות ו- ויזואליות. הן תועלנה לכם אם הלקוחות הקיימים והפוטנציאלים שלכם צעירים מאוד (בדרך כלל, עד גיל 23; וזה ילך ויעלה עם הגיל, מן הסתם, ככל שהמשתמשים יתבגרו...). כיוון ששתי הרשתות ממוקדות בתמונות, הן תתאמנה, בעיקר, לעסקים שיכולים להציג את הפריטים הנמכרים על ידם.טוויטר
טוויטר בנויה על שיגור מסרים קצרים יחסית; ואידאלית לשיגור תוכן מקצועי מחד גיסא; כמו גם ללמוד על מגמות משתנות בקרב לקוחותיכם מאידך גיסא. אם לקוחותיכם חברים בטוויטר, מעקב אחריהם עשוי להניב לכם רווח.יו-טיוב
היו-טיוב היא בעצם מנוע חיפוש לסרטונים/לסרטים. הוא מאפשר לכם להעלות סרטונים מקצועיים וגם לעקוב אחרי לקוחותיכם המפיצים שם את החומרים שלהם. פרגון ללקוח שמעלה סרטונים; ואיתור לקוחות פוטנציאליים שמתעניינים בפרסומים רלוונטיים, עשוי להיות שימושי מאוד לעסקים בתחומים מסוימים.
לבד או באמצעות ארגונים לניהול מדיה חברתית?
כיוון שהזירה הזו גדלה, מסתבכת והולכת, ניתן למצוא בארגונים עובדים - ואף מחלקות שלמות בארגונים גדולים - העוסקות בלעדית בתחומים הללו.
אפשרות מקובלת נוספת היא רכישת השירות ממה שמכונה: ארגונים לניהול מדיה חברתית, המתמחים בכך.
יש יתרונות ומגרעות לשתי האופציות. מומלץ לבחון כל מקרה לגופו ולהחליט.
[לאוסף המאמרים על רשתות חברתיות, לחצו כאן]

Pingback: רשתות חברתיות באתר ייצור ידע - ייצור ידע