תקציר: איך צה"ל שהשיג באיראן הישג כה מרשים בשנים עשר ימי לחימה, עדין לא הביא להכרעת חמאס? בעוד שבלבנון ובאיראן נופצה תפיסת המלחמה של האויב, והוא איבד רכיבים מערכתיים מרכזיים, הרי שלחמאס, למרות המכה הקשה שספג ואבדן כעשרים אלף מלוחמיו, לא קרס רעיון המלחמה. חמישים החטופים שנותרו בידיו, מעניקים לו עצמה אסטרטגית, באמצעותה הוא מאמין שיוכל להביא לסיום המלחמה בכפיית תנאיו.
![[בתמונה: המלחמה בעזה על פרשת דרכים... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/07/הצבא-בצומת-דרכים-1024x1024.png)


אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
מאמר זה ראה אור לראשונה בעיתון 'מקור ראשון', ב- 4 ביולי 2025. הוא מובא כאן באישורו ובאישור המחבר.
* * *
בין הכרזות שר הביטחון וראש הממשלה על דבקותם במטרה להכרעת חמאס, לבין ציפיית הנשיא טראמפ לסיום המלחמה בעזה בזמן הקרוב, ישנו ככל הנראה פער משמעותי. בשבוע הבא בביקור נתניהו בבית הלבן הפער הזה בוודאי יעלה כנושא מרכזי לדיון. בהחלט יתכן כי ממשלת ישראל תאלץ להתמודד עם דרישה ברורה של הנשיא טראמפ להפסקת אש לקראת סיום המלחמה.
בינתיים המחלוקת הישראלית בין העמדה התובעת סיום המלחמה בתנאיי חמאס תמורת שחרור כל החטופים, לבין העמדה שתובעת המשך הלחימה עד להכרעת חמאס, ממשיכה לקרוע את החברה הישראלית. בשתי העמדות יש תחושה של תסכול מתוצאות הלחימה:
- מי שחותר לסיום המלחמה מתוסכל מכל יום לחימה נוסף, כאשר מחיר חיי החיילים נתפס כאבדן לשווא.
- מהצד השני, התסכול נובע מקצב התקדמות הכוחות, שנראה רחוק ממהלך התקפי מהיר להשלמת כיבוש כל רצועת עזה.
התסכול בשני הצדדים מתבטא בשאלות שחוזרות ועולות בשיח הציבורי כמו השאלה "איך צה"ל שהשיג באיראן הישג כה מרשים בשנים עשר ימי לחימה, עדין לא הביא להכרעת חמאס?" באופן דומה שואלים על ההבדל בין מה שהשיג צה"ל מול חיזבאללה, לבין מה שעדין לא הושג בלחימה מול חמאס בעזה.
![[בתמונה: "איך צה"ל שהשיג באיראן הישג כה מרשים בשנים עשר ימי לחימה, עדין לא הביא להכרעת חמאס?" התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2024/12/אני-רק-שאלה-1024x1024.jpg)
לשאלות אלה יש תשובה מקצועית שלא זכתה לבירור ולתיווך לציבור
במבט השוואתי למערכה באיראן, המלחמה ברצועת עזה ממש שונה באופיה ובמטרותיה. המתקפה נגד איראן הייתה בעיקרה סידרה של מהלומות אוויריות על מטרות מוגדרות ברחבי איראן. המטרה לא הייתה השמדת הכוח הצבאי החמוש באיראן ולא שינוי השלטון. ברצועת עזה מהלומות אוויריות אינן מספיקות להשגת מטרות המלחמה. הלחימה היבשתית במרחבים העירוניים הצפופים בתוספת מערכת המנהרות המסועפת היא אתגר צבאי חסר תקדים. מומחים צבאיים בינלאומיים יודעים להעריך את ההישג של צה"ל בלחימת כוחות היבשה במרחב המורכב הזה, בסביבת אוכלוסייה אזרחית.
באופן דומה, נדרש מבט השוואתי ללחימה בלבנון. שם, בכל שלבי הלחימה, גם ביציאה לתמרון היבשתי במבצע "חיצי צפון", לא הוצבה מטרה לחיסול כל הכוח הצבאי של חיזבאללה. ההישג המבצעי חולל הישג מערכתי כי במידה רבה בהישגי הלחימה של כוחות האוויר והיבשה בצפון, נופצה תפיסת המלחמה של חיזבאללה. הוא איבד רכיבים מערכתיים מרכזיים: את תשתית ההכנות בכפריי הגבול לפשיטת כוח רדואן ואת היכולת למהלומת אש רחבת היקף לעורף הישראלי.
העניין הוא, שמערכת צבאית אינה מסתכמת בזהותה וביכולותיה רק במערכות הנשק שהיא מחזיקה. מה שיוצר למערכת צבאית את הייחוד ואת פוטנציאל היכולות, הוא תפיסת המלחמה כהגיון כולל, כרעיון אדריכלי, שבו משולבים מערכות הנשק. הנשק לכשעצמו ללא תפיסת מלחמה שמכוונת את הגיון הפעלתו עם כל עוצמת פגיעתו הפיזית, אינו מתכנס לתוצאה מערכתית. בהיבט הזה, למרות שנותרו בידי חיזבאללה אמצעי לחימה, חסר לו בינתיים רעיון מלחמה מעודכן. לחמאס לעומת זאת, למרות המכה הקשה שספג ואבדן כעשרים אלף מלוחמיו, לא קרס רעיון המלחמה. חמישים החטופים שנותרו בידיו, מעניקים לו עצמה אסטרטגית, באמצעותה הוא מאמין שיוכל להביא לסיום המלחמה בכפיית תנאיו.
במבט הזה טמון המענה לתסכול הישראלי למול הישגי הלחימה בחמאס. בהתמדה העיקשת של כוחות פיקוד הדרום בחודשי הלחימה האחרונים בעזה, צבר צה"ל בכל יום הישגים חיוניים לעיצוב משטר הביטחון ברצועת עזה בסיום המלחמה. בהם עיצוב מרחב הפרימטר, השמדת מנהרות ופגיעה מצטברת בכוח הלחימה של חמאס.
בימים הקרובים, צה"ל ערוך למימוש החלטות הדרג המדיני, בהמתנה לתוצאות הפגישה בשבוע הבא בבית הלבן - להפסקת אש, אם תתממש עסקת חטופים נוספת, או לכיבוש כל רצועת עזה.
![[בתמונה: פרשת דרכים קיומית... תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי JanBaby לאתר Pixabay]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2021/05/צומת.png)
[לאוסף המאמרים בנושא 'מלחמת חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים העוסקים בתורת הפעלה / 'דוקטרינה', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!



Pingback: פנחס יחזקאלי: מלחמת חרבות ברזל באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: הכל על דוקטרינה. תפיסת הפעלה ארגונית באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע