תקציר: יצחק עמית הוא היפר אקטיביסט, אבל המחנה שלו כולל רק עוד ארבעה חברים. אז מה הוא עושה? מהנדס הרכבים. במיוחד בתיקים הרגישים במיוחד. אולי בשל הביקורת ואולי גם מכיוון שסולברג התחיל להשמיע קולות עצמאיים, עמית החליט לקחת הימור ולבנות הרכב חדש, ואז זה התהפך עליו...
![[בתמונה: מרד השופטים... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/07/מרד-השופטים-1-1024x1024.png)

פרופ' משה כהן אליה הוא פרופסור מן המניין למשפט חוקתי, אשר כיהן בין השנים 2015–2022 כנשיא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
הרחבה של המאמר ראו בפודקאסט למטה.
המאמר מבוסס על פוסט שפרסם פרופ' משה כהן אליה בפייסבוק, ב- 2 ביולי 2025.
זהו מאמר שלישי מתוך שלושה על קביעת ההרכבים בבית המשפט העליון והשלכותיה. למאמרים האחרים:
- משה כהן אליה: בעידן של שפיטה פוליטית, הכוח לקבוע הרכב קובע לא אחת גם את תוצאותיו.
- משה כהן אליה: שליטת עמית על הרכבי בג"ץ היא חתירה תחת יסודות הדמוקרטיה הישראלית
* * *
בבג"ץ הסבירות, להיפר אקטיביסטים היה רוב של 8-7. שלושה היפר-אקטיביסטים פרשו (חיות, ברון, פוגלמן). ועמית – כנשיא שמינה את עצמו בניגוד לרצון נציגי העם – מצא את עצמו בבעיה. הוא היפר אקטיביסט אבל המחנה שלו כולל רק עוד ארבעה חברים.
אז מה הוא עושה? מהנדס הרכבים. במיוחד בתיקים הרגישים במיוחד, תיקים שנוגעים למינויים הגיעו לרוב להרכב שיש לו רוב היפר אקטיביסטי (הוא וברק ארז מול סולברג כעלה תאנה). כך היה בבג"ץ בן גביר, בבג"ץ הנציבות, בבג"ץ רונן בר.
אולי בשל הביקורת, עמית החליט לקחת הימור ולבנות הרכב חדש. אולי גם מכיוון שסולברג התחיל להשמיע קולות עצמאיים וכתש את היועמשית שמרחה אותו בבג"ץ ניגודי העניינים שלה בתיק ראש השב"כ, ומכיוון שסולברג היה נוטה להגן על סרוג כראש השב"כ, אחרת הוא לא יכול היה להראות את הפרצוף שלו בקהילה שלו. זה היה לכאורה הימור מושכל – לקחת שני שמרנים ולומר, הנה לא קבעתי לעצמי רוב אוטומטי. הוא הניח, ששטיין שגילה עוינות גדולה כלפי הממשלה וחרג מעקרונות של שמרנות משפטית (בג"ץ הסבירות, בג"ץ חוק טבריה – ומגילת העצמאות כמקור לנורמה הבסיסית; הרחבת זכות העמידה בניגוד לעמדתו המסורתית) ואף גילה אכזריות בתיק רוזנפלד כשקבע תקדים מופרע שמאפשר מעצר עד תום ההליכים, שלכאורה הוא אין סופי. עמית חשב שכנפי-שטייניץ אמנם שמרנית, אבל מתונה, והיא תהיה תחליף פחות חזק לסולברג.
![[בתמונה: מרד השופטים... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/07/מרד-השופטים.jpeg)
ואז זה התהפך עליו
באופן מפתיע, שטיין חזר להיות שמרן שנאמן לטקסט, ושאל שאלות בסיסיות מהסוג של "המלך הוא עירום", וכנפי שטייניץ לחצה על נציגת היועמ"שית בנוגע להסדר הלא הגיוני שמונע מראש הממשלה להשפיע על זהות ראש השב"כ שאיתו הוא אמור לעבוד בשיתוף פעולה. ולכן בלית ברירה, עמית הוביל להחלטה שבה הוא נותן לצדדים חמישה ימים להגיע להסכמה (הם לא יגיעו), מתוך תקווה שיימנע ממנו פסק דין שהוא במיעוט, או לחלופין שיהיה לו זמן לעשות בקרת נזקים.
עמית הוכיח את מה שטען סולברג. הוא מתח את החבל יותר מדי. הוא הפך את בית המשפט העליון לזירה פוליטית, שבה מתקיימות הפגנות, שבה קוראים לו "זה קרה במשמרת שלך" (משל היה פוליטיקאי), והוא השתמש בכלי של יו"ר הכנסת כדי להרחיק חברות כנסת סוררות (התראה ראשונה, שניה ושלישית). חוסר הרגישות שגילה כלפי משפחות שכולות ומשפחות חטופים חשף אותו גם כפוליטיקאי בגלימה שהוא לא מספיק מיומן, ולא מספיק רגיש לסבל האנושי.
וברקע ממתינה החלטה של השופט מינץ, השופט השמרן והעקבי ביותר בעליון, בבקשה לדיון נוסף בנוגע לתיק על נציב שירות המדינה, שם עמית וברק ארז המציאו יש מאין חובה למכרז לנציב, בניגוד קיצוני ללשון החוק. הרחבת ההרכב לחמישה, שוב תשים את עמית במיעוט (הוא וברק ארז, מול סולברג, מינץ ואלרון), וגם הרחבה נוספת, תכניס שמרנים מהסוג של שטיין, כשר, וכנפי שטייניץ שלא איתו והם נוטים לפרשנות נאמנה יותר של טקסט.
היוריסטוקרטיה הישראלית יכולה ליפול בשתי דרכים, מבלי לגלוש למלחמת אזרחים: האחת, סנקציות משתקות של טראמפ על בכירי היוריסטוקרטיה. והשנייה, במרד בבית המשפט העליון, שבו השופטים השמרנים יעמידו את עמית במקום, ויבהירו לו באופן חד משמעי שהם לא יתנו לו להרוס את המוסד המפואר הזה.
עמית, you have a problem...
![[בתמונה: מרד השופטים... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/07/מרד-השופטים-2.png)
[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית', לחצו כאן] [אוסף המאמרים על שקיעתו והתנוונותו של בית המשפט העליון]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית'.
- אוסף המאמרים על אליטות ואליטיזם.
- אוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית'.
- אוסף המאמרים על שקיעתו והתנוונותו של בית המשפט העליון.
- אוסף המאמרים על בגידת האינטלקטואלים.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2023), בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 26/2/23.
- פנחס יחזקאלי (2023), אליטות ואליטיזם באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 13/2/23.
- פנחס יחזקאלי (2024), הכל על אליטת ההון הישראלית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 4/11/24.
- פנחס יחזקאלי (2022), הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/1/22.
- פנחס יחזקאלי (2022), מכת הנעורות, WOKE, הסדר התרבותי הפרוגרסיבי המטורלל, ייצור ידע, 2/10/22.
- פנחס יחזקאלי (2025), אוסף המאמרים על שקיעתו והתנוונותו של בית המשפט העליון, ייצור ידע, 9/5/25.
- פנחס יחזקאלי (2024), אוסף המאמרים על בגידת האינטלקטואלים, ייצור ידע, 12/4/24.
Pingback: פנחס יחזקאלי: הכל על אליטת ההון הישראלית באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: אוסף המאמרים על מחאה, בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: חיים רמון: המניפולציות הפוליטיות של נשיא העליון | ייצור ידע
Pingback: משה כהן אליה: שליטת עמית על הרכבי בג"ץ היא חתירה תחת יסודות הדמוקרטיה הישראלית | ייצור ידע