תקציר: השלכותיו העתידיות של איום חמאס בעזה - לעתיד קיומה של מדינת ישראל מול אויבים הדבקים בחלומם להביא להשמדתה - יש הכרח קיומי בניצחון הישראלי בסיום המלחמה. התכלית להמשך הלחימה, מוצדקת במבט הזה הרבה מעבר למה שמנסים מבקרי הממשלה להציג כלא יותר מאינטרס פוליטי של ראש הממשלה.
![[בתמונה: הישרדות חמאס בסיום המלחמה ככוח חמוש ולוחם, עלולה לחולל השראה לאיסלאם הג'יהאדי, ולהעצים את האיומים על מדינת ישראל... המקור: התקשורת הערבית]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/07/צמאון-דם.jpg)


אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות.
בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
מאמר זה ראה אור לראשונה בעיתון ישראל היום, ב- 9 ביוני 2025. הוא מובא כאן באישורו ובאישור המחבר.
* * *
המחיר הכבד בחיי לוחמי צה"ל בלחימה נגד חמאס בעזה מחייב מאמץ לברור תכלית המלחמה. החמאס בעזה כארגון צבאי אכן הוכה קשות. בכל חודשי הלחימה בהתמדה נחושה, הצליחו כוחות צה"ל לחסל רכיבים משמעותיים במערכת הלחימה של חמאס: חוסלו מעל עשרים אלף מחבלים, כמעט כל שדרת הפיקוד בדרג מ"פ, מג"ד ומח"ט, וכן מערך האש הרקטי ומערכת הייצור.
ובכל זאת חמאס הצליח לחדש את שורות הפעילים החמושים, ולנהל מול כוחות צה"ל לחימת גרילה יעילה. מעל לכל, ברמה האסטרטגית, במו"מ לשחרור החטופים, חמאס מצליח לעמוד על תנאיו הבלתי מתפשרים במגמה להכתיב לישראל את סיום המלחמה בתנאיו.
לרגל יום העשורה שחל ב- 6 ביולי - לציון קרב כרבלא בו נטבחו על ידי הסונים האימאם חוסיין ואנשיו – הציגו בהנהגת החות'ים בתימן את עמידת חמאס בעזה כמופת לרוח ההקרבה של כרבלא בימים אלה. יש לכך השלכות להבנת צה"ל ומדינת ישראל את משמעות המלחמה בחמאס. בהלך הרוח של הציבור הישראלי על המלחמה בעזה, לא נוצרה עדין הבנה למשמעות ההישרדות של חמאס בתודעת ניצחון. בהיבט הזה, הישרדות חמאס בסיום המלחמה ככוח חמוש ולוחם, עלולה לחולל השראה לאיסלאם הג'יהאדי, ולהעצים את האיומים על מדינת ישראל.
![[בתמונה: סינואר כבר נכנס למיתולוגיה האיסלאמית כצלאח א-דין של ימינו... הישרדות חמאס בסיום המלחמה ככוח חמוש ולוחם, עלולה לחולל השראה לאיסלאם הג'יהאדי, ולהעצים את האיומים על מדינת ישראל... המקור: התקשורת הערבית]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/07/סאלח-א-דין-המודרני.jpeg)
המונח "איום קיומי" אכן ראוי למבט מחודש. הוא איננו נתון למדידה כמותית ממוקדת רק לאיום הצבאי הפיזי. הוא חייב להתייחס למכלול הרחב של האמונות, והשאיפות הלאומיות הדתיות של הצדדים הלוחמים זה בזה. גם מדינה חזקה ואיתנה, יכולה להימצא תחת איום קיומי. צה"ל ומדינת ישראל גילו עוצמה וחוסן ברמה חסרת תקדים, כלל האיומים מסביב נחלשו מאוד ובכל זאת, חמאס בכוח עמידתו, מציב למדינת ישראל איום שאינו נובע מתוך חישובי עוצמתו הצבאית מול צה"ל, אלא מהסמל שהוא מציב לעולם האיסלאמי באמונתו וכוח עמידתו.
בהבנה זו של איום חמאס בעזה, בהשלכותיו לעתיד קיומה של מדינת ישראל מול אויבים הדבקים בחלומם להביא להשמדתה, בניצחון הישראלי בסיום המלחמה יש הכרח קיומי. התכלית להמשך הלחימה מוצדקת במבט הזה, הרבה מעבר למה שמנסים מבקרי הממשלה להציג כלא יותר מאינטרס פוליטי של ראש הממשלה (ראו הכתבה למטה).

נספח 1 - הקריקטורה של מושיק גולסט: אנטומיה של גמישות חמאסית
![[בתמונה: גמישות חמאסית... הקריקטוריסט המוכשר: מושיק גולסט. התמונה מוצגת באישור היוצר]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2024/12/גמישות-חמאסית.jpg)
[לאוסף המאמרים בנושא 'מלחמת חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
Pingback: פנחס יחזקאלי: התודעה והניסיונות להשפיע עליה באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: מלחמת חרבות ברזל באתר ייצור ידע | ייצור ידע