[בתמונה: הנעת מנהלים... בעל הזכויות בתמונה זו לא אותר. לכן, השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. בעל הזכויות הראשי, אנא פנה ל: yehezkeally@gmail.com]
[לריכוז המאמרים על 'מאבק העוצמה', לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על מוטיבציה', לחצו כאן]
מוקדש בהרבה הערכה למיה ויינשטיין, שהרעיון למאמר היה כולו שלה
ד"ר פנחס יחזקאלי ואינג' שרית אונגר-משיח הם מומחים לניתוח רשתות ארגונית (Organizational Network Analysis). ושותפים בחברת 'ייצור ידע'.
זהו מאמר ראשון מתוך שניים על הנעת מנהלים. למאמר האחר:
* * *
הנעת מנהלים (Managers Motivation) היא 'תמונת המראה' של הנעת עובדים (הקניית מוטיבציה) על ידי מנהליהם. משמע, הפעלת עוצמה של עובדים כלפי מנהליהם: היכולת לגרום למנהל לעשות את רצון העובד, גם אם אין לו רצון לכך וגם אם זה מנוגד לאינטרסים שלו. הנעת מנהלים ניתנת לאבחון בניתוח רשתות ארגונית (Organizational Network Analysis)
סיפור לא פשוט; שהרי, ארגון מספק עוצמה משמעותית למנהליו דרך קשרי ההיררכיה, על מנת שיניעו את העובדים להשיג את מטרות הארגון. לכן, בכל ניתוח רשתות ארגונית נמצא, בדרך כלל, את המנהלים ראשונים בסולם העוצמה הארגוני. למשל:
[לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על מוטיבציה', לחצו כאן] [לריכוז המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן] [להרחבה בנושא 'קשרי היררכיה', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'מטרה של מערכת', לחצו כאן]
קיימים כמובן חריגים
למשל, העובדה שארגונים מתקשים לשמר טאלנטים, מעבירה לעתים בתחום זה את העוצמה לידי העובד; והוא מכתיב למנהל מדיניות שכר ותנאים (תרומה של מיטל גלבוע למאמר. ראו הערות קוראים למטה). אבל, בדרך כלל, מנהלים עוצמתיים מעובדיהם.
במצבים הללו, עובד מסוגל להניע את מנהלו, רק אם ייצור אשליה של עוצמה מדומה. זהו מצב, שבו עוצמתו של עובד נתפסת על ידי אחרים בארגון כגבוהה מסך העוצמה הריאלית שלו. הדרך להשגת עוצמה מדומה הוא, בין היתר, בדרך של שימוש בעורמה, בתחבולה (יצירת מניפולציה) ובהונאה: שימוש בטקטיקות יצירתיות כדי לתמרן את הממונים. להעניק למנהל את האשליה שהוא ה'בוס', בשעה שבפועל, הם מצליחים לנהל אותו מתחת לאפו.
[למאמרה של אינג' שרית אונגר משיח: איתור ומעקב אחרי ‘טאלנטים’ ברשת, לחצו כאן] [להרחבת המושג: עוצמה מדומה / נתפסת, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על עורמה ותחבולה, לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'הונאה', לחצו כאן] [להרחבת המושג 'יצירתיות', לחצו כאן]
הנעת מנהלים היא תופעה טבעית. לאורך זמן במערכת מורכבת, פועלים תמיד כוחות נגדיים על מנת לאזן מצבים בלתי מאוזנים. פעולות אלה קרויות פעולות מאזנות. מאחר ומנהלים מפעילים לא מעט מניפולציות על עובדיהם - חלקן חיוביות, המופעלות לצד מתן אוטונומיה ויחס חיובי ומכבד, והן יעילות ומקדמות את שני הצדדים; וחלקן שליליות ובעייתיות מאוד מבחינה אתית (מהודר, 2015) - אך טבעי הוא שעובדים ישיבו להם במניפולציות משלהם: כהן (2006) טוענת כי המנהל שולט בקשת רחבה של נושאים הנוגעים לחייו של העובד: הוא זה שקובע את גובה השכר, את תנאי העבודה והרווחה, מכתיב את הסטטוס של העובד בארגון, וקובע את שעות העבודה. הניסיון של העובד לנהל את הבוס שלו, 'להנדס' אותו, הנו בבחינת מרד טבעי מתוך כוונה להוכיח, בעיקר לעצמו, שגם הוא יכול להיות שחקן בכיר במערכת, שגם לו יש כוחות ועוצמות משלו.
הטכניקות לניהול הממונה נעות על ציר רחב מאוד של אפשרויות, החל מהסתרה מכוונת של מידע מקצועי, דרך דיווחים שקריים, הסחת הדעת של המנהל למחדלים של עמיתים כדי שהוא יתעסק פחות איתך, וכלה בניסיונות להטות החלטות הנהלה או לתת למנהל עצות מטעות שיהלמו את האינטרסים האישיים של העובד. על כן, בעוד שפעמים רבות, הנעת עובדים מאפיינת חתירה להשגת מטרות הארגון, הרי שהנעת מנהלים אמורה להשיג מטרה הפוכה: את האינטרסים האישיים של העובד, על חשבון מטרות הארגון, ותוך פגיעה בהתנהלותו התקינה!
[להרחבת המושג, 'מערכת מורכבת', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'פעולות מאזנות', לחצו כאן]
[הכרזה: ייצור ידע]
כהן (2006) מונה שיטות שונות של הנעת מנהלים:
- 'הצפת' המנהל במידע לא רלבנטי: לכאורה, מראה העובד השקעה וחריצות, אך בפועל הוא מציג תמונה מורכבת ומטושטשת של המצב, כך שבשלב מאוחר יותר הוא יוכל לבוא להציע את עזרתו כקרש-ההצלה למנהל המבולבל. עם קרש-הצלה כזה קל מאוד לעובד להטביע את המנהל.
- החלפה מגמתית של ספקים: עובד בתחום הרכש, שיצר משבר ביחסים עם ספק מוביל של הארגון, כדי לגרור את הממונה עליו להחליף את הספק בספק אחר, שהיה מקורב לעובד.
- פסיביות מכוונת: הרציונל הוא, שהעובדים האפורים והממוצעים בכל חברה לעולם לא נפגעים. סכין הפיטורים עוברת תמיד מתחתם, והלהב המשונן של עבודה קשה עובר תמיד מעליהם. הטקטיקה לניהול הבוס במקרה הזה היא להתמזג עם הרקע - להתעקש על אפרוריות ולעבור מתחת לקו-הראייה של הרדארים.
- אקטיביות מכוונת: עודף פעלתנות המאותת לבוס: "אני מרעיש משמע אני קיים"...
[לכתבה המלאה של ענת כהן ב'גלובס', לחצו כאן]
- התגאות בקשרי גומלין עם גורמים חשובים מחוץ לארגון: קשרים כאלה הם אחת הדרכים לרכישת עוצמה. למשל: התנדבות לסייע למנכ"ל בהשגת משקיע אסטרטגי לחברה הנמצאת בקשיים.
- איסוף מידע חברתי וארגוני באופן כפיתי עבור המנהל: עובד הזה ניזון כמובן משמועות ורכילויות, או שאינו ניזון מדבר אבל הוא מקפיד לגלות את אוזנו של המנהל בחדשות מסעירות מהמתחרים, ולדווח בדרמטיות על מתחרים חדשים שנכנסים לזירה - הוא אורז חדשות זוטות מן הענף בצורה גרנדיוזית ודרמטית כדי להלחיץ את מנהלו. הטקטיקה הזו נועדה לשדר למנהל: אני נחוץ לך גם כדי לקבל את המידע הקריטי הזה, וגם כדי להתמודד עם הצרה המתקרבת, וכך לרכוש חסינות מהמנהלים לגבי מקומו בארגון ונחיצותו.
- יוזמה ליחסים אסורים: וכמובן, המקרה של יחסים אסורים בין מנהל לכפיפה, ביוזמת הכפיפה, לצורך השגת מטרותיה.
[לריכוז המאמרים על 'מאבק העוצמה', לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על מוטיבציה', לחצו כאן]
מקורות והעשרה
- יחזקאלי ואונגר משיח (2016) זו מזכירתי… היא המנהל האמתי פה!, ייצור ידע, 22/3/16.
- פנחס יחזקאלי (2014), ניתוח רשתות ארגוניות, ייצור ידע, 23/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2020), הכל על מוטיבציה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 30/4/20.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על ה'עוצמה' באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 23/8/18.
- פנחס יחזקאלי (2014), מטרה של מערכת, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2015), עוצמה נתפסת – עוצמה מדומה: הכל בעיני המתבונן…, ייצור ידע, 17/6/15.
- פנחס יחזקאלי (2016), עורמה ותחבולה - למה וויתרנו עליהם?, ייצור ידע, 11/2/16.
- פנחס יחזקאלי (2014), הונאה: שימוש בעורמה ובתחבולה כדי להוליך שולל, ייצור ידע, 23/6/14.
- יחזקאלי פנחס (2014), יצירתיות, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מערכת מורכבת, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), פעולות מאזנות - ניסיון לחזור לסטטוס קוו, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי, שרית אונגר משיח (2014), קשרי היררכיה: קשרים מלאכותיים ומוגבלים…, ייצור ידע, 12/4/14.
- שרית אונגר משיח (2019), איתור ומעקב אחרי ‘טאלנטים’ ברשת, ייצור ידע, 20/1/19.
- ענת כהן (2006), מי הבוס?, גלובס, 5/7/06.
- מהודר יעל (2015), אל תהיו פריירים, גלובס, 16/8/15.
מיטל גלבוע:
לגבי דוגמאות של עובדים ש״מצילים״ מנהלים מעצמם יש הרבה, רק אתמול ישבה אצלי בסדנה מנהלת בכירה עם תבניות חשיבה מתפתחות ויש מעליה מנהלת מאןד מקובעת, היא מביאה המון חידושים למחלקה תוך כדי התמודדות עם המנהלת שלה והחששות וכך מצליחה להניע תהליכים חיוביים בארגון שלא היו קורים אם זה היה תלוי במנהלת של המנהלת…
מיה ויינשטיין:
אז זה אומר שה'מקובעת' לא כזו מקובעת. את בטח יודעת כמה מנהלים בכירים יודעים לטרפד מהליכים מאגו, קבעון מחשבתי, פחד משינוי ופחד מכישלון..אם הדברים זזים- לכיוון הרצוי- זה נפלא.
מיטל גלבוע:
בוקר טוב וחג שמח,
המון תודה על המאמר ובכלל על החומר שאתה מעלה פה.
לפי המאמר אם אני מבינה נכון, אם העובד רוצה להניע את מנהליו זה תמיד דרך מניפולציה שלילית? מה לגבי עובד שרואה את המטרות הארגוניות טוב יותר ממנהל שדואג לרווחתו האישית?
ושאלה נוספת, היום ארגונים מתקשים לשמר טאלנטים, מה שפעמים רבות מעביר את העוצמה לידי העובד, הוא זה שיכתיב מדיניות שכר ותנאים. אני באמת חושבת שהיום העולם הארגוני הוא קצת יותר מורכב ממה שמוצג במאמר.
נהדר מיטל. יש לך דוגמה כזו של עובד שמציל במניפולציה מנהל מעצמו?
תרמת לי בנושא השני שהעלית. נכון. בנושא שכר, יש מקרים שבהם עוצמת העובד גדולה באופן אובייקטיבי ממנהלו, ושם אין הוא צריך להשתמש במניפולציה!
מיה וינשטיין:
מיטל, אני חושבת שבנושא שכר, מה שיקבע, זה עד כמה העובד 'כוכב ארגוני' בפוטנציאל, קרי אם מועמד לגיוס ו/או הארגון נכנס לתחום מסוים שאותו עובד יכול להוביל בשל השכלה וידע מתאימים, תנאי השוק ומידת הקושי לגייס עובד אחר במקום אותו עובד (עד כמה מהר יכנס העובד החדש לנעליו של העובד שעזב) . גם לעובד הטלנט כשכיר לדרגות חופש יש גבולות.. ואגון לעולם לא ישלם מעבר למה שהוא יכול לשלם.. המטוטלת הזו תמיד בתנועה לפעמים חדה יותר לפעמים פחות, אבל לא תנועתה אינה נפסקת..