[בתמונה: הלייזר של משרד הביטחון. צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון. לעוגן ברשת, לחצו כאן]
[לאוסף המאמרים על מבצע 'עלות השחר', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על טילים בליסטיים ופגעיהם, לחצו כאן]
ד"ר עודד עמיחי הוא יו"ר העמותה 'מגן לעורף', מומחה למערכות לייזר ויועץ לפיתוח עסקי בתחומי הלייזר והאלקטרו-אופטיקה. יזם וניהל ברפא"ל בשנות ה-70 פרויקט חדשני ומקורי בלייזר רב עוצמה. היה מיוזמי פרויקט "נאוטילוס" בראשית שנות ה-90.
* * *
מבצע 'עלות השחר' ראוי למלוא ההתפעלות, ההערכה והשבחים על מיקודו, יעילותו ומשך התנהלותו הקצרה, דבר שמצביע על יכולת מודיעין ייחודית, וכושר ביצוע יעיל. הג'יהאד הוכה קשות, החמאס לא התערב, ערביי ישראל שתקו, העולם קיבל את המבצע בהבנה, ואזרחים לא נפגעו.
אבל, המבצע צריך להדליק נורת אזהרה. הג'יהאד האיסלאמי הוא ארגון קטן, גודלו כ-20% מזה של החמאס, שהוא כ-10% מזה של החיזבאללה. אם ארגון קיקיוני כזה גרם לשיתוק הדרום וגרר אותנו למבצע מוצלח, מה יקרה בעימות כולל עם החיזבאללה?
בעימות גדול ממדים כזה, נפלאותיה של "כיפת ברזל" לא יושיעונו. אין לה היכולת להתמודד מול טילים כבדים, ולא מול טילים מהירים או מתמרנים, והעיקר - התחמושת (מלאי טילי טמיר של כיפת ברזל) תאזל תוך זמן קצר.
[לאוסף המאמרים על מבצע 'עלות השחר', לחצו כאן]
רק לייזר עוצמתי...
אין דרך להתמודד מול הכמות הגדולה של הטילים, הרקטות והפצמ"רים שמאיימים עלינו, אלא באמצעות לייזר עוצמתי. אלא שמערכת הביטחון, אחרי שנים של התעלמות מוחלטת מהלייזר, מתמקדת בלייזר בעוצמה בינונית, שלא ייתן מענה לעוצמת האיום.
לייזר בהספק של 100 קילוואט, בו מתהדרת מפא"ת, הוגדר כסיוע לכיפת ברזל, מפני איומים קצרי טווח. לא זה האיום המרכזי עלינו. הלייזר קצר הטווח המתוכנן, בעוצמה של כ-100 קילו-וואט, מהווה במונחים אסטרטגיים, בזבוז תקציבי על פתרון נקודתי שלא יביא מזור למתקפה נרחבת, וירחיק את הפתרון האסטרטגי (בר ההשגה) הנדרש להגנת כל המדינה.
מזה שנים רבות אנו מתריעים שכדי להסיר האיומים הבליסטיים על העורף, דרוש לייזר בהספק מסדר גודל של מגה-ואט (1,000 קילו-וואט), שמאפשר להגדיל את טווח היירוט של הלייזר עד לכ- 25 – 30 ק"מ בירי מהקרקע, ומעל 100 ק"מ בירי מפלטפורמה מוטסת, ולהשמיד את כל האיומים (קלים וכבדים). הוא יוכל להתגבר גם על הטילים המהירים והמתמרנים (הקיימים והחזויים), אף אם יגיעו בכמויות גדולות בו זמנית.
לייזר כימי בעוצמה מסדר גודל של מגה-וואט כבר היה מזמן. עוד בשנת 2007 הציעה חברת נורתרופ - גרומן לישראל לספק לה תוך 18 חודשים מערכות סקייגארד ראשונות בהספק מסדר גודל של מגה-ואט, מסדרת ייצור, המבוססות על מזעור של מערכת המדגים הטכנולוגי - הנאוטילוס, שפותח במשותף עם ישראל, והוכיח 100% פגיעות בניסויים (על פי דיווחים רשמיים הן של מפא"ת והן של הצבא האמריקאי). הצעה זו נדחתה ע"י מערכת הביטחון מסיבות לא ענייניות, לטעמי.
[בתמונה: לייזר כימי בעוצמה מסדר גודל של מגה-וואט כבר היה מזמן... מקור התמונה: היצרן]
עכשיו יש אפשרות להגיע להספקים כאלה גם בלייזרים חשמליים
מזה כשנתיים אני כותב ומציין שניתן כבר להגיע גם בלייזר חשמלי, לעוצמות מסדר גודל של מגה-וואט. חברת נורתרופ - גרומן האמריקאית, שהיא חברת ציבורית ענקית ובעלת הניסיון הרב ביותר בתחום הלייזרים רבי עוצמה, הסירה את הערפל בסוגיה זו, כאשר פרסמה (ראו הכתבה למטה), ידיעה מרעישה על פריצת דרך, בה אושר תכנון של אב טיפוס של לייזר רב עוצמה בשיטה שמאפשרת העלאת ההספק של לייזר חשמלי למגה-וואט ויותר, שהינו פי 8-10 מהעוצמות של הלייזרים החשמליים הנמצאים כיום בניסויים.
לייזר כימי או לייזר חשמלי, העיקר להגיע לעוצמות מסדר גודל של מגה-וואט בזמן ובעלויות הקטנות ביותר. הידע שנצבר בארבעת העשורים האחרונים - על מקור האנרגיה, השליטה בטיב האלומה, השפעת האטמוספירה, התנהגות התווך האווירי, הנעילה על מטרה הנעה במהירות, מנגנון היירוט וההשמדה, והניסויים שנעשו – ישמש כבסיס לפיתוח הנוסף הנדרש כיום!
[לכתבה המלאה באתר: spaceref, לחצו כאן]
לפיכך, יש לשנות כיוון, ומיד!
לא לייזר בעוצמות נחותות (100 קילוואט, פחות מעשירית ההספק הדרוש). לייזר ארוך טווח (סדר גודל של מגה-וואט) הוא פתרון בר השגה, במהלך ישיר ורציף. אין צורך ללכת בשלבים, מלייזר קטן לגדול, דבר המהווה בזבוז זמן ומשאבים.
זאת הדרך, כי אין זמן, האיומים כבר כאן והם מבצעיים, ומכסים בטווח את כל המדינה, הם הולכים ומשתפרים כל הזמן והפעלתם המיידית בהיקף נרחב (מעבר למבצע מקומי, כמו "עלות השחר") יכולה להביא אסון ברמה לאומית. זאת כי, המערך הדליל הקיים, על כל שכבותיו, המבוסס על טילי ירוט, יקר מדי ולא יוכל לענות לאיומים מסיביים נמשכים, מדויקים ומתמרנים באפקטיביות מספקת (לא באיכות ולא בכמות).
אין פתרון זולת לייזר עוצמתי (הספק מסדר גודל של מגה-וואט), שהוא בר השגה. רק הספק כזה יניב טווחים מספיק ארוכים שיאפשרו להתמודד עם כל האיומים ויהווה פתרון לאיומים קיימים (בהם כ-200 אלף טילים ורקטות), ועתידיים (טילים מהירים מאד, היפר-סוניים, מדויקים ומתמרנים). כך נוכל להגן על עצמנו וילדינו בעצמנו.
[מיירט הלייזר החדש של מערכת הביטחון. המקור: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון. לעוגן ברשת, לחצו כאן]
1. קראתי שלפי התכנון המקורי חברת נורתרופ – גרומן אמורה לבחון את הלייזר בחודש זה, קרי ספטמבר 2022, אלא שיתכן עיכובים בעקבות הקורונה. האם ידוע לך מתי זה אמור להתבצע.
2. האם היתרון של שימוש בלייזר של 1 מגווט הוא בטווח שלו או פרק הזמן הנחוץ להשמיד טיל מרגע שהאלומה נוגעת בטיל. ואם כך כמה זמן שיקח להשמיד את הטיל?
1.1 נורתרופ גרומן (נ"ג) הפעילה לייזר כימי בעוצמה מסדר גודל של מגה-וואט (מירקל) עוד בשנות ה-80, וביצעה בו מאות ניסויים מוצלחים בשדה הניסויים הגדול בעולם בוייט-בנדס.
1.2 נ"ג הציעה לישראל לייזר כימי בעוצמה מסדר גודל של מ"ו (סקייגארד) בגרסה מוטסת (2003) ובגרסה קרקעית (2007).
1.3 בעשור האחרון נ"ג מתמקדת בלייזר חשמלי / סיבים. דגם של 150 ק"ו נמצא כבר כשנתיים בניסויים בצי האמריקאי.
1.4 בעת הקרובה נ"ג אמורה להפעיל דגם של לייזר חשמלי מתקדם בעוצמה של 300 ק"ו.
1.5 נ"ג הצהירה לפני שבועות אחדים על פריצת דרך בלייזרים חשמליים (עליה כבר כתבתי לפני כשנתיים), שתאפשר הגעה להספקים מס"ג של מגה-וואט.
2. הספקים גבוהים, מס"ג של מ"ו, נובעים מהצורך לטווח יירוט גדול ככל האפשר.