פנחס יחזקאלי: השיטה המשפטית שלנו עומדת להשתנות

תקציר: ברגע שהציבור הפנים כי השופטים הם שחקנים בעלי אג’נדה, וכל פסק דין “ידוע מראש” לפי זהות שופטיו, קרסה ההפרדה המושגית בין משפט לפוליטיקה, והתאדה האמון ביכולת המערכת לפסוק על בסיס כללים אוניברסליים, ללא הטיות אישיות או אידאולוגיות. אם כך, נגיע לבסוף לשאלה המתבקשת: אם השופטים ממילא פוליטיים, האם לא הגיוני שייבחרו בבחירות, ממש כמו הפוליטיקאים, שלהם הם בזים כל כך?

[בתמונה: הרשות המבצעת נחטפה ע"י הרשות השופטת... הקריקטוריסט המוכשר: אור רייכרט. התמונה מוצגת באישור היוצר]
[בתמונה: הרשות המבצעת נחטפה ע"י הרשות השופטת... הקריקטוריסט המוכשר: אור רייכרט. התמונה מוצגת באישור היוצר]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.

*  *  *

למי שטרם הבין, גם אם זה ייקח זמן, השיטה המשפטית שלנו עומדת להשתנות. שופטי העליון, ונשיאם בראשם, הרסו במו ידיהם את המבנה המפואר שבנו קודמיהם. היום, כל דרדק יודע מה יהיה פסק הדין בבג"ץ לפי זהות השופטים היושבים בדין, ורבים תוהים בקול רם מי צריך בג"ץ פוליטי, שמגדל סביבו עמותות אנטי ציוניות, מזמין מהן עתירות, ועסוק בהן מבוקר עד לילה, בעיצומה של מלחמה.

המחלה הזו חלחלה גם למטה, וגם שופטי המחוזי והשלום מזוהים כבר ע"פ זהותם הפוליטית.

  • ראינו את זה, למשל, שוב ושוב, בפער בין פסיקותיו של שופט השלום מזרחי, לשופט המחוזי מכליס בפרשת אוריך;
  • ראינו איך אנשים דתיים מסתירים את הכיפה כשהם נכנסים לבית המשפט בבאר שבע, כי כולם יודעים מה חושב סגן נשיא בית המשפט השלום שם, יורם ברוזה על הציונות הדתית, ש"גרועים מהחמאס";
  • והבנו, שאין שום סיכוי לאיש ימין לנצח בתביעת לשון הרע שתוגש בבית המשפט בתל אביב, שהפך לשלוחה של קפלן.
חדשות 14: רוב הציבור הישראלי סבור כי התערבותו של השופט יצחק עמית בהרכבי בג"ץ נועדה להשפיע על תוצאות הפסיקות, כך עולה מסקר חדשות 14 • 58% מהנשאלים מאמינים כי החלפת ההרכבים בידי עמית נועדה להטות את ההחלטות, בעוד 33% סבורים שלא ו-9% אינם מביעים עמדה
[למאמר המלא ב'חדשות 14', לחצו כאן]

ברגע שהציבור הפנים כי השופטים הם שחקנים בעלי אג’נדה, וכל פסק דין “ידוע מראש” לפי זהות שופטיו, קרסה ההפרדה המושגית בין משפט לפוליטיקה, והתאדה האמון ביכולת המערכת לפסוק על בסיס כללים אוניברסליים, ללא הטיות אישיות או אידאולוגיות. זהו תהליך שמזין את עצמו, כיוון שקבוצות שלמות – שמאמינות שאין להן גישה צודקת למערכת – עושות הכל להתרחק ממנה, והאמון נשחק עוד יותר.

אם כך, נגיע לבסוף לשאלה המתבקשת: אם השופטים ממילא פוליטיים, האם לא הגיוני שייבחרו בבחירות, ממש כמו הפוליטיקאים, שלהם הם בזים כל כך?

[אוסף המאמרים על שקיעתו והתנוונותו של בית המשפט העליון] [לאוסף המאמרים על 'משחק ההרכבים' בבית המשפט העליון, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

2 thoughts on “פנחס יחזקאלי: השיטה המשפטית שלנו עומדת להשתנות

  1. Pingback: פנחס יחזקאלי: שקיעתו והתנוונותו של בית המשפט העליון באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  2. Pingback: פנחס יחזקאלי: אוסף מאמרים על 'משחק ההרכבים' בבית המשפט העליון | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *