גרשון הכהן: סיום המלחמה באיראן עדיין לוט בערפל

תקציר: במבט אחראי הציג הרמטכ"ל ביום שישי כי המלחמה עלולה להיות ממושכת. בתנאים שנוצרו עד כה, ידה של ישראל על העליונה והמשך התקיפות באיראן מגדיל בכל יום את ההישגים המצטברים, אבל עדין אין בידיה של ישראל נתיב לסיום המלחמה.

[בתמונה: ההפצצה האמריקנית באיראן. למרות המאסיביות שלה, עדין אין בידיה של ישראל נתיב לסיום המלחמה... היוצר המוכשר: מושיק גולסט. הקריקטורה מצורפת ברשות היוצר]
הלוגו של ישראל היום
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות‏. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.

אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות‏. 

בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.

מאמר זה ראה אור לראשונה בעיתון ישראל היום, ב- 22 ביוני 2025. הוא מובא כאן באישורו ובאישור המחבר.

* * *

במבט אחראי הציג הרמטכ"ל ביום שישי כי המלחמה עלולה להיות ממושכת. בתנאים שנוצרו עד כה, ידה של ישראל על העליונה והמשך התקיפות באיראן מגדיל בכל יום את ההישגים המצטברים, אבל עדין אין בידיה של ישראל נתיב לסיום המלחמה.

ראש הממשלה הגדיר שלוש מטרות:

  1. חיסול האיום הגרעיני,
  2. חיסול יכולת ייצור הטילים הבליסטיים
  3. וחיסול מערכת הטרור הצירית.

להבטחת השגתן של מטרות אלה הדרך עוד ארוכה

לפי שעה, היקפה ויעדיה של התקיפה האמריקנית באיראן - כמו גם תוצאותיה המדויקות - בלתי ידועים בשלב זה. יש לברך את הנשיא טראמפ על ההחלטה לתקוף, אבל יתכן שיסתפק בפעולה ממוקדת וקצרה, שלאחריה ינסה להביא לסיום המלחמה. יש להיערך, לדעתי, ללחץ אמריקאי לסיום המלחמה בתוך כשבוע.

הסיכוי לסיום המלחמה בהסכמה איראנית לתנאיי ההסכם שהציב הממשל האמריקאי, אינו גבוה. גם במפגש שר החוץ האיראני ב- 20 ביוני 2025, עם שרי החוץ של בריטניה צרפת וגרמניה, לא נפתח סדק להסכמה איראנית לתביעה להפסקת העשרת האורניום. מבחינה זו הסיכוי לסיום המלחמה עם הסכם משביע רצון מבחינת דאגותיה ודרישותיה של ישראל אינו גבוה.

גם אם תסכים ההנהגה האיראנית, ברשות המנהיג העליון חמינאי להסכם שיספק את דרישות הנשיא טראמפ, יהיה זה בהגיון ה'תקייה' השיעי. זו ההרשאה לאדם המאמין הנתון במצוקה, להסכים מן הפה ולחוץ להכרזה  המנוגדת לעיקרי האמונה. זה הגיון אסטרטגי, עמוק פי כמה מעצם ההרשאה לשקר. מדובר בהגיון הנטוע בעומק יסודות האמונה המכווינה את המאמין להתמודד גם עם שעות קשות בהן המציאות מגלה כי אללה הגדול אינו מנהיג את המציאות בהתאם לציפיות המאמין. במצבים אלה, חובת המאמין לבטוח באל, להיאזר בסבלנות – "סאבר" – ולהמתין באמונה להשתנות המציאות לטובה [להרחבת המושג: 'תקייה' - העמדת הפנים שבה משטים המוסלמים במערב, לחצו כאן].

[בתמונה: תקייה - העמדת הפנים, שבה משטים המוסלמים במערב... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
[בתמונה: תקייה - העמדת הפנים, שבה משטים המוסלמים במערב... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]

משל כוס התרעלה של חומייני

פרשנים מרבים להזכיר את נאום "כוס התרעלה" של חומייני בהבאת הסכם סיום מלחמת איראן עיראק להצבעה בפרלמנט. דבריו באותו נאום ראויים ללמידה. הוא הציג בכנות את עומק האכזבה והמשבר האמוני שנוצר לנוכח תנאיי המציאות. הבהיר כי היה מעדיף לעמוד ולהציג כיצד אללא עמנו והביא אותנו לניצחון המיוחל. אלא שהמציאות מסמנת כיוון אחר וזהו כנראה רצונו של ריבון העולמים ואין לנו ברירה אלא להשלים עם רצונו ולהאמין בטוב הצפוי לנו בהמשך. מתוך ניתוח זה, הציג את ההסכם כמבטא שלב חולשה שאין מנוס מהכרה בו כרצון האל ועל אף שההסכם נראה ככוס תרעלה, הכריז חומייני כי באמונה יקבל את רוע הגזירה. כך הסתיימה בשנת 1988 מלחמת שמונה השנים.

לאחר פחות מעשרים שנים בתוצאת המתקפה האמריקאית לעיראק ונפילת סאדם חוסיין, הגיעה מבחינת איראן הישועה לה ציפה חומייני. עיראק הסונית קרסה, השלטון עבר לידי הנהגה שיעית ועיראק הפכה במידה רבה למרחב השפעה איראני.

על פי התקדים הזה, יש לפרש את המקום בו מצויה בשעות אלה ההנהגה באיראן. היא מזהה היטב את המכה שהנחיתה עליה ישראל אולם במבט אמוני היא יודעת להכיל את המפלה כמעשה שטן מתעתע, שאינו מבטא מבחינתה את רצון האל ביחס למגמה ארוכת הטווח.

נכון כי הטלטלה שחוללה המתקפה הישראלית יכולה לחולל התקוממות עממית באיראן נגד המשטר עד כדי הפלתו. אולם לפי שעה הישג זה אינו כלול במטרות המלחמה ואף אינו מצוי בטווח יכולותיה הישירות של ישראל.  כדאי לזכור כיצד בראשית ימי מלחמת האזרחים בסוריה חזו בישראל את נפילת משטר אסד בתוך שבועות ספורים, זה קרה רק אחרי 12 שנים.  

במבט הזה, המלחמה עלולה להימשך עוד תקופה ארוכה, וגם אם תסתיים בהתערבות אמריקאית בתוך זמן קצר יחסית, המציאות שלאחר המלחמה תמשיך ככל הנראה להיות נתונה באי ודאות.

[בתמונה: משל כוס התרעלה של חומייני... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]
[בתמונה: משל כוס התרעלה של חומייני... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]

[לאוסף המאמרים על מלחמת "עם כלביא" עם איראן, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

2 thoughts on “גרשון הכהן: סיום המלחמה באיראן עדיין לוט בערפל

  1. כמו שגרשון הכהן מתבטא לעיתים קרובות, מלחמה היא ממלכת אי הוודאות וניצול הזדמנויות.
    במצב הנוכחי השאיפה הישראלית צריכה להיות:
    1. מילוי מטרות המלחמה המוצהרות (גרעין, טילים)
    2. מניעת מלחמת התשה – ישראל איננה בנויה למלחמות ארוכות, זה מנוגד לתורת הבטחון שלנו ולהגיון הבריא שלה. יש לגרום לאיראנים לעצור את מלחמת ההתשה.
    3. מניעת הצורך לצאת למלחמת איראן פעם נוספת בעתיד הלא רחוק. האיראנים יפיקו לקחים מהמלחמה הזו וייצרו איום קריטי בנחישות. לנו יהיה קשה מאד לבצע פעולות מניעה מתמשכות (גם ברמה הבינ"ל וגם ברמת היגררות להתשה, שוב).

    המסקנה מכל הנ"ל הוא שעלינו לפעול באופן נחוש כדי לפגוע במשטר ולסייע לכל מתנגדיו – כולל העם האיראני והגורמים האחרים באזור (למשל הכורדים, הבלוצ'ים ועוד).

    אנחנו חוששים, ונכון שיש אי ודאות גדולה, במיוחד לגבי העתיד 🙂 , אבל החשש לא במקום. איראן עושה ותעשה את כל מה שביכולתה נגדנו. כעת היא במצב קשה ולנו יש יתרונות ניכרים ביותר. כעת הזמן לתת מכות חזקות יותר, רחבות יותר, במטרה לערער את השלטון שם ככל יכולתנו.
    השאר בידי שמיים.

    איבוד חלון ההזדמנויות הנוכחי עלול להיות בכיה לדורות.
    בכל הכוח נגד המשטר, היום!

  2. Pingback: פנחס יחזקאלי: מלחמת "עם כלביא" עם איראן, באתר ייצור ידע | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *