פנחס יחזקאלי: ויראלי – מתפשט במהירות…

תקציר: ויראלי (viral spread) במשמעו בתורות המורכבות הוא דבר מה שמתפשט במהירות, ומגיע להרבה מאד אנשים בפרק זמן זניח, בדרך כלל באמצעות הפצה באינטרנט, ובמיוחד ברשתות חברתיות.

במקור נובע המושג ממחלה שנגרמת מוירוס או קשורה לוירוס, ומתפשטת במהירות. כזו היא למשל מגיפת האבולה, שמנצלת את הגלובליזציה ואת התנועה החופשית של אנשים בין מדינות, על מנת להתפשט בעולם.

[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי geralt לאתר Pixabay]

[לאוסף המאמרים על רשתות חברתיות, לחצו כאן]

המאמר עודכן ב- 17 בנובמבר 2020

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

*  *  *

ויראלי (viral spread) במשמעו בתורות המורכבות הוא דבר מה שמתפשט במהירות (בעיקר, ברשתות החברתיות) ומגיע להרבה מאד אנשים בפרק זמן זניח, בדרך כלל באמצעות הפצה באינטרנט, ובמיוחד ברשתות חברתיות.

במקור נובע המושג ממחלה שנגרמת מוירוס או קשורה לוירוס, ומתפשטת במהירות. כזו היא למשל מגיפת האבולה, שמנצלת את הגלובליזציה ואת התנועה החופשית של אנשים בין מדינות, על מנת להתפשט בעולם.

לשם המחשה, מצ"ב סימולציה של ההתפשטות הויראלית של האבולה, שנעשתה, הוצגה והועלתה ליו-טיוב, ע"י חוקר המערכות המורכבות, פרופ' יניר בר ים, נשיא מכון המחקר NECSI) New England Complex System Institute):

[לאוסף המאמרים על רשתות חברתיות, לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'מורכבות', לחצו כאן]

.

ויראלי הוא גם כינוי לסרטון שהפך פופולרי מאד בתקופה קצרה כתוצאה מתהליך של שיתוף גולשים באינטרנט, בדרך כלל באמצעות אתרי שיתוף וידאו, רשתות חברתיות מקוונות ודואר אלקטרוני. במקרים מסוימים מגיעים סרטונים ויראליים תוך ימים ספורים למאות אלפי ואף מיליוני צפיות, בכל רחבי העולם. סרטוני וידאו ויראליים מכילים פעמים רבות תוכן הומוריסטי, קטעי וידאו חובבים , הפקות מקוריות המיועדות לאינטרנט, וידאו קליפים, קטעים תיעודיים של אירועים חדשותיים על ידי עדי ראייה אקראיים ועוד (ויקיפדיה: סרטון ויראלי):

[בתמונה: הסרטון שהפך לויראלי... לכתבה המלאה ב'מעריב', לחצו כאן]

עוד תחום שיכול להיות ויראלי הוא שיווק ויראלי הוא טכניקת שיווק, אשר משתמשת ברישות קיים להגדיל את המודעות למותג מסוים, על ידי שיכפול עצמי של מהלכים ויראליים, שמקבילים להתפשטות של וירוס. לרוב ההתפשטות מתרחשת "מפה לאוזן", כך שהיא מתגברת און-ליין. שיווק זה יעיל מאוד כדי להגיע להרבה אנשים בזמן קצר (ויקיפדיה: שיווק ויראלי).

איך נוצרת ויראליות?

אחת הגורמים העיקריים להיווצרות ויראליות היא הטיית תפיסה הקרויה: "אשליית הרוב ברשתות החברתיות" (The Majority Illusion in Social Networks); ועלתה לתודעה הציבורית ב- 2015, עם פרסום מחקרם של קריסטינה לרמן ואחרים - Kristina Lerman, Xiaoran Yan, and Xin-Zeng Wu מאוניברסיטת דרום קליפורניה;

אשליית הרוב (Majority Illusion) היא הרושם המקומי שאנו מקבלים, עד כמה תכונה ספציפית נפוצה; כאשר האמת הגלובלית שונה לחלוטין. אם תופעה היא נפוצה בקרב חברינו הקרובים אנו ניטה להאמין שהיא נפוצה גם באופן גלובלי. זאת למרות שהיא יכולה להיות נדירה ברשת כולה.

קריסטינה לרמן ואחרים המחישו זאת בדוגמה התיאורטית הבאה: 

לפניכם למטה קבוצה של 14 צמתים, המקושרים ליצירת רשת חברתית אמיתית (ראו תמונת רשת למטה). עתה, נצבע שלושה מהצמתים הללו בשתי גרסאות - A ו- B; ונספור כמה מהצמתים הנותרים מקושרים אליהם בשלב אחד.

מהר מאוד נגלה שוני משמעותי ברמת הקישוריות של הצמתים הצבועים בשתי הגרסאות: ניתן לראות שהצמתים בגרסה A מקושרים הרבה יותר מהצמתים שבגרסה B. זאת, למרות שמבנה הרשת זהה בשני המקרים; והדבר היחיד שמשתנה הוא הצמתים הצבעוניים.

משמעות הדבר היא שבגרסה A, הרבה יותר מרכיבים ברשת רואים שכנים צבעוניים מבגירסה B. לכן נדמה להם שרוב מרכיבי הרשת צבעוניים!

[להרחבת המושג: 'אשליית הרוב' לחצו כאן]

[התרשים מתוך מאמרם המקורי שלך קריסטינה לרמן ואח'. למאמר המלא לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על רשתות חברתיות, לחצו כאן]

מקורות

Comments are closed.