תקציר: כמו חוני המעגל, שהתעורר אחרי 70 שנים לגלות שהמציאות השתנתה, שהסטטוס החברתי שלו נעלם כלא היה, ושאיש אינו מכיר בו ובגדולתו; כך גם מובילי המחאה, גיבורי מלחמת יום הכיפורים - שעסקו בעולמם ובעסקיהם חמישים שנים - התעוררו לגלות שבינתיים, 'הגבינה זזה'. הם סובלים מתחושת זרות וניכור, ומתקשים להסתגל למציאות החדשה; ולמעמדם השונה בחברה הישראלית...
[לאוסף המאמרים על אליטות ואליטיזם, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]
"לא אשתוק, כי ארצי שינתה את פניה..." (אהוד מנור)
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
* * *
המשל והנמשל
חוני המעגל היה חכם ארץ-ישראלי שחי בתקופת הזוגות, שעל פי המשנה, היה בעל היכולת להביא לכך שתפילותיו תתקיימנה, ובשנת הבצורת הקשה התפלל על ירידת הגשמים ונענה (משנה, מסכת תענית, פרק ג' ח''); (ויקיפדיה: חוני המעגל).
בתלמוד הבבלי מצוינת גם גדלותו בתורה, ונכתב שהוא היה בעל הסבר בהיר, ושהיה מתרץ כל קושיה שהקשו לו בבית המדרש (משנה, מסכת תענית, פרק ג' ח''); (ויקיפדיה: חוני המעגל). אם נתרגם את מעמדו של חוני המעגל למושגי היום, הוא היה, ללא ספק, חלק מהאליטה הישראלית של אז...
בתלמוד הבבלי מופיעה אגדה באשר למותו של חוני, לפיה התנמנם, והתעורר כעבור שבעים שנה. כאשר קם משנתו, נכנס לבית המדרש ואמר להם כי הוא חוני, איש לא הכירו, לא האמין לו, ולא הכיר בו ובגדולתו. הסטטוס שלו נעלם כלא היה... (משנה, מסכת תענית, פרק ג' ח''); (ויקיפדיה: חוני המעגל).
הסיפור מסתיים בסוף טראגי: חוני הרגיש זרות וחוסר שייכות. מרוב צער, התפלל וביקש את מותו; ואכן, ״חלשה דעתו, וביקש רחמים ומת״ (משנה, מסכת תענית, פרק ג' ח''); (ויקיפדיה: חוני המעגל)., מה שממחיש את גודל הכאב של אי ההכרה הציבורית שאבדה...
והנמשל: רבים ממובילי המחאה הינם גיבורי מלחמת יום הכיפורים. מאז, עסקו בעולמם ובעסקיהם חמישים שנים... אבל בזמן הזה, התהוותה מציאות חברתית חדשה בישראל: עלו לכאן מיליוני יהודים מכל התפוצות; נולדו אנשים חדשים. אותם אנשים, מלח הארץ, הפכו פתאום לזרים בארצם, ומתמודדים עם חוסר היכולת להסתגל לשינוי - למציאות החדשה.
בן גוריון התכונן לכך מלכתחילה
דוד בן גוריון הבין מלכתחילה שהמציאות חייבת להשתנות. שמפעל קיבוץ גלויות - שבו, 600,000 איש שהיו פה בזמן מלחמת תש״ח, קולטים מיליונים - לא יסתיים בעצם הבאתם לכאן של יהודי הגולה. לכן, אמר במפורש; שאין מצב, שהיהודים שכבר כאן יקבעו חד צדדית למיליונים שיגיעו את השקפת העולם ואת ההוויה השלטונית, התרבותית והחוקית.
זה המבחן הגדול בתהליך המתהווה כאן, לגיבוש כל יהודי תבל לאומה. לכן, החליט, שאין לקבע חוקה.
אבל אליטות מזדקנות אינן מוותרות על מעמדן בקלות. מה שמתרחש לנגד עינינו - עם המחאה הגדולה וההתנגדות לרפורמה המשפטית - זה מאמץ של בני הארץ, המשתייכים לזרם ששלט כאן, להמשיך להכתיב לכל היתר שהגיעו, את כל מסגרת הקיום במדינה, שעוד מעט ומגיעה ל-10 מיליון יהודים. זהו מטבע הדברים מאבק אבוד מראש!
[לאוסף המאמרים על אליטות ואליטיזם, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על אליטות ואליטיזם.
- אוסף המאמרים על מלחמת יום הכיפורים;
- אוסף המאמרים אודות שינוי ארגוני והשלכותיו;
- הרחבת המושג: 'התנגדות לשינוי';
- אוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית'.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2023), אליטות ואליטיזם באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 13/2/23.
- פנחס יחזקאלי (2018), מלחמת יום הכיפורים באתר ‘ייצור ידע’, ייצור ידע, 18/9/18.
- יחזקאלי פנחס (2019), שינוי ארגוני ושינוי בכלל באתר ‘ייצור ידע’, ייצור ידע, 5/11/19.
- יחזקאלי פנחס (2019), התנגדות לשינוי: תגובת הנגד של מערכות, ייצור ידע, 15/7/14.
- פנחס יחזקאלי (2023), בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 26/2/23.