פנחס יחזקאלי: 'תקייה', העמדת הפנים שבה משטים השיעים במערב

תקציר: 'תַּקִייַה' היא הציווי ההלכתי על השיעי לשטות ב'כופרים' באמצעות העמדת פנים. בתחילה, השתמשו בה השיעים כהגנה בפני הסונים. התגברות המאבק המוסלמי, במערב בכלל ובישראל בפרט, נתן לה נופך חדש ומבטיח כחלק מ'רעיון ההתנגדות' (המוּקאוומה). גם לסונים, אגב, יש ציוויים הלכתיים דומים.

[בתמונה: תקייה - העמדת הפנים, שבה משטים המוסלמים במערב... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
[בתמונה: תקייה - העמדת הפנים, שבה משטים המוסלמים במערב... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.

*  *  *

אחד הדברים הקשים ביותר להבנה הוא חוסר הנכונות בשמאל הישראלי ללמוד את האויב. במהלך מלחמת ישראל איראן, ביוני 2025, נשאל ח"כ, האלוף במיל' יאיר גולן איך אמורה להסתיים המלחמה מבחינתה של ישראל:

הוא השיב: "ישראל צריכה הסכם, שלהערכתי הוא יהיה דומה מאוד בקווי המתאר הכלליים שלו... (להסכם הקודם שערך ממשל אובמה עם האיראנים ב- 2015), הסכם - דרך אגב - שכל המערכת הביטחונית בישראל סמכה עליו את ידיה, וחשבה שהוא הסכם לא מצטיין, אבל הסכם שהוא בהחלט טוב, שהוא משפר את ביטחון ישראל. אנחנו בכל הסכם עתידי צריכים להקפיד על שני דברים שצריך לשפר אותם ממה שהיה ב- JCPOA: האחד, זה רמת פיקוח הרבה יותר נמרצת, והדבר השני הוא תכולת הסכם למשך זמן ארוך יותר. "

אפשר רק להשתאות על תאוות 'הסכמי הנייר' של השמאל שלנו, וכל זה בלי להבין מילה פרסית ותרבות איראנית, בלי ללמוד לעומק מושגים כמו 'תקייה', העמדת הפנים שבה משטים המוסלמים במערב, בלי להתייחס ברצינות לכוונותיו של המשטר האיראני ולשעון שהוצב בכיכר המרכזית בטהרן שסופר לאחור את קימצ של ישראל. וגם: בלי לשאול מה משמעות העובדה שלא היה הסכם עם מדינה במעגל הקרוב שלנו שלא הופר...

[בסרטון: הסכם... הסכם... הסכם... המקור: דף הטוויטר של נתנאל גלסנר. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

העיקרון שגורס כי "המלחמה היא תחבולה" הוא עיקרון מפתח אצל השיעים והסונים כאחד

הן התרבות השיעית והן התרבות הסונית, מכילות בתוכן את העורמה והתחבולה, ההסתרה, השקר והעמדת הפנים כערך נדרש לשם הישרדות וניצחון. אצל השיעים מכונה אסטרטגיה זו 'תקייה'. הם הפכו אותה לדוקטרינה ברורה, עקב רדיפתם ההיסטורית – במיוחד על-ידי הסונה. הסונים, שהיו לרוב הרוב השולט, לא פיתחו את ה'תקייה' כדוקטרינה מחייבת, אך התירו שימוש בשקר ובתחבולה לצורך הישרדות, ג'יהאד או מטרות דתיות, תוך הסתמכות על חדית'ים מרכזיים.

[למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: "המלחמה היא תחבולה", גם לסונים יש 'תקייה' משלהם, לחצו כאן]

[בתמונה: הן התרבות השיעית והן התרבות הסונית, מכילות בתוכן את העורמה והתחבולה, ההסתרה, השקר והעמדת הפנים כערך נדרש לשם הישרדות וניצחון... המקור: דף הטוויטר של Liza Rosen. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: הן התרבות השיעית והן התרבות הסונית, מכילות בתוכן את העורמה והתחבולה, ההסתרה, השקר והעמדת הפנים כערך נדרש לשם הישרדות וניצחון... המקור: דף הטוויטר של Liza Rosen. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

'תַּקִייַה': דבר אחד בעברית ובאנגלית, ודבר שונה לחלוטין בערבית

תַּקִייַה או תאקיה או 'תקייתון' (تقیة היא מושג באסלאם, שמשמעותו "זהירות", "חשש", "חמיקה", "התחסדות" או "הסתתרות". היא נוצרה בקרב המאמינים השיעים, שנרדפו ע"י הסונים ונאלצו פעמים רבות להסתיר כלפי חוץ את אמונתם הדתית ולהתחזות לסונים. מאז היא מאפשרת למאמינים - בעיתות מצוקה וסכנת חיים - להסתיר את אמונתם, או לא למלא את מצוות הדת בשעת מצוקה או דחק, ולשוב ולהציג את אמונתם משחלפה הסכנה (ויקיפדיה: תקייה).

