פנחס יחזקאלי: מנהיגות תיווצר תמיד, בין באופן טבעי ובין מלאכותי

[תמונה חופשית שהועלתה על ידי Florida Fish and Wildlife לאתר flickr]

[מאמר זה נכתב ביחד עם אינג' שרית אונגר-משיח]

[בחזרה לתוכן העניינים של 'הכל על מנהיגות']  [לריכוז המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן]  [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'קבוצות', לחצו כאן]

המאמר עודכן ב- 1 בספטמבר 2019

מוקדש למיה ויינשטיין, שהייתה הזרז לארגון מחודש של הערך הזה...

ד"ר פנחס יחזקאלי ואינג' שרית אונגר-משיח הם מומחים לניתוח רשתות ארגונית (Organizational Network Analysis). ושותפים בחברת 'ייצור ידע'.

*  *  *

ארגונים שייכים לסוג המערכות המורכבות, שבהם נדרשת מנהיגות מלאה, של מנהיג בודד או יותר. כיוון שארגונים אינם מערכת שנוצרה באופן טבעי והם ישויות מלאכותיות, גם המנהלים/מנהיגים שלהם מתמנים באופן מלאכותי.

אבל מה קורה בתחום הלא פורמלי, שבו לא מתמנה מנהיג כזה? למשל, בקליקות בארגון או בין תלמידים בכיתות לימוד?

במקרים הללו המנהיג ייווצר באופן טבעי. זוהי הנטייה הטבעית של רשתות (גם רשתות חברתיות) להתמרכז, בדרך של התארגנות עצמית. אין מקרה לימודי (Case Study) טוב יותר לצפות בהיווצרותה של מנהיגות כזו מאשר היחסים החברתיים בין תלמידים בכיתה.

להלן מקרה הממחיש זאת שנבחן - באמצעות ניתוח רשתות ארגונית (Organizational Network Analysis - ONA) - בכיתת לימוד במוסד חינוכי:

הדגימה הראשונה היא כשהכיתה נמצאת בשלב הראשוני של חייה: טרם התהוותה היררכיה של תלמידים. על כן, מאבק העוצמה נמצא בעיצומו. באבחון הרשתי הדבר בא לידי ביטוי בכך, שתלמידים רבים טוענים לקשר היררכי על האחרים, אולם יתר התלמידים אינם מאמתים קשרים אלה (יחזקאלי ואונגר-משיח, 2016):

מאבק העוצמה

[תצלום הרשת מתוך המערכת לאבחון רשתי DNA-7, חברת TECI]

[להרחבה בנושא מאבק העוצמה בארגונים, לחצו כאן]

כיוון שרשתות מטבען נוטות להתמרכז, המצב אותו ראינו בתרשים הרשת שלמעלה הוא מצב דינאמי, שיוכרע עם התייצבות מאבק העוצמה.

ניתן לראות "הכרעה" כזו בתרשים הרשת הבא, שמתאר כיתה, שבה כבר נוצרו קשרי היררכיה:

שני תלמידים - המכונים רזיאל ואבירם - דווחו על קשר היררכי בינם לבין יתר התלמידים; והקשרים הללו אומתו על ידי התלמידים האחרים. בנוסף קיים קשר היררכי גם בין שני "התלמידים המנהלים": רזיאל כפוף לאבירם. משמע, אבירם הוא מה שמכונה "מלך הכיתה": הוא מצליח לגרום לאחרים לעשות את רצונו (יחזקאלי ואונגר-משיח, 2016):קשרי היררכיה שהתהוו בכיתה

[תצלום הרשת מתוך המערכת לאבחון רשתי DNA-7, חברת TECI]

לסיכום

המקרה הלימודי הזה ממחיש לנו היטב, עד כמה מנהיגות היא תופעה, המתהווה באופן טבעי בתוך קבוצות אנושיות. ההיררכיה הארגונית מפריעה להיווצרות מנהיגים טבעיים אך לא תמיד מונעת אותה. כיוון שכך, השימוש במנהיגים טבעיים בארגונים הוא מיומנות רשתית, שכדאי למנהלים לסגל לעצמם...

[בחזרה לתוכן העניינים של 'הכל על מנהיגות']  [לריכוז המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן]  [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'קבוצות', לחצו כאן]

2 thoughts on “פנחס יחזקאלי: מנהיגות תיווצר תמיד, בין באופן טבעי ובין מלאכותי

    • לדעתי לא. להבנתי דיבר מיכלס על ההשחתה של הדמוקרטיה של אז שנוהלה ע"י אריסטוקרטיה (שלטון הטובים) על ידי האוליגרכיה… בשני המקרים יש מנהיגות משותפת…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *