תקציר: בולט היום לעין, הצורך ברפורמה בניהול 'מגה תיקים', באופן שיחייב את כל הצדדים - ובראשם, עורכי הדין של הצדדים - להתכנס לדיונים רציפים, של חמישה ימי עבודה בשבוע ברצף. רפורמה זו דורשת תיקון חקיקה, שלא יאפשר לצדדים ולבית המשפט, 'לברוח' בלחץ האירועים, למחוזות הנוחים של 'ניהול מדלג' של ההליך. מטבע הדברים, הדבר דורש גם הקצאת משאבי כוח אדם - שיפוטי ואחר - לטובת העניין.
[לקובץ המאמרים: 'הכל על הפשע המאורגן', לחצו כאן]
השופטת בדימוס, עו"ד שרה חביב, פעילה מעל לשני עשורים של פעילות בזירה המשפטית הישראלית, הן בשוק הפרטי והן בשוק הציבורי, בתפקידים שונים. כיום, בעלת משרד בוטיק המתמקד בייצוג נושאי משרה בפירמות שונות במשק בהליכים פליליים ומנהליים, עבירות צווארון לבן, מיסוי. המשרד מייעץ לדירקטוריונים והנהלות בתחומי ESG בדגש על איכות סביבה.
לרקע נוסף על השופטת בדימוס חביב, לחצו כאן:
* * *
לאחרונה עלה לכותרות תיק מורכב המתנהל בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, במסגרתו ביקש סניגור פלילי לשחררו מייצוג מן הטעם כי הוא מאוים. בית המשפט סירב מטעמים שונים אליהם התייחסנו במאמר הקודם (ראו למטה).
על המחוקק לשקול כי ניהול הליכים שכאלה מכביד על הציבור ועל בית המשפט. אופן ניהול התיקים הללו היום מאפשר הפעלת מניפולציות שונות בניהול ההליך, עלול לשתק את בית המשפט ובאופן ישיר פוגע במשילות שחסרה ומתבקשת [לקובץ המאמרים על משילות באתר, לחצו כאן].
'מגה תיקים' והשלכותיהם על תפקוד בית המשפט
'מגה תיק' הוא תיק בית משפט שנשמעים בו מאות עדים. לשם ניהול מיטבי של תיק כזה, במערכת השיפוטית היום, יש לשמוע בו דיוני הוכחות מספר פעמים בשבוע, וגם אז ניהולו יימשך שנים.
ברוב המקרים, נדרש לניהול 'מגה תיק' זמן רב של שיפוט נטו. מדובר ב'זמן אמיתי' ולא בהליך שמנוהל באופן לא יעיל ולא אפקטיבי, או בחקירות מיותרות שמנהלים הצדדים.
תיקי פשע מאורגן הם לא אחת 'מגה תיק', שכן היום, עם התקדמות הטכנולוגיה ישנן לא מעט ראיות טכנולוגיות, ונדרשת התייחסות של העדים והנאשמים השונים לאותן ראיות במהלך החקירות. בנוסף נשמעים עדים טכניים רבים, שמכשירים או מסבירים את אותן ראיות טכניות.
שופט פלילי בבית המשפט השלום אמון על שמיעת מאות תיקים פליליים. לפי הנתונים שאני מכירה עובר לעזיבתי את כס השיפוט, בכל יום נתון יהיו ביומנו של שופט פלילי בבית משפט השלום בין 500 ל- 1000 תיקים במקביל.
בבית המשפט המחוזי המצב לא טוב בהרבה. נשמעים פחות תיקים בפני שופט, אך מדובר בתיקים מורכבים יותר, ועמוסים יותר בראיות. שופט פלילי בבית משפט מחוזי, נדרש לא פעם להשתתף בהרכב פשעים חמורים – מותב של שלושה שופטים שמנהלים תיקים חמורים ביניהם רצח ואונס. לא אכנס לשאלה מדוע תיקים אלה דורשים שלושה שופטים ולשם הדיון במאמר זה אצא מנקודת הנחה שהדבר נדרש [על הדרישה לדיון בהרכב והנחיצות למותבי תלתא ארחיב בהזדמנות אחרת].
שופט פלילי בבית המשפט השלום אמון על שמיעת מאות תיקים פליליים. לפי הנתונים שאני מכירה עובר לעזיבתי את כס השיפוט, בכל יום נתון יהיו ביומנו של שופט פלילי בבית משפט השלום בין 500 ל- 1000 תיקים במקביל. בבית המשפט המחוזי המצב לא טוב בהרבה. נשמעים פחות תיקים בפני שופט, אך מדובר בתיקים מורכבים יותר, ועמוסים יותר בראיות. שופט פלילי בבית משפט מחוזי, נדרש לא פעם להשתתף בהרכב פשעים חמורים – מותב של שלושה שופטים שמנהלים תיקים חמורים ביניהם רצח ואונס. לא אכנס לשאלה מדוע תיקים אלה דורשים שלושה שופטים ולשם הדיון במאמר זה אצא מנקודת הנחה שהדבר נדרש [על הדרישה לדיון בהרכב והנחיצות למותבי תלתא נרחיב בהזדמנות אחרת].
כיום, הרכב שנדרש לנהל 'מגה תיק' מתכנס פעם עד פעמיים בשבוע. פרט לאותו 'מגה תיק' נשמעים בפניו תיקים נוספים. אם בית המשפט התארגן לשמיעת אותו תיק באופן יעיל – יישמע ההרכב תיק אחד בלבד, את 'מגה התיק' שהוקצה לו. כל אחד משופטי ההרכב אמון על ניהול תיקים נוספים כדן יחיד, זאת מבלי להתחשב בתורנויות שונות שהשופטים נדרשים אליהן. בנסיבות שכאלה, ההרכב מתקשה להתכנס לישיבות רציפות מעבר לימים ששוריינו מראש ביומנים.
לאור זאת, ניהול 'מגה תיק' בפעימות של יותר מפעמיים בשבוע כמעט ואיננו אפשרי והוא בגדר נס [אשר יש לציין כי מתרחש לעיתים, אך לא קרובות מספיק]. זאת ועוד, העומס בניהול הליך כזה משמש שוט בידי הצדדים השונים, כל צד לפי האינטרסים שלו – להפעיל מניפולציות לזירוז ההליך באופן שמקשה על הצד השני להתארגן, או מביאות לעיכוב בדיונים.
הדבר פוגע ביכולתנו - כחברה בעלת משאבים מוגבלים - להתמודד עם פשיעה מאורגנת בעלת אמצעים משמעותיים. לפשיעה המאורגנת היכולת להתחמש בעורכי-דין מהשורה הראשונה, כאלה שמכירים את רזי ההליך ואינם חוששים לפעול למען לקוחותיהם בכל דרך אפשרית. אין לתמוה או להלין על עורכי הדין, החובה של סניגור על פי דין היא האינטרס של לקוחו - הכל במסגרת החוק כמובן.
נדרשת רפורמה...
נדרשת רפורמה בניהול תיקים שכאלה, באופן שיחייב את כל הצדדים, בראשם את עורכי הדין – להתכנס לדיונים רציפים. הרפורמה דורשת תיקון חקיקה שלא יאפשר לצדדים ולבית המשפט לברוח למחוזות הנוחים של 'ניהול מדלג' של ההליך, ויחייב את כולם להתכנס חמישה ימי עבודה בשבוע לשמיעת התיק הרלוונטי.
הדבר יוביל למחויבות גבוהה של כלל המעורבים להבאת התיק לסיכומים ולפסק דין. הצדדים יהיו עסוקים בניהול השוטף, בהכנת חקירות נגדיות ובהכנת עדים לעדות, לא בתרגילים, או מניפולציות דיוניות.
מובן כי יש לפנות יומנם של שלושה שופטים לשמיעת הליך כזה [או שופט אחד בתיקים שאינם מחייבים דיונים בהרכב, אך הם עדיין 'תיקי מגה'].
בתיקים כגון אלה, הזמן הנדרש לצדדים ולבית המשפט לקדם את התיק לשמיעת פרק ההוכחות הוא ארוך יותר מבתיקים רגילים. כאמור, מדובר בתיקים עמוסים בחומרי חקירה, בכל תיק שכזה מתנהלים דיונים מקדמיים ביחס לחומרי החקירה. לעיתים עולות טענות כי לא הועברו כלל החומרים הנדרשים, או כי החומרים שמתכוונים להגיש לבית המשפט אינם קבילים או פגומים. ישנן לא אחת טענות מקדמיות כגון הגנה מן הצדק, או כי כתב האישום אינו מפורט דיו, ועוד כהנה וכהנה טענות ודיונים מקדמיים, ככל שהתיק מאפשר או שדמיונם של הצדדים מביא אותם לטעון.
פרק הזמן הזה איננו מבוטל ב'תיקי מגה', ויכול לאפשר היערכות מתאימה של בית המשפט לשמיעת התיק באופן רציף. זהו פרק הזמן במסגרתו יכול נשיא בית המשפט לתת הוראות ניהוליות ודיוניות שיאפשרו לפנות את השופטים הנדרשים לפסוק באותו תיק. הדבר איננו דמיוני וניתן לביצוע. וודאי הדבר יתאפשר שעה שהחוק יורה כאמור, וניהול כזה יהיה מנדטורי ולא נתון לשיקול דעת של נשיא בית המשפט.
הדבר דורש גם הקצאת משאבי כוח אדם, שיפוטי ואחר לטובת העניין. זהו משאב שחסר היום, ואין זה סוד שרצוי להגדיל את כוח האדם השיפוטי בישראל.
לו אני שר המשפטים, שנלחם על הגברת המשילות גם באמצעות בית המשפט – זוהי הרפורמה הפלילית הראשונה שיש לבצע, בשיתוף מלא עם לשכת עורכי הדין ובית המשפט.
[לקובץ המאמרים: 'הכל על הפשע המאורגן', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים: 'הכל על הפשע המאורגן';
- אוסף המאמרים על משילות;
- הרחבת המושג 'אפקטיביות';
- הרחבת המושג 'יעילות'.