גרשון הכהן: לחשוב כמו חלוצים

תקציר: בחזרה לדילמת ימים אלה. ראש ממשלת ישראל צריך להסביר למנהיגי היישובים בצפון, כי בתפיסתם הנוקשה  לתנאיי הביטחון שהם מתנים לשיבת התושבים, יתכן כי הם מחוללים ציפיות שאינן ניתנות למימוש, עד כדי כך שגם בעוד שנים, הם לא ישובו. זו תמצית ההבדל בין חשיבה חלוצית לבין חשיבה בורגנית נורמלית. שיבת התושבים תלויה במוכנות להתחיל שנית מבראשית בהגיון חלוצי. בתחילה ישובו צעירים חלוצים והם יחוללו מומנטום הולך ומתרחב לשיבת אנשים נורמליים. המלחמה אכן עלולה להתחדש ומי שמסכים להסכם במודעות לארעיותו, ובהתכוננות צבאית מתאימה, לא ניתן לומר עליו  שהוליכו אותו שולל.

[בתמונה: השייח' נעים קאסם, מזכ"ל ארגון הטרור חזבאללה... המקור: דף הטוויטר של עידית בר. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: השייח' נעים קאסם, מזכ"ל ארגון הטרור חזבאללה... המקור: דף הטוויטר של עידית בר. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
הלוגו של ישראל היום
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות‏. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.

אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות‏. 

בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.

מאמר זה ראה אור לראשונה בעיתון ישראל היום, ב- 27 בנובמבר 2024. הוא מובא כאן באישורו ובאישור המחבר.

* * *

הסיכוי למימוש ההסכם להפסקת אש עם חיזבאללה אינו גבוה. ובכל זאת יש לממשלת ישראל סיבות רציניות לאשר אותו. ההסכם במגבלותיו, אכן רחוק מהיכולת להבטיח לתושבי ישראל ביטחון יציב וקבוע. הוא גם לא פותח אופק תקווה לסדר חדש בלבנון.

המתנגדים להסכם, בהם גם ראשי המועצות בצפון, בתמיכת חיילים וקצינים במילואים שמקבלים את ההסכם באכזבה גדולה, מעריכים כי כך או אחרת, במוקדם או מאוחר, ההסכם עתיד לקרוס. הם לוקחים במחלוקת את הצד החזק יותר, בהבנת הסיכוי הגבוה שעמדתם תוכח בעתיד כנכונה. אולם גם אלה שבחרו בקבלת ההסכם מודעים היטב לסיכונים הכרוכים בו.

[בתמונה: תושבי נבטיה חוזרים לבתיהם... המקור: דף הטוויטר של יוני בן מנחם. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: תושבי נבטיה חוזרים לבתיהם... המקור: דף הטוויטר של יוני בן מנחם. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

למתנגדים להסכם הפסקת אש ראוי להזכיר כי גם אם יגיע צה"ל למרכז ביירות, האש המשבשת את חיי התושבים בצפון, עלולה בהחלט להימשך. צה"ל יתקשה מאוד להגיע עד סיכול כל אזורי השיגור מלבנון. כטב"מים וטילים שיכולים לעבור את המרחק מתימן לישראל, בוודאי יכולים לעבור בקלות גם את המרחק מצפון לבנון לישראל. בהיבט זה השבת השגרה לכל מרחב הצפון תלויה בהסכם הפסקת אש.

גם בסיום מלחמת העצמאות נאלץ דוד בן גוריון להתמודד עם הסתייגות קשה של האלוף יגאל אלון - המצביא עטור התהילה מהכרעת הצבא המצרי בנגב - שיצא נגד סיום המלחמה בלי כיבוש יהודה ושומרון. אלון טען כי שליטת הרי יהודה ושומרון על מדינת ישראל ברצועת החוף תהייה סכנה מתמדת למלחמה חדשה. בהגיון הזה סיכם במכתבו לבן גוריון: "אין לתאר קו גבול יותר איתן מאשר קו הירדן לאורכה של הארץ כולה". במבט היסטורי ממוקד בניתוח צבאי יגאל אלון צדק. אולם בתנאיי מרץ 1949 בהם בחר בן גוריון לסיים את המלחמה, השיקולים שהנחו אותו להחלטה לסיום המלחמה, באותו הקשר קונקרטי, ניתנים להצגה כצעדים שכוננו אז את תנאיי היסוד לקליטת העלייה ולביסוס מדינת ישראל בכל ממדי הקיום.

בחזרה לדילמת ימים אלה. ראש ממשלת ישראל צריך להסביר למנהיגי היישובים בצפון, כי בתפיסתם הנוקשה  לתנאיי הביטחון שהם מתנים לשיבת התושבים, יתכן כי הם מחוללים ציפיות שאינן ניתנות למימוש, עד כדי כך שגם בעוד שנים, הם לא ישובו. זו תמצית ההבדל בין חשיבה חלוצית לבין חשיבה בורגנית נורמלית. שוחחתי בסוגיה עם גדעון גלעדי חבר קיבוץ כפר גלעדי ונכדו של איש השומר ישראל גלעדי. שיבת התושבים תלויה במוכנות להתחיל שנית מבראשית בהגיון חלוצי. בתחילה ישובו צעירים חלוצים והם יחוללו מומנטום הולך ומתרחב לשיבת אנשים נורמליים. המלחמה אכן עלולה להתחדש ומי שמסכים להסכם במודעות לארעיותו, ובהתכוננות צבאית מתאימה, לא ניתן לומר עליו  שהוליכו אותו שולל.

[בתמונה: גם בסיום מלחמת העצמאות, נאלץ בן גוריון להתמודד עם הסתייגות קשה של האלוף יגאל אלון... מקור התמונה: לע"ם. שם הצלם לא מוזכר]
[בתמונה: גם בסיום מלחמת העצמאות, נאלץ בן גוריון להתמודד עם הסתייגות קשה של האלוף יגאל אלון... מקור התמונה: לע"ם. שם הצלם לא מוזכר]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

[בתמונה: השייח' נעים קאסם, מזכ"ל ארגון הטרור חזבאללה... המקור: דף הטוויטר של עידית בר. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: השייח' נעים קאסם, מזכ"ל ארגון הטרור חזבאללה... המקור: דף הטוויטר של עידית בר. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

One thought on “גרשון הכהן: לחשוב כמו חלוצים

  1. הצורך בחלוציות קיים בהחלט, בכל אזורי הספר (כולל יו"ש והבקעה אגב, גם שם יושבים חלוצים בתנאים של איומים שוטפים ואתגרים).
    אבל אין לבלבל את זה עם הצורך שהממשלה והצבא יעשו את המוטל עליהם ובראש ובראשונה יבטיחו את שלומם של אזרחי המדינה.

    צה"ל עשה עבודה יפה ברמה הטקטית אבל כשל ברמה האסטרטגית. קרוב להכרעת חיזבאללה אבל בלי הכרעה. תמרון ארוך מדי. רק במרחק קרוב מאד לגבול ולא עד האוואלי למשל. רק בלבנון ולא בסוריה בה יש כוחות עויינים במרחק לא גדול מאיתנו. תמרון איטי מאד בניגוד לתורת הבטחון של הכרעה מהירה. תמרון יחסית שבלוני (כן עם מהלכים יפים במלחמה כמו הביפרים וחיסול ההנהגה, אבל לא עם הפתעות משמעותיות בתמרון עצמו).

    הממשלה שידרה זיגזג.
    נתניהו דיבר על "נצחון מוחלט". אבל המטרות נקבעו באופן מוגבל בלי קשר לנצחון אמיתי ובלתי מדיד בכוונה (החזרת התושבים בבטחה) – וכמובן לא עמדנו אפילו בזה.
    יום אחד השר כ"ץ אמר "כבר ניצחנו" (כלומר זה הזמן להסדרה) ויום אחר הוא אמר לא תהיה שום הפסקת אש עד פרוק חיזבאללה מנשקו. בסוף בא נתניהו ובלחץ אמריקאי כשל בעמידה על האינטרסים האסטרטגיים שלנו בלבנון:
    1. יצירת אזור חיץ בו לא יהיה אוייב. מניעת איום של 7/10 משמעותה שלא יהיו נאצים מתאבדים בקירבה אל אזרחינו. זה מתמסמס בכל יום מתחילת הפסקת האש, עם חזרת השיעים לאזור.
    2. הוצאת לבנון משיני איראן והחיזבאללה. ביטול אסטרטגיית האיראנים כך שלבנון לא תוכל להוות משענת משמעותית מולנו בזמן עימות עם איראן.
    בפועל נחתכו יכולות רבות, אבל גם נשארו רבות ותהליך השיקום כבר החל. יותר מזה, אויבי חיזבאללה במרחב לבנון/סוריה כעת חוזרים להבין שאיראן תמשיך לשלוט כי ישראל לא איתם – ולכן לא יילחמו בכלל. המצב הרצוי לנו היה יכול לכלול התשת חיזבאללה במלחמה פנימית בלבנון בה אנחנו + המערב מסייעים בנשק/אימון/חימוש/הפצצות לכוחות אלו, וכן לחץ פיננסי עולמי, עד לקריסת חיזבאללה כגורם צבאי ושלטוני משמעותי. זה דבר אפשרי. כל מי שאומר אחרת כנראה הפיק מסקנות לא מדוייקות ממלחמת לבנון הראשונה. לחיזבאללה יש אוייבים רבים בלבנון, בטח אחרי המלחמות וההרס שהוא מביא על לבנון (כולל הפיצוץ הידוע של האמוניה בביירות). זה כולל *שיעים*, נוצרים, סונים ודרוזים.

    כעת יש לבנות את הישובים במתכונת של הגנה מרחבית חזקה, בנוסף להחזקת כוחות קבע יחסית גדולים באזור וכן מתן הוראות פתיחה באש שיאפשרו לשמור חיץ בעזרת אש. לא לאפשר בניה מחדש של כפרי השיעים.
    במקביל, כמובן איראן, איראן, איראן. להגיע למצב שאיראן לא יכולה להרשות לעצמה לעסוק בכלל בטיפוח פרוקסים באזור, מעצם היותה עסוקה בשרידות המשטר ובהעדר משאבים כספיים ואנושיים להרמת הפרויקט הזה מחדש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *