תקציר: אִינְטוּאִיצְיָה או תחושת בטן (Intuition) היא היכולת להגיע להבנות, לקבל ולפענח מסרים תוך-אישיים, ללא חשיבה רצונית. אינטואיציה היא אחד הכלים האפקטיביים ביותר שיש לנו לקבל החלטות - בנוסף לשכל שלנו; ולרגש שמוליך אותנו לעתים. היא מגובה בידע המקצועי ובניסיון החיים שצברנו; ופעמים רבות היא מוליכה אותנו לפתרון הנכון עבורנו. הבעיה היא, שב'עידן השכל', אנשים מתקשים להתחבר לאינטואיציה שלהם או שאינם מצליחים לבודד אותה מהחשיבה ומהרגש...
[בתמונה: אינטואיציה - הידיעה השקטה והאור המנחה בקבלת החלטות. התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing. המקור: ייצור ידע]
[לאוסף המאמרים על יכולות קוגניטיביות והבדלים בינאישיים, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על תפיסה ותפיסה חברתית ומשמעויותן, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן]
המאמר עודכן ב- 6 בינואר 2024
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר ראשון מתוך ארבעה, העוסק באינטואיציה ובחשיבותה. למאמרים האחרים לחצו כאן:
- פנחס יחזקאלי: אינטואיציה ככלי לקבלת החלטות: אדולף היטלר כמקרה בוחן;
- גרשון הכהן: עץ הדעת מול עץ החיים;
- גרשון הכהן: חשיבותה של אינטואיציה בעת מלחמה.
* * *
אלברט איינשטיין היה זה, שהיטיב להסביר את ההבדל בין חשיבה רציונלית לאינטואיציה (ראו הכרזה שבראש המאמר): אִינְטוּאִיצְיָה היא מתנה קדושה, וחשיבה רציונלית היא עבד נאמן. אנו יצרנו חברה, שמוקירה כבוד למשרת וזונחת את המתנה:
אינטואיציה מהי? המשגה
אִינְטוּאִיצְיָה (Intuition) או תחושת בטן, או 'חוש שישי', היא היכולת להגיע להבנות, לקבל ולפענח מסרים תוך-אישיים, ללא חשיבה רצונית. זוהי יכולת מולדת - שמתעלה מעל חשיבה מודעת, ונשענת על שילוב של חוויות עבר, ידע ורגשות. זו התחושה הבלתי מוסברת שמנחה אותנו במצבים שבהם חשיבה לוגית עשויה להיעדר. פסיכולוגים מתארים לעתים קרובות את האינטואיציה כתהליך תת-מודע המגיע לחוכמה מצטברת, ומאפשר לנו לקבל החלטות של שבריר שניות המבוססות על מאגר מידע עמוק.
אִינְטוּאִיצְיָה יכולה להיווצר, בן רגע, או להופיע בפתאומיות בפרץ של השראה/הברקה. לעתים, נדרש זמן 'הבשלה' עד שהבעיה נפתרת, וצריך "לישון על זה לילה". הסיבה לכך היא שבזמן השינה מתקיים תהליך אינטנסיבי של קבלת מסרים תוך-אישיים, הנקרא גם "שנת חלום" (ויקיפדיה).
אִינְטוּאִיצְיָה מוגדרת גם כ'ידיעה שקטה'. היא שונה לכן מאוד מרגש, שהוא תזזיתי ומגיע ממקום של עודף – התלהבות גדולה או חשש גדול. אינטואיציה מצריכה דווקא התגברות על הגל שמציף אותנו כשהמערכת הרגשית נכנסת לפעולה, מכיוון שדרושים לה רוגע והרפיה כדי שתוכל לדבר אלינו. האינטואיציה תופיע באותם זמנים שהמוח החושב מצוי במצב מנוחה (חסקלברג, 2008).
יכולת זו משתנה מאדם לאדם, וגם תוצאותיה אינן מובטחות מראש. עם זאת, אין עוררין על עוצמתן של התחושות האינטואיטיביות ועל אחוזי צדקתן הגבוהים .
מדובר בתחום מעורפל יחסית, שגבולותיו משתנים מאדם לאדם וכך גם אפיוניו. חלקנו רואים בו כלי התנהגותי לגיטימי שמהווה חלק בלתי נפרד מהיומיום, וחלקנו לא יזהו תחושת בטן גם אם היא תדפוק להם בדלת ותציג את עצמה .
מאמר רלוונטי על אינטואיציה:
[לכתבה המלאה של תמי חסקלברג ב- YNET, לחץ כאן]
אינטואיציה ככלי לקבלת החלטות
מספרים על נפוליאון בונפארט שהיה בעל אינטואיציה חריפה לדעת היכן יציבו יריביו את מרכז הכובד של צבאם, ובתנועה מהירה היה מגיע לשם ומכה בהם לפני שהספיקו להתארגן.
נפוליאון לא היה היחידי שקיבל החלטות על סמך אינטואיציה. בחיינו האישיים, האינטואיציה פועלת כמצפן, ועוזרת לנו לנווט דרך מצבים מורכבים שבהם גישה רציונלית עשויה להיות לא מספקת, בין אם מדובר בבחירת בן/בת זוג לחיים, בקבלת החלטות בקריירה או בהתמודדות עם אתגרים אישיים, אינטואיציה משמשת לעתים קרובות כמדריך אמין. אינטואיציה יכולה לספק תחושת כיוון, ולהתריע בפנינו על סיכונים והזדמנויות פוטנציאליות שאולי לא יופיעו מיד באמצעות ניתוח רציונלי בלבד.
מנהלים בכירים רבים מקבלים את ההחלטות החשובות באמת, בעיקר, על סמך אינטואיציה ולא לפי מחקרים (ראו את המאמר בגלובס למטה). בעולם המהיר בו אנו חיים, שבו עומס מידע ושינוי מתמיד הם הנורמות, היכולת לקבל החלטות מהירות ויעילות הפכה למיומנות חיונית. בעוד שלעתים קרובות מדגישים חשיבה רציונלית, ניתוח וגישות מונעות נתונים, אין להתעלם מתפקידה של האינטואיציה, בקבלת החלטות, שם היא ממלאת תפקיד עמוק וחיוני בחיינו.
בעולם העסקים, שבו החלטות נושאות לעתים קרובות השלכות משמעותיות, תפקידה של האינטואיציה זוכה להכרה יותר ויותר. יזמים ומנהיגים מצליחים לעתים קרובות מזכה את האינטואיציה שלהם למהלכים אסטרטגיים מרכזיים. בעוד שניתוח נתונים חיוני לקבלת החלטות מושכלות, אינטואיציה יכולה לספק את היתרון הדרוש כדי לנצל הזדמנויות ולנווט אי ודאות. במצבים בהם המידע אינו שלם או מעורפל, אינטואיציה יכולה להיות הגורם המכריע.
האינטואיציה היא אחד הכלים האפקטיביים ביותר שיש לנו לקבל החלטות - בנוסף לשכל שלנו; ולרגש שמוליך אותנו לעתים. היא מגובה בידע המקצועי ובניסיון החיים שצברנו; ופעמים רבות היא מוליכה אותנו לפתרון הנכון עבורנו. הבעיה היא, שב'עידן השכל', אנשים מתקשים להתחבר לאינטואיציה שלהם או שאינם מצליחים לבודד אותה מהחשיבה ומהרגש...
הסרטון שלמטה ממחיש שימוש באינטואיציה לצורך קבלת החלטות בזמן אמת בתחום החילוץ:
וגם: מנהלים מודים שאת ההחלטות החשובות באמת הם מקבלים על סמך אינטואיציה:
[בכתבה: מנהלים מקבלים החלטות על סמך אינטואיציה... למאמרו של שמחה סיגן בגלובס, לחצו כאן]
אינטואיציה ככלי ליצירתיות ולחדשנות
בתחום היצירתיות והחדשנות, האינטואיציה משחקת תפקיד מרכזי. רעיונות והמצאות פורצי דרך נבעו מאנשים שסומכים על האינסטינקטים שלהם. האינטואיציה מאפשרת להוגים יצירתיים לחבר מושגים שלכאורה לא קשורים זה לזה, לטפח חדשנות ולדחוק את הגבולות של מה שאפשר. סטיב ג'ובס, המייסד השותף של אפל, ייחס את חלק ניכר מהצלחתו לסמוך על האינטואיציה שלו בעיצוב ופיתוח של מוצרים מהפכניים.איזון אינטואיציה עם רציונליות:
אמנם אינטואיציה היא כלי רב ערך, אך חיוני להגיע לאיזון עם חשיבה רציונלית. שילוב של תובנות אינטואיטיביות עם ניתוח לוגי יוצר גישה הוליסטית לקבלת החלטות. ההכרה בתפקידה של האינטואיציה אינה מערערת את החשיבות של קבלת החלטות מונעת נתונים; במקום זאת, זה משפר את היכולת שלנו לעשות בחירות אופטימליות, במידת האפשר.
לסיכום
בעולם שדורש קבלת החלטות מהירה ואפקטיבית, האינטואיציה עומדת כבעלת ברית יקרת ערך ולעתים קרובות לא מוערכת בה. מבחירות אישיות ועד להחלטות מקצועיות, שילוב של אינטואיציה עם רציונליות יכול להוביל לתוצאות מקיפות יותר ומלאות תובנות, אולם, צריך לומר שלא לכל אחד מבנה אישיות מתאים כדי לעשות זאת.
על ידי אימוץ וחידוד היכולות האינטואיטיביות שלנו, אנו מנצלים מעיין של חוכמה שמשפרת את הבנתנו את העולם ומעצימה אותנו לעשות בחירות שמתאימות לערכים ולמטרות העמוקים ביותר שלנו. לכן, יש לחגוג ולטפח את האינטואיציה כהיבט מכריע של החוויה האנושית ואור מנחה במסע המורכב של קבלת החלטות.
[לאוסף המאמרים על יכולות קוגניטיביות והבדלים בינאישיים, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על תפיסה ותפיסה חברתית ומשמעויותן, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן]
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על יכולות קוגניטיביות והבדלים בינאישיים.
- אוסף המאמרים על תפיסה ותפיסה חברתית ומשמעויותן.
- אוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות.
מקורות והעשרה
- ויקיפדיה: אינטואיציה.
- פישר היים אסתי (2004), פתאום הבנתי – הדרך לאינטליגנציה אינטואיטיבית, דיונון.
-
12.09.08, ynet. לחשוב מהבטן: על אינטואיציה וקבלת החלטות,
- פנחס יחזקאלי (2015), קבלת החלטות, ייצור ידע, 8/6/15.