פנחס יחזקאלי: התרעה. להודיע על סכנה קרובה!

תקציר: 'התרעה' היא הודעה מהירה על סכנה קרובה. זהו מושג יסוד של קהילת המודיעין; שמשמעו, הסבת תשומת הלב של מקבלי ההחלטות/קברניטים בצורה החדה והברורה ביותר, ובזמן אפקטיבי, אל מגמות, תהליכים, צעדים קונקרטיים, שינויים ותפניות אצל האויב המחייבים פעולה, תגובה והתארגנות בתחום הביטחון הלאומי. מושג זה הוא חלק ממשולש המושגים: הרתעה - התרעה - הכרעה שהיו הבסיס לתפיסת הביטחון שהקנה דוד בן-גוריון למדינת ישראל (ראו כרזה למטה):

[הצילום המקורי: משה פרידן: לע"מ]

המאמר עודכן ב- 22 ביוני 2024

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

*  *  *

הרולד אדריאן ראסל "קים" פילבי (Harold Adrian Russell "Kim" Philby) היה איש צמרת המודיעין הבריטי שריגל למען ברית המועצות, בשנות המלחמה הקרה. הנזק שגרם למערב היה עצום. חלק ממנו היה יכולתו, במקרים רבים, לתת למפעיליו בברית המועצות התרעה על חשיפת סוכניו, ופעל, במקרים מסוימים, להזהיר ולמלט סוכנים בדקה ה- 90 ממש! [הרחבה על קים פילבי, ראו במאמרו של יעקב שחם 'המלחמה הקרה בתקופת סטאלין'. לחצו כאן]

דוגמה נוספת ל'הרתעה' היה מברקו של ראש המוסד ערב מלחמת יום הכיפורים, צבי זמיר לראש הממשלה דאז, גולדה מאיר, בעקבות פגישתו עם אשרף מרואן, בכיר מקורותיו של המוסד במצרים באותה עת, שאימת את העובדה שתפרוץ מלחמה; וציין את השעה שבה יתחילו פעולות האיבה (בפועל, תקפו המצרים והסורים לפני...).

%d7%94%d7%aa%d7%a8%d7%90%d7%94

[תמונת אילוסטרציה. אחד התצפיתנים (ראו בתמונה למטה), שהוצבו בבריטניה בשנת 1924 להתריע, מתי מטוסים מתקרבים לשדה התעופה. לתמונת המקור לחצו כאן]

התרעה מהי? המשגה

התרעה (alarm, Warning) היא היא הודעה מהירה על סכנה קרובה. זהו מושג יסוד של קהילת המודיעין; שמשמעו, הסבת תשומת הלב של מקבלי ההחלטות/קברניטים בצורה החדה והברורה ביותר, ובזמן אפקטיבי, אל מגמות, תהליכים, צעדים קונקרטיים, שינויים ותפניות אצל האויב המחייבים פעולה, תגובה והתארגנות בתחום הביטחון הלאומי.

מושג זה הוא חלק ממשולש המושגים: הרתעה - התרעה - הכרעה שהיו הבסיס לתפיסת הביטחון שהקנה דוד בן-גוריון למדינת ישראל (ראו כרזה בראש המאמר).

מילון מונחי צה"ל מגדיר 'התרעה' כ"הודעה או פעולת אזהרה (כגון: פעולה צבאית קרובה של האויב או תכונה שלו החורגת מן השגרה) שיש בהן סכנה של ממש לכוחותינו. ההתרעה ניכרת בסוג המידע, במהימנותו ובמסירתו בעוד מועד. לדוגמה: התרעה - על הכנות האויב למלחמה, על ריכוז כוחותיו, על היערכותו וכדומה - היא מועילה, אם המחליט מאמצה; ואם היא נמסרה בפרק זמן שמאפשר למפקד או לדרג המדיני להחליט לאמצה; וגם לנקוט צעדי נגד נאותים במועד (אג"ם תוה"ד, 1998, ע' 167).

ההתרעה המשמעותית ביותר היא התרעה למלחמה. התרעה יכולה להיות טקטית או אסטרטגית. במרבית המקרים היא באחריות אמ"ן.

התרעה לפיגוע / פעילות חבלנית עוינת – כוללת ארבעה מרכיבים: מהו יעד הפיגוע, עיתויו, המתווה שלו, ומיהו הגורם המבצעי. לא תמיד יימצאו כל המרכיבים הללו.

התרעה אינה תמיד עוזרת...

את הניצחון במלחמת טרויה, אחרי עשר שנות מלחמה, השיגו היוונים בתחבולת הסוס הטרויאני. טכנולוגיית בידוק רנטגן הקיימת בימינו הייתה יכולה אולי להציל את טרויה. אבל לפי האגדה, לא טכנולוגיה הייתה חסרה להם, וגם לא התרעה: קסנדרה בת המלך צעקה והזהירה מפני הסכנה הטמונה בסוס העץ. בצהלת ההמון, איש לא הקשיב לה.

[בתמונה: קסנדרה בת מלך טרויה - הייתה להם הרתעה בטרויה, רק שאף אחד לא האמין לה... התמונה היא נחלת הכלל]

[בתמונה: קסנדרה בת מלך טרויה - הייתה להם הרתעה בטרויה, רק שאף אחד לא האמין לה... התמונה היא נחלת הכלל]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה