תקציר: תקשורת הליבה האמריקנית נחשפה במערומיה, אחרי עימות ביידן וטראמפ ביולי 2024. חסן נסראללה לועג לתקשורת המיין סטרים הישראלית "הטיפשה והמטומטמת", שמפחידה את אזרחיה, ואיציק בונצל, אביו השכול של עמית הי"ד קורא לכולנו לכבות את הטלוויזיות שמטפטפות רעל. אבל האמת היא שכזו התקשורת הממוסדת: מספקת שירותי צריבת תודעה עבור האליטות, בעלות העוצמה, וכשהאליטות חולות ומנוונות, חולה גם התקשורת!
עודכן ב- 18 ביולי 2024
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
ב- 27 ביוני 2024 התקיים העימות הראשון במסגרת מסע הבחירות האמריקני לנשיאות, בין הנשיא ג'ו ביידן ונשיא הקודם והמועמד הרפובליקני, דונלד טראמפ. בעימות הזה נתגלה מצבו המנטאלי של ביידן במלוא חומרתו והחלו לצוף סיפורים על מסע ההסתרה שביצע סגל הבית הלבן, בשיתוף התקשורת הפרוגרסיבית כדי להעלים מהציבור את מצבו האמיתי.
על כך אמר המיליארדר ואיש העסקים, ביל הקמן: "כולנו למדנו עכשיו באופן הקשה ביותר כיצד איננו יכולים לסמוך על תקשורת ה'מיין סטרים' כמקור הידע והאמת שלנו. ארגוני התקשורת הם כמו קבוצות ספורט שמריצות הצגות שנבחרו ע"י בעליהם ומבוצעות ע"י המאמנים שהם שוכרים. הם לא פוסקים בלתי משוחדים של האמת!" (ערוץ 14, 15/7/24):
תקשורת מגמתית גם אצלנו...
אם מישהו מאיתנו עוד נזקק לחוות דעת נוספת באשר לתפקידה הרעיל של תקשורת המיין סטרים בחיינו, זימן לנו חודש דצמבר 2023 שני עדויות קוטביות מרתקות בהקשר זה:
האירוע הראשון התרחש ב- 11 בדצמבר: שדר גלי צה"ל, עידן קוולר, ראיין אב שכול, איציק בונצל, אביו של עמית שנפל בלחימה בעזה. בונצל ביקורת חריפה על התנהלות התקשורת בזמן המלחמה וטען, בין היתר:.
"אני מבקש – כבו את הטלוויזיות, אל תתנו לרעל להיכנס לכם לאוזניים… הם מטפטפים רעל, מעלים את מחיר השבויים מבלי לשים לב… לא ראיתי תוכנית אחת שנפתחה בתפילה לשלום המדינה… כלום. שאלת איך ממשיכים הלאה? אנחנו העם ננצח אתכם התקשורת".
בתגובה הוריד אותו קוולר מהשידור, באומרו: "אתה פוגע בי ובמקום העבודה שלי… אני לא יכול לשאת את זה יותר"… אנחנו מאפשרים את הדברים אבל באיזשהו שלב יש גבול". אח"כ כשפרצה הסערה, נסע לביתו עם מ"מ מפקד גלי צה"ל להתנצל.
האירוע השני היה דבריו של נסראללה על התקשורת הישראלית בנאום שנשא בסוף דצמבר 2023:
"... תמיד הישראלי מסייע בהפחדת האוכלוסייה והציבור שלו. יש לנו פסוק מהחדית' (ראו הסבר למטה) שאומר: 'תודה לאל, אשר נתן לנו אויבים טיפשים ומטומטמים... חלק גדול מהפחד ומהאימה של אותם מתנחלים שמתגוררים בצפון פלסטין הכבושה ועל הגבול מקורו בתקשורת הישראלית אשר מנפחת את העניינים. הם חושבים שהם מפעילים לוחמה פסיכולוגית עלינו. אבל למעשה, הם עושים זאת על הציבור שלהם".
שתי הערות בהקשר זה:
- האחד, שמתם לב? בעיני אויבינו, כולנו מתנחלים...
- והשני: החדית' (الحديث) מהווה יסוד ההלכה השני בחשיבותו רק לקוראן. הוא מהווה אוסף של הלכות וסיפורים אודות הנביא מוחמד ודרך חייו, אשר מופיעים בסונה, הכוללת גם את הביוגרפיה שלו (הסירה), ואת הצהרותיו ועצותיו בנושאים שונים.
הנה הדברים מתורגמים בתוכנית "משמר הסף" - אולפן סוף השבוע של 'מידה', מה- 29 בדצמבר 2023, בין הדקה ה- 1:50 ל- 2:25:
תיבת התהודה של האליטות
הדעה הרווחת היא שהתקשורת איבדה את דרכה. אבל האמת היא שזו תמיד הייתה דרכה. תמיד היא שימשה תיבת התהודה של האליטות, בין אם אליטות שלטוניות במדינות טוטליטריות, ובין אם אליטות ממון ואליטות פוליטיות במדינות דמוקרטיות, וכשהאליטות חולות ומנוונות, חולה גם התקשורת!
לימדו אותנו בבית הספר שהתקשורת היא "כלב השמירה של הדמוקרטיה". הדימוי הזה היה, כפי הנראה, יציר כפיו של ההיסטוריון הבריטי, תומס בבינגטון מקולי (Thomas Babington Macaulay), שהגדיר במאה ה-19 את התקשורת כ"רשות הרביעית", הלא פורמלית והבלתי תלויה, שצריך להוסיף לתיאוריית הפרדת הרשויות ז"ל של מונטסקייה, לפיה הדמוקרטיה תשגשג אם הרשויות: המחוקקת, השופטת והמבצעת, תאזנה זו את זו.
תפקידה של התקשורת על פי החזון הזה של מקולי, להתריע על סכנות מתפתחות לדמוקרטיה, והיא אכן עשתה זאת בתקופות מסוימות בחייהן של מדינות: מילאה תפקיד חיוני בהסברה לציבור, ופעלה כמחסום על כוח הממשלה. עיתונות חוקרת וחשיפות זכו לשבחים על העלאת נושאים שאחרת עלולים להיות מוסתרים. דוגמה כזו הייתה למשל בתקופת התפרקות ברית המועצות, כשחשפה עוד ועוד ממעשי השחיתות של השלטון הקומוניסטי.
רק שגם התקשורת נשלטת על ידי בעלי העוצמה, האליטות. עוצמה משמעה היכולת לגרום לאחר לעשות את רצוני, גם אם ממש לא בא לי, ואפילו אם זה סותר את האינטרסים שלי. על כן, כמו השד במנורת הקסמים של אלדין, היא מספקת 'שירותי צריבת תודעה' של ההמון עבור האליטות, בעלות העוצמה.
מעבר לכך שהאליטות, בתחומי חיים שונים - כמו כלכלה, ביטחון משפט ותקשורת - מחוברות ביניהן, ופועלות להשגת אינטרסים זהים, האליטות שולטות בכלי התקשורת על ידי בעלויות צולבות, וגם בדרך של לחץ עקיף של מפרסמים ונותני חסות יכולים, שפוגע בחוסר הפניות ובעצמאות שלהם. כתוצאה מכך, גם אם אין זהות אינטרסים בין האליטות לאנשי התקשורת, הם נלכדים בין חובת היידוע לציבור לבין הצורך לייצר הכנסות.
כך זה היה תמיד!
מי שעדיין סבור, שתקשורת האליטות היא המצאה חדשה או נחלת מדינות טוטליטריות בלבד, כדי שילמד לעומק את שהתרחש בבריטניה בשנות השלושים של המאה הקודמת, שם תמכה התקשורת בגלוי במובילי הקו הפייסני והאוהד כלפי הנאצים בגרמניה והפשיסטים באיטליה, לתוך מלחמת העולם השנייה, על שהצליח וינסטון צ'רצ'יל חזק את מעמדו כראש ממשלה אחרי הפינוי המוצלח של דנקירק (ג'ונסון, 2021, עמ' 23-22):
- הדיילי מייל קידם זה זמן רב את הרעיון, לתת להיטלר יד חופשית במזרח אירופה, כדי שינצח בקלות את הבולשביקים.
- הטיימס היה כל כך בעד פיוס, שהעורך, ג'פרי דוסון תיאר איך היה נוהג לעבור על הידיעות ולהוציא מהן כל דבר שהיה עלול לפגוע בגרמנים.
- איל העיתונות ביברברוק בעצמו הדיח את צ'רצ'יל מכתיבת הטור שלו ב'איבנינג סטנדרט', משום שהיה קשה מידי כלפי הנאצים.
מזכיר לכם משהו?
נספח: במקום נתניהו, הייתם מתראיינים?
שואל המראיין המראיין, ג'ייק טאפר ב- CNN את בנימין נתניהו: "על פי העיתונות העצמאית בישראל, אתר 'העין השביעית' המבקר את התקשורת, קיימת 24 ראיונות מאז 7 באוקטובר, אבל כולם באנגלית וכולם מחוץ לישראל. אינני רוצה לזלזל בכך, אני מעריך את זה שאתה מקיים ראיון איתנו, אבל מדוע אינך מדבר עם עיתונאים ישראלים באותה דרך שאתה מדבר איתי?"...
אבל למה שיתראיין? "התקשורת העצמאית"? באמת? תקשורת הליבה בישראל כבר מזמן איננה "עצמאית" ואיננה "כלב השמירה של הדמוקרטיה", אלא כלי בשירות האליטות. משך שנים היא נטשה - בהכוונת בעליה ומממניה - את האובייקטיביות העיתונאית לטובת הובלת הסתה חסרת תקדים כלפי נתניהו, כששדרניה הפכו מעיתונאים למטיפים בשער.
בפוליטיקת הזהויות שלנו, נתניהו סבור שהוא לא צריך לספק חומרים לשונאיו, שיעוותו אותם כרצונם. אם הייתם במקומו, האם הייתם נוהגים אחרת?
[לאוסף המאמרים על תקשורת ודמוקרטיה, לחצו כאן] [לאוסף, המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על אליטות ואליטיזם, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על אליטות ואליטיזם.
- אוסף המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל'.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- אוסף המאמרים על 'עוצמה'.
- אוסף המאמרים על תקשורת ודמוקרטיה.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2023), אליטות ואליטיזם באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 13/2/23.
- פנחס יחזקאלי (2023), אוסף המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל', ייצור ידע, 8/10/23.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- בוריס ג'ונסון (2021), אפקט צ'רצ'יל. סיפורו של מנהיג ששינה את העולם, תל אביב, שיבולת. סלע-מאיר.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על ה'עוצמה' באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 23/8/18.
- פנחס יחזקאלי (2024), תקשורת ודמוקרטיה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 1/1/24.
אין דבר כזה תקשורת ניטרלית. הפתרון לזה הוא ריבוי אמצעי תקשורת והאזרח הנבון יהיה פתוח להקשיב לכולם.
בתקשורת "המיין סטרים" נותנים מקום גם לאנשים כמו עמית סגל וח"כ אלמוג כהן והיא מגוונת יותר מערוץ התעמולה המונוליטי של הימין על מלא.
התקשורת היא ללא ספק אמצעי שמירה חיוני על הדמוקרטיה. ( ראה לדוגמה התחקיר על מירי רגב ). ההסתה נגדה מתבצעת מטעמים אינטרסנטיים.
התקשורת הישראלית היא הגורם המסית במדינה. היא הפכה ברובה לתומכת השמאל הישראלי.
הרדיפה שלה לכותרות פוגעת לא מעט בביטחון המדינה והיא ספק מודיעין החשוב ביותר לאויב.