פנחס יחזקאלי: המראה ההפוכה: הטקטיקה מאחורי “מכונת הרעל”

תקציר: כאשר ארגוני מחאה מייחסים את מעשיהם ליריביהם הם מייצרים 'מראה הפוכה': הם משתמשים בדיוק בכלים שמיוחסים לאויב, אבל למען מטרה נעלה, בשם ה'אמת' וה'צדק'. כך, חדלה השפה להיות אמצעי תיאור, והופכת לנשק פוליטי, ומי שמנצח, הוא המחנה שמוכן ללכת רחוק יותר בהרס מושג האמת... סוג של לוחמה תודעתית במסווה אזרחי.

[בתמונה: 'המראה ההפוכה של המחאה'... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]
[בתמונה: 'המראה ההפוכה של המחאה'... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.

*  *  *

תחקיר ערוץ 14 מה- 18 בינואר 2026, לימד כי איילת השחר סיידוף מארגון “אימהות בחזית” תיארה את פעילות ארגונה במרחב החרדי כשהיא משתמשת במונח “מכונת רעל”. אבל רגע, האם אין זה הביטוי שבו מכנה המחאה גופי תקשורת המזוהים עם הימין, ובראשם ערוץ 14?

אין זה כמובן צירוף מקרים לשוני, אלא דפוס מוכר של לוחמה תודעתית: "ייחס את פשעיך שלך ליריביך!". שורשיו של הדפוס נעוצים בתורת התעמולה הבולשביקית מראשית המאה ה־20, אשר לימים שוכללה גם בגרמניה הנאצית והפכה לאבן יסוד בלוחמה פסיכולוגית מודרנית.

ישי פרידמן ב- C14: ישי פרידמן

ישי פרידמן

כט טבת ה'תשפו (18.01.26)
64

65
like

7
dislike
איילת השחר סיידוף, פעילת מחאת קפלן, שהודתה כי ארגונה שימש כ"כמכונת רעל" נגד הציבור החרדי, סיפרה כי הם הפעילו סוכן חרדי כיועץ שסייע להם "לסכסך ולפרק את החברה החרדית" • סיידוף שלחה סוכנים חרדים שיכנסו לבתי הכנסת בקהילות החרדיות, ושם אותם נציגים היו מפרסמים חומרי תעמולה ופשקווילים, נגד החברה החרדית
[לכתבה המלאה של ישי פרידמן ב- C14, לחצו כאן]

הדפוס הזה מורכב משלושה מנגנונים מרכזיים:

  • השלכה: ייחס את פשעיך שלך ליריביך;
  • התשה: חזור על השקר שוב ושוב, עד שיהפוך בדעת הקהל לאמת מוחלטת;
  • והפחדה:  ככל שהשקר גדול ומפחיד יותר, כך גוברת הנטייה להאמין בו.

אפקטיביות השיטה אינה נשענת על שקר בלבד, אלא על פסיכולוגיה חברתית: פחד יוצר לכידות; דמוניזציה מבטלת מורכבות, והאשמה מוסרית מעניקה תחושת עליונות. כך נוצר מצב, שבו עצם ההאשמה מחליפה את הדיון, שהופך למיותר.

[בתמונה: איילת השחר סיידוף. התמונה היא צילום מסך]
[בתמונה: איילת השחר סיידוף. התמונה היא צילום מסך]

כאשר ארגוני מחאה מאמצים שפה זו, הם מייצרים 'מראה הפוכה':

הם משתמשים בדיוק בכלים שמיוחסים לאויב, אבל למען מטרה נעלה, בשם ה'אמת' וה'צדק'. כך, חדלה השפה להיות אמצעי תיאור, והופכת לנשק פוליטי, ומי שמנצח, הוא המחנה שמוכן ללכת רחוק יותר בהרס מושג האמת... סוג של לוחמה תודעתית במסווה אזרחי.

[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על התודעה, והניסיונות להשפיע עליה, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו', לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה