
מאי רייך (ראו תמונה משמאל) היא מומחית למכירות בחברת אירוקה אינטרנשיונל בע"מ.
* * *
חשיבה מייצרת מציאות (mind create reality) הוא מושג שמצוי, בדרך כלל, בחלקים ה'אפורים' של מדעי ההתנהגות. כיוון שכך, הוא מהווה מקור משיכה בלתי נדלה גם לשרלטנים מסוגים שונים.
אבל למרות זאת, יש בו ממש; וה'ממש' הזה, הוא נושא המאמר הנוכחי:
נתחיל מ'השורה התחתונה': חשיבה אינה משנה, באמת, את הסביבה שבתוכה אנחנו פועלים (העיסוק בהיבט הזה, כאמור, הוא מרחב המחיה של השרלטנים למיניהם...); אבל, היא בהחלט יכולה לשנות את התפיסה שלנו לגבי מה קורה איתנו.
הנפש היא עדשה או פילטר התופס את המציאות בצורה אינדיבידואלית, בעזרת החושים השונים; ואם נוצרים פערים, המוח שלנו מתמחה בגישור עליהם, על המחירים השונים שאנו משלמים בדמות הטיות התפיסה השונות שאנו מפתחים 'בזכות' הצורך למלא את הפערים הללו (Byers, 2014).
[למאמר: 'הטיות בתפיסה (הטיות קוגניטיביות): כשלי החשיבה שלנו…', לחצו כאן]
אבל כתוצאה מה'פילטרים' הללו, אנו מכירים את התופעה, שאנשים שונים יתייחסו לאותה מציאות ממש בהתייחסות שונה לחלוטין. הם מתמקדים בהיבטים שונים של החוויה; הן באופן מודע, והן באופן בלתי מודע. אין גם פלא, לכן, שמחקרים רבים בתחום פסיכולוגיה ומדעי החברה מלמדים כי אנשים בעלי גישה אופטימית יותר מסתגלים למציאות טוב יותר מאלה עם גישת חיים פסימית.

[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי suju לאתר Pixabay]
זה קורה כי כשאופטימיסטים נתקלים בקונפליקט כלשהו - בחייהם האישיים או בקריירה שלהם - הם נוטים ישר לחפש פתרון לבעיותיהם. זאת, בניגוד לפסימיים, אשר נטייתם לעיתים קרובות הינה לראות בהתרחשויות אימות לחשיבתם הפסימית; והם מאפשרים לעצמם "לשקוע"לתוך הבעיה עצמה ולתת לה להשתלט על המצב הנפשי והרגשי.
בנוסף, ישנן עדויות לכך שחשיבה חיובית תורמת מעבר להישגים ולהצלחה. היא מעניקה תוחלת חיים ארוכה יותר, מסייעת נגד מחלות דיכאון, מחזקת את המערכת החיסון ומעלה את רמת הריכוז.
עד פה הכל נכון. אבל...
האם ניתן לסגל לאנשים פסימיים תובנות של אדם אופטימי?
זו שאלת מליון הדולר. אין מחלוקת שחשיבה חיובית היא מרכיב חיוני ביכולת ההתמודדות של אדם. אבל, עד כמה היא ניתנת להקניה?

עד כמה ניתן לקחת אדם פסימי בעת משבר ולהנחיל לו כללים בנוסח:
- תחייכו, אפילו אם אתם לא רואים סיבה לחייך;
- תעשו מה שאתם אוהבים... בעולם שכולם רצים ונלחמים להצלחה, הכוח המניע אותנו מגיע דווקא מעשיית הדברים שאנחנו אוהבים.
- חשבו על הדברים הטובים בחייכם... גם אם אלו פרטים קטנים, הם עדיין סיבה לשמוח!
שאלה טובה ותשובה חד משמעית אין... הכל בעיני המתבונן!
מקורות והעשרה
- Sasson, R. (2014). The power of positive thinking. SuccessConsciousness. com. http://www. successconsciousness. com/index_000009. ht m (accessed April 23, 2012).
- Scheier, M. F., & Carver, C. S. (1993). On the power of positive thinking: The benefits of being optimistic. Current directions in psychological science, 2(1), 26-30.
- Shane Byers (2014), How does the mind create reality? quora, 20/9/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), הטיות בתפיסה (הטיות קוגניטיביות): כשלי החשיבה שלנו…, ייצור ידע, 4/11/14.