הכלי הזה מתבסס, בעיקר, על שלושה פסוקים בקוראן (ויקיפדיה: תקייה):

  • "אתם המאמינים! אל תבקשו עזר מהבוגדים, אם יש מאמינים בכם; כל עושה זאת, אין ישועתה לו באלוהים; רק אם תיראו מהם" (סורה 3 (סורת אאל עמראן), פסוק 28).
  • "נסיבות חמורות עלולות לחייב מוסלמים לפייס כופרים כאמצעי זהירות, גם אם מצטיירים כמחללי האסלאם" (סורה 16 (סורת א-נחל), פסוק 106).
  • "אללה לא יבדוק את שבועותיך חסרות-ההיגיון, אלא את כוונות לבך" (סורה 2 (סורת אל-בקרה), פסוק 225).

מאז פסקו רדיפות השיעים. המהפכה האסלאמית באיראן - מתוך הכרה בעוצמתה הגוברת - קראה ב-1979 לסיום התַּקִייַה של השיעים. אבל התגברות המאבק המוסלמי במערב בכלל ובישראל בפרט נתן לה נופך חדש ומבטיח כחלק מ'רעיון ההתנגדות' (המוּקאוומה).

[בתמונה: תקייה - העמדת הפנים, שבה משטים המוסלמים במערב... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]

ה'תקייה' כחלק מהמואוואמה (ה'התנגדות')

המושג "אל מוּקאוומה" (مقاومة) - המתורגם בעברית בטעות ל'התנגדות' - הוא שורש התודעה שמכוננת את היגיון המאבק של המאמינים, בני דת האסלאם, והוא משלב בתוכו שישה מרכיבים: (1) הניסיון המתמיד ליצירת התהוות חדשה, בדרך להשגת המטרה האסטרטגית; (2) המוכנות למאבק אינסופי עד להשגת המטרה; (3) במאבק הזה, כל האמצעים כשרים; (4) חובת ההשתדלות המתמדת, למען קידום חזון דתי נצחי; (5) גמישות ואורך רוח, בהתמודדות עם קשיים; ו- (6) הנכונות לסבול הרבה במעלה הדרך [להרחבת רעיון ההתנגדות (המוּקאוומה) כביטוי אמונה, לחצו כאן].

ה'תקייה' היא חלק מהגמישות וההתמודדות עם הכשלים. במסגרתה אימץ העולם המוסלמי סוג של הונאה כלפי המערב: דבר אחד באנגלית ובעברית, ושונה לחלוטין בערבית.

היטיב לתאר זאת צבי יחזקאלי במה שהוא מכנה: "משל התולעת" (ראו בסרטון למטה): "האיסלאם בא להחזיר אתכם למקום ה'נכון', הכיבוש הוא שקט, קרדאווי אומר: "נכבוש את אירופה בכיבוש שקט". ב'דעווא' (הטפה) ו'פיכר' (חשיבה). להם (לאירופים) יש טכנולוגיה, אבל מוסרית הם נפולים. לנו יש את האסלאם. ניקח את זה ביחד. האירופי לא מבין: 'רגע, אתה באת עכשיו מסוריה. אתה מבקש מקלט. אני ישבתי במעון פליטים ואני ראיתי איך פליט מתייחס לגרמני, כפראייר. אתה עוזר לי להשתלט עליך. אתה בא לתקן את עצמך. אני ישבתי עם שני פליטים סורים. ליוויתי אותם מאז שהם הגיעו מקוסובו. נכנסו, אמרו תקשיב: 'יש שתי דרכים להפיל את העץ: או בגרזן או בתולעת. גרזן לא הלך (דאעש). התולעת תפיל את העץ. מספיק ברור?"

[בסרטון - צבי יחזקאלי: 'יש שתי דרכים להפיל את העץ: או בגרזן או בתולעת. גרזן לא הלך (דאעש). התולעת תפיל את העץ... המקור: שישי עם איילה חסון, ערוץ 13. קטע ששותף ברשתות החברתיות]

נספח 1 מדף הטוויטר של נתנאל AMIR: לא למד כלום, ואין לו גם שכל להצטער...

הנה עוד דוגמה לאמונה המיסטית של השמאל ב'משאים ומתנים' ובהסכמי נייר... הנה עוד אלוף במיל', בוגר 'דוקטרינת ההרתעה' המכילה והמטופשת: למה להרוס כור גרעיני של האויב כשאפשר להשתמש בו כקלף במשא ומתן?

ושוב: האם נמרוד שפר מדבר ערבית? איראנית? מכיר את התרבות? למד מהי 'תקיה' - השקרים שבהם אמורים השיעים להשתמש בצר להם, על מנת להסיר איומים, לשקם את כוחם, ואח"כ... לתקוף בזמן הנכון? ואין עיתונאי אחד שמקשה ושואל שאלות...

כששומעים את האנשים הללו, מבינים איך צה"ל ושב"כ הוליכו אותנו ל- 7/10...

[בתמונה: לא למד כלום, ואין לו גם שכל להצטער... המקור: דף הטוויטר של AMIR. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

נספח 2: מי נופל למלכודת ה'תקייה' שמסדר לנו אל ג'ולני?

בכיר בשורות הפלגים הסונים החמושים בסוריה מזהיר את ישראל שלא תיפול לפח ה'נורמליזציה', שטומן לנו אל ג'ולאני, שליטה החדש של סוריה, הצמא להכרה ולשיקום יכולות המדינה (כולל הצבאיות כמובן).

שימו לב שהוא משתמש במונח השיעי 'תקייה' שהולך ומתקבע גם בין הסונים, שלהם ציוויים הלכתיים דומים: 'תַּקִייַה' היא הציווי ההלכתי על השיעי לשטות ב'כופרים' באמצעות העמדת פנים. התגברות המאבק המוסלמי, במערב בכלל ובישראל בפרט, נתן לה נופך חדש ומבטיח, כחלק מ'רעיון ההתנגדות' (המוּקאוומה).

[בתמונה: מי נופל למלכודת ה'תקייה שמסדר לנו אל ג'ולני? התמונה היא צילום מסך. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: מי נופל למלכודת ה'תקייה שמסדר לנו אל ג'ולני? התמונה היא צילום מסך. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

[לאוסף המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית' מול המערבית, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על עורמה ותחבולה, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

10 thoughts on “פנחס יחזקאלי: 'תקייה', העמדת הפנים שבה משטים השיעים במערב

  1. Pingback: פנחס יחזקאלי: עורמה ותחבולה באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע

  2. Pingback: פנחס יחזקאלי: "המלחמה היא תחבולה", גם לסונים יש 'תאקיה' משלהם | ייצור ידע

  3. Pingback: פנחס יחזקאלי על הסכמים וביטחון לאומי באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע

  4. עוד כתבה נהדרת שלך שהגעתי אליה בטעות. אתה כותב מדהים! למדתי על התקיה. אני לא מסכים עם חלק מהדברים, אני חושב שחרף התופעה, דבר לא מונע מאיתנו להתנהג כך גם, מה שמשנה זה רק מי יתקוף ראשון וחשוב שזה יהיה אנחנו, כך אפשר להשיב באותו מטבע. מה שכן ראוי לדבר עם האויב בשפה שהוא מבין ולהגיע למשא ומתן מעמדה של כוח. ידע הוא כוח!

    לצערי המצב הפוליטי בעולם המערבי כיום לא מאפשר להתנהל בצורה מיטבית עם התופעה. לא בכדי הפליט הסורי רואה את הגרמני פראייר. עם זאת, בסוף היום, זאת מלחמה בין 2 תרבויות. כולי תקווה שכולם יראו את היתרונות המובהקים של השיטה המערבית על פני השיטה המוסלמית, והאויב הערמומי יעלם. לשם כך, באופן אירוני, ראוי לבוא במגע כמה שיותר עם האוכלוסיה, להכיר, לדבר את השפה, ולא להתבייש לשכנע להחליף צד. כבדהו וחשדהו.

    מעריץ נלהב

  5. Pingback: גרשון הכהן: שבוע בתוך המלחמה   | ייצור ידע

  6. Pingback: גרשון הכהן: | ייצור ידע

  7. Pingback: מתענית אסתר עד פורים באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע

  8. Pingback: אוסף כרזות וממים אינטרנטיים בענייני היום | ייצור ידע

  9. Pingback: פנחס יחזקאלי: עשר כרזות על פרדיגמת החשיבה המזרחית מול המערבית | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *