תקציר: 'חפרפרת במשטרה' היא אדם המושתל במשטרה על ידי בעלי עוצמה; או שעובד כבר בארגון ובעת מסוימת, 'גויס' על ידי בעל עוצמה. זאת. בכוונה לסכל פעילות משטרתית ו/או 'להפיל' קציני משטרה, המסכנים את האינטרסים של אותו בעל עוצמה. התופעה הזו היא חלק ממה שמכונה 'שחיתות משטרתית'. המחיר ששילמה משטרת ישראל - ועוד תשלם - בגלל תופעה זו, הוא עצום...
[לריכוז המאמרים על על שחיתות שלטונית ואחרת, באתר 'ייצור ידע', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'משטרה בחברה דמוקרטית', לחצו כאן]
המאמר מוקדש באהבה אין קץ לחבר שאיננו, ניצב משה מזרחי ז"ל
עודכן ב- 14 בדצמבר 2022
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
חפרפרת היא יונק ממשפחת החפרפרתיים בסדרת אוכלי החרקים, בעל כושר חפירה מפותח: במשך דקה אחת היא מסוגלת לחפור באדמה רכה תעלה שאורכה יותר ממטר.
המושג חפרפרת משמש אותנו ככינוי לאדם שמוכנס לארגון - ציבורי או פרטי - במרמה, בדרך של חפירה מתחת ליסודותיו, כדי לשרת אינטרסים זרים.
קיומן של חפרפרות בארגון הוא סימפטום לשתי תופעות עיקריות:
- האחת, קיומו של כסף גדול רב בסביבה הארגונית, באופן שלצורך השגת מטרותיהם, בעלי הון יוכלו לשלם סכומים, שיקשה מאוד על ה'חפרפרות הפוטנציאליות' לסרב.
- השנייה, היעדר מנגנוני היזון חוזר בתוך הארגון, והידרדרותו למצב שלקיפאון-סטגנציה או התפוררות.
שני הסימפטומים הללו מאפיינים לצערנו, כיום, את המשטרה. התוצאות בהתאמה.
חפרפרת במשטרה מהי? המשגה
'חפרפרת במשטרה' היא אדם המושתל במשטרה על ידי בעלי עוצמה; או שעובד כבר בארגון ובעת מסוימת, 'גויס' על ידי בעל עוצמה. זאת. בכוונה לסכל פעילות משטרתית ו/או 'להפיל' קציני משטרה, המסכנים את האינטרסים של אותו בעל עוצמה. התופעה הזו היא חלק ממה שמכונה 'שחיתות משטרתית'.
אדגיש כי רק חלק קטן מהחפרפרות מתגלה וחלק קן יותר מורשע. כמות הגילויים הללו עשויה לתת אינדיקציה כלשהי לגודל התופעה, אולם את האמת על מלוא היקפה לא נדע, מן הסתם, לעולם...
פגיעת החפרפרות גדולה. הרשימה למטה מאפשרת להבין את גודל הפגיעה של התופעה במשטרה ובמנגנון אכיפת החוק. על נפגעיה האישיים ניתן למנות את המפכ"ל הרצל שפיר (ראו תמונה משמאל), שהודח ע"י השר יוסף בורג; ואת ראש אגף החקירות, משה מזרחי, שהודח מתפקידו ע"י השר הממונה, גדעון עזרא.
[בתמונה משמאל: המפכ"ל הרצל שפיר, הקורבן המשמעותי הראשון של פעולת החפרפרות במשטרה]
נסווג את תופעת ה'חפרפרות' כ'שחיתות של צווארון כחול'. משמע, שחיתות המתבצעת על ידי עובדים ברמת השדה, להבדיל מ- 'שחיתות של צווארון לבן', שהיא שחיתות, המבוצעת על ידי האליטות: פוליטיקאים בכירים ומנהלים ברובד הגבוה והאמצעי, שהם הקבוצות החזקות והעשירות. מרכיבי שחיתות הצווארון הכחול והלבן זהים. ההבדל הוא רק במבצע.
כשם שכמות הדגים העולים ברשת היא אינדיקציה למצב הדגה באותו מקווה מים, כך כמות ה'חפרפרות' המתגלות המשטרה היא אינדיקציה טובה לרמת השחיתות של המשטרה, ושל המדינה שבתוכה היא מתפקדת! (ראו הכרזה למטה).
הסכנה ברמה הלאומית היא, בעיקר, מ'חפרפרות' המושתלות בתוך יחידות חקירה ארציות ויחידות מודיעין.
[הכרזה: ייצור ידע]
הפעלת 'חפרפרות' שנתגלו ביחידות החקירה: סקירה היסטורית
1980: חפרפרת המופעלת ע"י אנשי השר הממונה גורמת לפיטורי המפכ"ל, הרצל שפיר
הפעם המתועדת הראשונה, שאנו יודעים על הימצאותה של חפרפרת במשטרת ישראל, הייתה אחרי מיסודה של היחידה לחקירות הונאה.
מפקד המיתולוגי, בנימין זיגל, קיבל מידע על העברת חומר חקירה ב"תיק אפרסק" נגד השר הממונה על המשטרה, יוסף בורג ומפלגתו, המפד"ל. עוזר השר בורג, אבי יעקובוביץ' הוקלט כשהודה בפני סוכן שנשלח אליו, כי הוא מקבל מידע שוטף מקצין משטרה ביחידה (לשם, 1988, ע' 193).
[בתמונה משמאל: שער ספרו של ברוך לשם, זיגל. אנו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
העובדה שבורג ידע על הנחיית המפכ"ל דאז, הרצל שפיר, לא לפתוח עדיין בחקירה גליה, ולעבות תחילה את התיק מודיעינית, אפשרה לו לפעול ראשון, 'להקדים רפואה למכה'. ולהדיח את המפכ"ל מתפקידו, לפני שיהיה מאוחר מידי.
בבוקר ה- 31 בדצמבר 1980, עם פקיעת שנת הניסיון של המפכ"ל, זומן שפיר לכנסת, שם הודיע לו בורג על תום כהונתו, ושלח אותו לספרי ההיסטוריה (לשם, 1988, עמ' 194). הנושא עלה לדיון בכנסת והאופוזיציה הרעישה קצת אבל הרפתה. אחרי הכל, היא זו שנפגעה באופן המהותי ביותר מעיסוקה של המשטרה בפוליטיקה; ואף פוליטיקאי איננו אוהב משטרה מיליטנטית מידי...[בתמונה למעלה: עיתון השערוריות של אז, 'העולם הזה', חוגג על פרשת אפרסק אחרי פיטורי המפכ"ל שפיר]
1997: החפרפרת סטניסלב יז'מסקי מסכל את הרשעת שולחו ומביא להדחת ראש אגף החקירות, משה מזרחי ז"ל
1997: סטניסלב יז'מסקי הושתל כ"חפרפרת" ביחידה לחקירות בין לאומיות (יחב"ל), בתקופת משה מזרחי, כמפקד היחידה יז'מסקי הופעל בידי גורמי פשע, שנחקרו על ידי היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות (יאחב"ל). הוא גנב חומר חקירה רב - ובתוכו את קלטות אביגדור ליברמן - וברח איתן לחו"ל. [בתמונה משמאל: חפרפרת במשטרה... כרזת מחאה שפורסמה ברשתות החברתיות, ע"י עו"ד פנחס פישלר] הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה היו צריכים לבחור, בין מתן גיבוי למפקד היחידה, תנ"ץ משה מזרחי; לבין טיפול מרתיע בתופעת החפרפרות' ושולחיהן. הם בחרו 'לטפל' במזרחי... היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, החתים אותו על הסכם חסינות במסגרת כוונתו להעמיד לדין משמעתי את ראש אגף החקירות, ניצב משה מזרחי. התוצאה: משה מזרחי (ראו תמונה למטה) - שהספיק בינתיים להתקדם לתפקיד ראש אגף החקירות - הןדח מתפקידו כראש אגף החקירות.2006: חשד לחפרפרת בשירות ארגון אסי אבוטבול
מהקלטות שנחשפו עלה, ש'חפרפרת' משטרתית העבירה - באמצע העשור הראשון של המילניום - מידע לארגונו של אסי אבוטבול [להרחבה על אסי אבוטבול, לחצו כאן].
בשיחות שהוקלטו עימו היא חזרה והזכירה, שהיא מקבלת מידע מגורם במשטרה המדווח לה מתי ייערכו חיפושים אצלה ואצל אסי (הארץ, 2006).
[תמונתו של אסי אבוטבול משמאל היא צילום מסך מסרטון היו-טיוב של כתבת הערוץ הראשון: "העבריין צ'רלי אבוטבול מובא למנוחות"]
.
[למאמר המלא ב'הארץ', לחצו כאן]
2008: החפרפרת משה סלמונוביץ' מספק מידע לארגון אבי רוחן
השוטר משה סלמונוביץ' ממשטרת רעננה, שהיה מכור להימורים, סיפק התראות למקומות ההימורים ברעננה מפני פשיטות משטרתיות, בשליחות משפחת הפשע של אבי רוחן [להרחבה על אבי רוחן, לחצו כאן] הוא נלכד לבסוף והועמד לדין. בית משפט השלום בכפר סבא גזר עליו שנת מאסר בפועל, שנה מאסר על-תנאי וקנס כספי (בן צור, 2008). [תמונתו של אבי רוחן משמאל היא צילום מסך מתוך כתבת הערוץ הראשון] .[למאמר המלא של רענן בן צור ב- YNET, לחצו כאן]
2015: רפ"ק ערן מלכא פועל כחפרפרת של רונאל פישר
פרשת רפ"ק ערן מלכא היא אחת השערוריות הקשות שבהן הופעלה חפרפרת בתוך יחידת עילית של המשטרה. מלכא פעל במשטרה בשליחותו של רונאל פישר.
"הנאשם פגע בעבודת המשטרה", קבעו שופטי המחוזי בפתח הקראת גזר הדין, בו כינו את מלכא "חפרפרת". הם הוסיפו כי קצין המשטרה לשעבר "ביצע שורת עבירות לאורך ימים כחלק מתכנית עבריינית כמעט ממוסדת, ותוך שהוא מנצל את רום תפקידו ומעמדו, יוזם פעילות, מקבל שוחד וממשיך פעם אחר פעם" (גליקמן, 2015).
עונשו של מלכא הופחת בשנה ע"י בית המשפט העליון, מה שמלמד, כי השופטים טרם הטמיעו את גודל הסכנה לדמוקרטיה, מהשתרשות תופעת החפרפרות במשטרת ישראל (מערכת גל"ץ, 2016) (ראו הכרזה למטה):
[הכרזה: ייצור ידע]
2018: האם הופעלה חפרפרת בפרשת פאינה קירשנבאום?
האם הכסף הגדול הנמצא בידיהם של לוביסטים, משמש בין היתר גם הוא להפעלת חפרפרות במשטרה? בפרשת 'ישראל ביתנו', נחשף כי עד המדינה בתיק העיד במשטרה, כי הלוביסט ישראל יהושע קיבל הדלפות מ"חבר במשטרה"... נתגלתה עוד 'חפרפרת' במשטרה. היא לא הראשונה, ובטח לא האחרונה.[לכתבה המלאה של גור מגידו בדה-מרקר, לחצו כאן]
2018: חפרפרת בשירות ראש עיריית חדרה?
בעת מעצרו של ראש עיריית חדרה, צביקה גנדלמן, הסתבר כי חוקר בתחנת המשטרה המקומית בעיר, רמי יוספיאן ורעייתו - עובדת עירייה המקורבת לגנדלמן - העבירו לו מידע על חקירת יאח"ה, לפני מעצרו בפרשת השחיתות. השניים נחקרו בחשד להעברת מידע ושיבוש הליכי חקירה והשוטר יצא לחופשה מרצון מהארגון (איתיאל, 2018) (מגידו, 2018).
[לכתבה המלאה של גור מגידו בדה מרקר, לחצו כאן]
2018: 'חפרפרת' במחוז הדרומי
שוטר מתנדב במחוז הדרומי של המשטרה ראה מידע חיוני בנוגע לארגון פשיעה בעיר, כולל מקור הידיעה. הוא הבין את משמעותו, צילם בטלפון הנייד שלו את הפרטים מהמסך של המחשב המודיעיני המשטרתי ושלח את התמונה והפרטים לעבריינים עצמם על מנת להזהירם, כי חברם הוא בוגד...).
התוצאה: ארגון הפשיעה נקם בקרוב משפחתו של המקור...
[לכתבה המלאה של תומר סטיינמן במאקו, לחצו כאן]
2019: רכז המודיעין גלעד גרנביץ' נחשד כחפרפרת בשליחות ארגון הפשע מוסלי, וזוכה
רכז המודיעין לשעבר בלהב 433, גלעד גרנביץ' (ראו הכתבה למטה), נחשד כי שימש 'חפרפרת' ביחידה מטעם ארגונו של אלי מוסלי, והביא לחשיפת מקור משטרתי (אלי, 2014) [להרחבה על אלי מוסלי, לחצו כאן] [בתמונה משמאל: אלי מוסלי. המקור: משטרת ישראל] הוא הועמד לדין שהואשם באישומים מהחמורים שהיו נגד איש משטרה: קבלת שוחד מראש ארגון הפשע אלי מוסלי תמורת מכירת שם של מקור מודיעין. גרסתו של גרנביץ' מתחילת המשפט היתה כי חברו ב', בנו של קצין המשטרה לשעבר, שסייע לו באופן לא פורמלי כיוזמה עצמאית באיתור וגיוס מקורות מודיעין, 'עקץ' אותו, והעביר למוסלי את אותם חומרים.[לכתבה של זיו קריסטל ב'פוסטה', לחצו כאן]
[לריכוז המאמרים על על שחיתות שלטונית ואחרת, באתר 'ייצור ידע', לחצו כאן]
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על על שחיתות שלטונית ואחרת;
- אוסף המאמרים על 'משטרה בחברה דמוקרטית'.
- הרחבה על אבי רוחן.
- מאמרו של עו"ד יאיר רגב בסוגיה זו: "שוב מפקירים מקורות''.
- הרחבה על אסי אבוטבול.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2018), איסוף מידע נגד חוקרים ועובדי מדינה אחרים: זה חדש??, ייצור ידע, 9/2/18.
- פנחס יחזקאלי (2017), אלי מוסלי, העבריין העשיר בישראל, ייצור ידע, 23/8/17.
- פנחס יחזקאלי (2017), אבי רוחן: מעל עשרים חיסולים ו"לב של זהב"…, ייצור ידע, 16/7/17.
- פנחס יחזקאלי (2017), אסי אבוטבול, והקריירות המתקצרות של נסיכי הפשע, ייצור ידע, 8/5/17.
- יוסי אלי (2014), בלעדי: ההקלטות חושפות - כך מכר השוטר מידע לארגון פשע, חדשות וואלה, 7/8/14.
- הארץ (2006), האם פועלת במשטרה חפרפרת בשירות משפחות הפשע?, 14/6/06.
- גליקמן אביעד (2015), 8 שנות מאסר לערן מלכה: "שימש חפרפרת, פעל כחלק מתכנית עבריינית", חדשות נענע 10, 20/9/15.
- מערכת גל"ץ (2016), העליון הפחית שנת מאסר מעונשו של ערן מלכה, גלץ - מה שקורה עכשיו, 15/6/16.
- מיכאל פרוסמושקין (2016), מקורות משטרתיים, פוסטה, 27/12/16.
- רענן בן צור (2008), שנת מאסר לשוטר שמסר מידע לארגון פשע, 25/3/08, ynet.
- יואב איתיאל (2018), פרסום ראשון: שוטר חשוד כי הדליף מידע לראש עיריית חדרה מהחקירה נגדו, חדשות וואלה, 13/6/18.
- גור מגידו (2018), פרשת השחיתות בעיריית חדרה: השוטר רמי יוספיאן חשוד שהדליף לראש העיר, דה מרקר, 16/3/18.
- תומר סטיינמן (2018), שוטר שלח לעבריינים מידע על מקור, מאקו, 25/7/18.