תקציר: גל מכתבי מחאה של קצינים במילואים שוטף אותנו לאחרונה. אזרחים, שיש עבר מאחוריהם, עושים שימוש בהילת עברם לצרכים פוליטיים. רק שהשימוש ב'אפקט ההילה' איננו אפקטיבי במקרים כאלה; והניסיון מלמד, ששימוש שגוי ב'אפקט ההילה' רק מביא לפיחות במעמדו של המשתמש, ו/או בפרופסיה שבה הוא מתהדר...
[לאוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו, לחצו כאן]
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
* * *
גל מכתבי מחאה של קצינים במילואים שוטף אותנו לאחרונה: מכתב הטייסים, מכתב בוגרי יחידת שלדג, מכתב הטנקיסטים... אזרחים, שיש עבר מאחוריהם, עושים שימוש בהילת עברם לצרכים פוליטיים.
קצת תיאוריה:
'אפקט ההילה' - Halo effect הוא מושג בפסיכולוגיה, המהווה דוגמה להטיה קוגניטיבית: אפשר לקבל רושם מוטעה על אדם, לטובה או לרעה, כשמסיקים מתכונה אחת שלו על התנהגותו הכללית. למשל: אם הוא חתיך הורס, הוא גם מוכשר... [לאוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על תפיסה ותפיסה חברתית ומשמעויותן, לחצו כאן]
השימוש המניפולטיבי ב'אפקט ההילה'
בשל עוצמתו של 'אפקט ההילה', מנסים לעיתים כאלה שזכו בקרדיט ציבורי, לעשות בו שימוש הפוך:
במקרה הזה, לא הקהל הוא שמסיק על תכונה של אותו אדם מתכונות אחרות; אלא ההיפך: אדם שהתפרסם בשל כשרונו בתחום אחד, מנסה לשכנע את הקהל שההילה שלו 'עובדת' גם למטרה אחרת, בתקווה שאחרים ילכדו בקסמה; וכך, יוכל לעשות נפשות לרעיונות שבהם הוא דבק.... הוא מנסה, בעזרת 'אפקט ההילה', להפוך למה שמכונה: מודל (דגם) לחיקוי. ושכולנו נלך אחריו, כיוון שאנחנו אוהבים ומעריצים אותו.
[בתמונה משמאל: השימוש המניפולטיבי ב'אפקט ההילה'... תמונה חופשית לשימוש ברמה CC BY 2.0, שהועלתה על ידי Ralphs_Fotos לאתר FIXABAY]
בסוגיית מכתבי הקצינים, יש שימוש מניפולטיבי ב'אפקט ההילה'; ואנחנו יודעים, ש'אפקט ההילה' עובד בתנאים מסוימים; אבל ממש לא עובד בתנאים אחרים... במקרים שבהם נעשה שימוש שגוי ב'אפקט ההילה', התוצאה היא בדרך כלל פיחות במעמדו של המשתמש, ו/או בפרופסיה שבה הוא מתהדר.
השימוש ב'אפקט ההילה' במכתבי הקצינים לחילותיהם, פסול משלוש סיבות עיקריות:
- האחת: מה יתרונם של הלוחמים על פני כל אזרח אחר?
- השנייה: כשחותמים כטייסים, כשריונרים וכדומה, האם חותמים בשם כולם?
- והשלישית: באיזו זכות הם הכניסים את הפוליטיקה לתוך הצבא?
[בתמונה: השימוש ב'אפקט ההילה' במכתבי הקצינים לחילותיהם, פסול משלוש סיבות עיקריות... המקור: ייצור ידע]
.
הסיבה הראשונה: מה יתרונם של הלוחמים על פני כל אזרח אחר?
ללוחמים הללו לשעבר, יש הילת גבורה. הם אנשים נבחרים, שעשו דברים גדולים. אבל, מה הם מבינים יותר מהאחרים? איזה אוטוריטה יש להם להבין?
אם נשלח אדם למשימה והוא עושה אותה בגבורה, האם באמת הוא מבין משהו עמוק יותר מכל אחד אחר, על כל המתאר הכולל, שבתוכה השתלבה הפעולה שלו? האם זה נותן להם ידע והבנה עודפת בשאלות יסוד על דרכה של מדינת ישראל?
כמובן שלא! שהרי, מדינה דמוקרטית בנויה על העיקרון של קול שווה לכל אזרח!
הסיבה השנייה: כשחותמים כטייסים, כשריונרים וכדומה, האם חותמים בשם כולם?
מכנים את המכתבים הללו בשם המטעה: מכתב השריונאים / הטייסים / לוחמי שלד"ג וכדומה. האם מדובר בכל השריונאים? בכל הטייסים? בכל לוחמי שלד"ג?
קחו למשל את מכתב קציני השריון ממלחמת יום הכיפורים. איך הם יכולים להזדהות כ"קציני השריון במלחמה"? הרי היו עשרות אלפי קצינים כאלה. את מי מתוכם הם מייצגים? הם בדקו בכלל לפני שכתבו?
והסיבה השלישית: למה הם מערבים את הצבא בפוליטיקה?
לא בכדי, יצא מפקד חיל האוויר, תומר בר, באופן מוצהר נגד הטייסים החותמים על המכתב, חלקם עדיין משרתים שירות פעיל במילואים (ראו הכתבה למטה).
הציות לדרג המדיני הנבחר הוא עיקרון יסוד של צבא בדמוקרטיה. דיקטטור יכול להיפטר מקצינים סוררים בקלות יחסית. כך למשל, בשנות השלושים של המאה העשרים נפטר שליט ברית המועצות, יוזף סטלין מקצינים בכירים שנתפסו בעיניו כאיום לשלטונו. אבל מרי של קציני צבא, כלפי ממשלה שנבחרה כדין, עלול להקריס את יסודות הדמוקרטיה!
אדגיש: קצינים יכולים לחלוק על הדרג המדיני בשאלו ענייניות. למשל, כמו סוגיית התקיפה באיראן. אולם, התרסה על לגיטימיות שלטון שנבחר בבחירות תקינות, בכוח רוב העם, היא בפירוש, הרס הדמוקרטיה.
בהקשר זה, אני יכול להעיד, מניסיוני האישי...
בהתנתקות מרצועת עזה ומצפון סיני בקיץ 2005, עמדתי במבחן קשה מנשוא, שבו הטילו עליי להיות שותף לגירוש ולחורבן גוש קטיף. רבים מרעי ביקשו שאסרב ואתפטר בצה"ל... [לקובץ המאמרים על ההתנתקות ותוצאותיה, לחצו כאן]
אבל, אני הבנתי את חובתו של איש צבא להיות נאמן לדרג המדיני, ולמרות שהיה ברור לי המחיר האישי שאותו אשלם (ואני עדיין משלם...). הבנתי שאם הייתי עושה זאת, הייתי עושה שימוש לרעה בדרגתי ובמעמדי הצבאי. על כן, צייתתי לדרג המדיני, ולא נתתי יד להרס הצבא
לסיכום
על מנת לשמר את הדמוקרטיה, על הכוח הצבאי להיות נאמן באופן מוחלט, ולציית לחלוטין לדרג מדיני.
את הדרג המדיני בוחר העם, ויש פה ממשלה שעלתה באופן תקין. אף אחד לא יכול לומר שהיא עשתה את זה בצעד מעוות. על כן, המכתבים הללו חותרים תחת הדמוקרטיה ומהווים שימוש לרעה בצה"ל.
אדם המשרת שירות מילואים פעיל אינו יכול להזדהות כאיש צבא; ובה בעת, להדגיש את דעתו הפוליטית. אם הוא מזדהה כאיש צבא, אפילו בדימוס, הוא חייב להיות מעבר לפוליטיקה.
[לאוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו.
- אוסף המאמרים על תפיסה ותפיסה חברתית ומשמעויותן;
- הרחבת המושג 'אפקטיביות'`;
- אוסף המאמרים על ההתנתקות ותוצאותיה;
- אוסף המאמרים על מלחמת יום הכיפורים.