גרשון הכהן: 'פרשת תרומה' ושיווק מנהיגים כמכונות כביסה

תקציר: הציווי ״ויקחו לי תרומה״ בא להעניק לאדם מוצא משעבוד לכאן ולעכשיו, בחיבור תשוקותיו ופעולתו אל ממשות נשגבת שמעל לחומר. זה על פי הקבלה יכול להתרחש בתוך החומר בהקדשתו למשמעות שמעבר לכאן ועכשיו!

[בתמונה: שיווק מנהיגים כמכונות כביסה... תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי Pexels לאתר Pixabay]
[בתמונה: שיווק מנהיגים כמכונות כביסה... תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי Pexels לאתר Pixabay]
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות‏. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.

אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות‏. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.

*  *  *

השבוע אנו עוסקים בפרשת תרומה. יסוד ההזדקקות לתרומה טמון ביסוד ההזדקקות של האלוהים לתשוקות האדם, ככוח מניע להתהוות מתחדשת לכלל היקום. התרומה היא הזדמנות להעלות את האדם ותשוקותיו בחיבור אל משמעות שמעבר לצורכי הקיום כאן ועכשיו.

על רקע הפרשה הזו, דברים רבים צורמים מאוד במציאות הישראלית. קחו למשל דוגמה ממסע בחירות מהעבר הקרוב יחסית, של 2019. למשל, את סרטון קמפיין הבחירות של שחקני הרכש במפלגת גנץ-יעלון דאז.

ואודה על האמת, הסרטון הזה עורר בי הסתייגות: סרטון הבחירות הזה היה יכול לשרת כל ראש מפלגה בכל מערכת בחירות בצרפת, בגרמניה, בדנמרק או בכל מדינה מערבית אחרת. אין שם כלום חוץ מדוגמנות מהונדסת של במאי פרסומאי, שמוכר לנו מנהיגים כמו שהוא משווק מכונות כביסה. מחקו כל חיבור לנשגב, כאילו כל כמיהת גאולת ציון מסתכמת בעוד מדינת חוק מתוקנת שכיף לחיות בה.

ביחס לשאיפת הנורמליות הדגיש דוד בן גוריון את החובה להעניק תנאי קיום נורמלי: ״מדינתנו מצווה גם על כך, אבל אין זה העיקר, מגמתה העיקרית של מדינת ישראל גאולת ישראל קיבוץ גלויות.״

[בסרטון: בני גנץ חושף את הרשימה שלו]

רעיון השווא של 'הסכמה רחבה'

מנהיגי מפלגות מרכז מרבים לדבר על הסכמה בין 80% מהעם ברוב הסוגיות המרכזיות. על בסיס האמונה הזו קמות גם עמותות מלאות רצון טוב (ראו המסמך למטה), המחזיקות בדעה כי רובם המוחלט של אזרחי ישראל מעוניינים
ובטוחים כי יש להתאחד סביב הנושאים הנמצאים בהסכמה רחבה, כדי להחליש את כוחם של מנהיגי קבוצות מיעוט המונעים את קידום ההסכמות הרחבות, ומרכזים בידם כוח רב ולא מידתי.

הרעיון הזה של עיסוק רק בנקודות הקונצזוס הוא מפתה. הבעיה היא, שתוך כדי כך, הוא מסיט לשוליים את השאלות הקיומיות שמעבר לצורכי ה'כאן ועכשיו'. זו המניפולציה מסוכנת, המבקשת למכנס את עם ישראל אל המרכז הבנאלי הממוקד, בלא יותר מצרכי קיום אוניברסליים, בהכחשת כל ייחוד הטמון בגאולת ישראל.

[המסמך מתוך אתר העמותה 80-80. אנו מאמינים שאנו עושים במסמך שימוש הוגן]
[המסמך מתוך אתר העמותה 80-80. אנו מאמינים שאנו עושים במסמך שימוש הוגן]

"ויקחו לי תרומה"

על הפסוק ״ויקחו לי תרומה״ הבליטו (בפירוש ״ליקוטי אנשי שם״ ) את ההבדל בין ״יתנו״ ל״יקחו״. בכוונה לא נאמר ״יתנו לי תרומה״ כשמדובר על "יתן" יש מישהו שמקבל. ההדגשה היא על לקיחה. בלקיחה אין מקבל. יש הדגשה של העברה מצד לצד, כלומר, לקיחה שמחוללת שינוי בסדר העדיפויות. היחלצות ממיקוד בצורכי ה'כאן ועכשיו' באופן שמחולל חיבור למשהו נשגב שמעל לצורכי הקיום הבסיסיים.

הציווי ״ויקחו לי תרומה״ מחלץ את האדם ממיקוד בצורכי ה״כאן ועכשיו״ באופן שמחולל חיבור למשהו נשגב ,שמעל לצורכי הקיום הבסיסיים.

[לאוסף המאמרים על 'פרשת תרומה', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על שיווק הלכה למעשה, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *