תקציר: בימים האחרונים שוב השלום עם סעודיה בכותרות, וכולנו מחכים לראות אם ומה יעשה יורש העצר והשליט בפועל, מחמד בן סלמאן. צריך להבין אילו שינויים מטורפים ועמוקים הוא מבצע בסעודיה, כדי להעריך את מידת האומץ שלו. הוא הופך את סעודיה, בעקביות, מתיאוקרטיה אסלאמית למדינת לאום סעודית.
[לאוסף המאמרים על סעודיה, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים אודות התחברות שליטי המזרח התיכון להילת העבר, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', בהשוואה למערבית, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה, לחצו כאן]
יוני בייט, 30. בוגר תואר שני בביטחון ואסטרטגיה מאונ׳ ת״א ותואר ראשון בהנדסת חשמל מאונ׳ ת״א. שרת כאיש מודיעין בצבא קבע מספר שנים, ולאחר מכן כחוקר העולם הערבי במשרד רה״מ.
כיום איש הייטק ומדען נתונים. מתמקד בניתוח תהליכי העומק בעולם הערבי ובשינויים העדינים שחלים בו.
[לדף הטוויטר של יוני בייט, לחצו כאן]
* * *
בימים האחרונים שוב השלום עם סעודיה בכותרות, וכולנו מחכים לראות אם ומה יעשה יורש העצר והשליט בפועל, מחמד בן סלמאן (להלן, מב"ס). צריך להבין אילו שינויים מטורפים ועמוקים מב״ס מבצע בסעודיה כדי להעריך את מידת האומץ שלו. הוא הופך את סעודיה, בעקביות, מתיאוקרטיה אסלאמית למדינת לאום סעודית.
קודם כל בואו נבין את השורשים של הממלכה הסעודית. השושלת ההאשמית הייתה השלטת במרחב של חצי האי ערב אחרי שעזרה לבריטים מול הטורקים במלחמת העולם הראשונה. בסוף כידוע היא נשארה רק עם ירדן נבעך.
במאה ה-18, שליט מקומי בשם מחמד אבן סעוד כרת ברית מוחמד עבד אל-והאב, אבי זרם הוהאביה, הדוגל בשיבה אל האסלאם השורשי הטהור והקדום (ראו על הווהאבים בהמשך).
בתחילת המאה ה-20, הלך שבט סעוד והתחזק. בעזרת הברית עם הווהאבים, הוא השתלט ב-1925 על קדשי האסלאם במכה ובמדינה, ועל כל שטח סעודיה; כשהוא 'מעיף' את ההאשמים מהשלטון, ומקים את בית המלוכה.
סעודיה נוסדה כמדינת שריעה
כחלק מחלוקת הכוח עם שותפיו של בית סעוד, הווהאבים, קמה סעודיה כמדינת שריעה (תיאוקרטיה).
הואהבים הקיצוניים, כהני הדת בסעודיה, תלמידי עבד אל-והאב, קיבלו שליטה על כל הממסד הדתי הסעודי. הם אסרו על נשים לנהוג, הפעילו משטרת צניעות, אסרו על שתיית אלכוהול וכרתו ידיים לגנבים, הכל ע"פ חוקי השריעה. הזהות של המדינה הסעודית הייתה אסלאמית דתית - תיאוקרטית.
הכל נסוב סביב הדת. סעודיה לאורך השנים פעלה להפיץ את האידיאולוגיה הואהבית בעולם ומימנה מסגדים במדינות אחרות, מהם יצאו גדולי הטרוריסטים. 15 מתוך 19 המפגעים של 11/9 היו סעודים.
כך הפכו הווהאבים לנטל, המאיים על שרידות בית סעוד.
[בתמונה: מייסד שושלת סעוד, מחמד אבן סעוד, בתמונה מ- 1945. התמונה הא נחלת הכלל]
ואז הגיע מב״ס, יורש העצר והשליט בפועל...
הוא פועל לאזרח את המדינה משלטון הדת; ולדחוק את כהני הדת הוהאבים מעמדות כוח בממלכה:
- הוא ביטל, למעשה, את משטרת הצניעות; והגדיל את זכויות הנשים: בוטל האיסור על נשים לנהוג. הן יכולות לטוס באופן חופשי, ואפילו יש נשים בפרלמנט.
- הוא מיסד פסטיבל מוזיקה שנתי בריאד הבירה, עם הופעות ודי ג'יים בינלאומיים שבאים להופיע, כולל נשים 'רחמנא ליצלן'.
כל אלה הם דברים, שבסעודיה שלפני כמה שנים נראו דמיוניים ממש.
השכתוב מחדש של ההיסטוריה הסעודית
תחום עיסוק חשוב של מב"ס - ופחות בולט בתקשורת המערבית - הוא שכתוב מחדש של ההיסטוריה הסעודית ושל ספרי הלימוד, תוך הקטנת חלקם של הוואהבים בהיסטוריה.
מסורתית, יום העצמאות הסעודי נחגג ביום, שבו שבט סעוד כרת ברית עם עבד אל ואהב וחסידיו. מב״ס הוסיף חג לאומי חדש, לציון היום בו גרשו הסעודים את ההאשמים ממכה. כלומר, לסעודיה היום יש שני ימים לאומיים; ולדעתי - אם ישרוד מב"ס ויצליח במעשיו - היום המקורי גם ילך ויטושטש.
[בתמונה: הדגל הנוכחי של סעודיה. מב"ס פועל לשנותו... התמונה היא נחלת הכלל]
לפי לפרסומים, מב"ס פועל לשנות את ההמנון והדגל, באופן שייצגו את הלאומיות הסעודית, ולא את האסלאם. הדגל היום הוא ירוק (צבע גלימתו של מחמד) עם כיתוב של השהאדה. החרב מסמלת את כיבושיו הנרחבים של אבן סעוד. ההשערה שלי היא, שהדגל יוחלף לסמל הסעודי הלאומי של עץ דקל עם חרבות, שהוא ממש אייקון סעודי (ראו למטה):
טיפוח זהות לאומית בנוסף לאסלאם
סעודיה היא מדינה די מלאכותית שקמה בתחילת המאה ה-20. אין לה באמת היסטוריה. לכן, מעניין מאוד בעיני הניסיון למצוא ציוויליזציה ״סעודית״ עתיקה, שתהווה שורש זהותי לאומי והיסטורי מפואר וטרום אסלאמי לסעודיה, שתאתגר ותחליף את הזהות האסלאמית של המדינה. מב"ס מנסה לבנות לאומיות סעודית על סמך העבר הנבטי, הקדום והמפואר, שסעודיה היא הממשיכה שלו (כמו שסדאם עשה עם נבוכדנצר; וכמו שהפלסטינים עושים היום עם הכנענים...).
[בתמונה: החיבור להיסטוריה הנבטית... המקור: התקשורת הסעודית]
מב"ס פועל "לגלות" את ההיסטוריה הסעודית הקדומה. הממשל הסעודי השקיע בשנים האחרונות רבות בחפירת שרידי הממלכה הנבטית העתיקה והמפוארת, אשר השתרעה מגבולות סעודיה ועד ירדן, ואנשיה אף בנו את פטרה. האתר הוא חלק מאזור אל-עולא, נווה מדבר, עם אדמה פורייה ומקורות מים רבים. העיר הייתה ממוקמת על דרך המשי, שהנבטים סחרו דרכה ושלטו במרחב.
כך גם האתר מַדַאאֶן סַאלֶח, אתר נבטי מרהיב הדומה בסגנונו לפטרה, זוכה עתה למסע פרסום גדול מטעם השלטון. זאת לאחר שהאתר הפגאני זכה במשך השנים להתעלמות, והוזנח בידי הרשויות במדינה. האתר נחשב לעיר הנבטית הגדולה ביותר חוץ מפטרה וליישוב הנבטי השני בחשיבותו. שם נתגלו 111 קברים מונומנטליים.
האתר הוא חלק מאזור אל-עולא, נווה מדבר, עם אדמה פורייה ומקורות מים רבים. העיר הייתה ממוקמת על דרך המשי, שהנבטים סחרו דרכה ושלטו במרחב.
חזון AlUla
בפברואר 2019 השיק בן סלמאן את חזון AlUla הכולל אתר נופש ותיירות. החזון כולל גם הקמת הקרן הגלובלית להגנה והחזרה לטבע של הנמר הערבי. נסיך הכתר אף ערך במקום פסגה אזורית של מנהיגי מדינות המפרץ בינואר 2021, על רקע הנופים והמבנים הנבטיים המרהיבים; והקים שם מאהל מפואר, בהשראה נבטית, במהלך ועידה בינ"ל (ראו התמונה למטה).
[בתמונה: האתר הוא חלק מאזור אל-עולא, נווה מדבר, עם אדמה פורייה ומקורות מים רבים. העיר הייתה ממוקמת על דרך המשי, שהנבטים סחרו דרכה ושלטו במרחב. המקור: אתרי תיור סעודיים]
שוב אדגיש, שמדובר באתר פגאני, שתחת סעודיה התיאוקרטית היה נחשב מקום של כפירה; ואף אחד לא היה מעלה על דעתו להפוך אותו לאתר לאומי. אבל מב"ס ביצע ביום הלאומי הסעודי, מטס אווירובטי מעל האתר הפגאני הקדום. סעודיה המודרנית בונה את עצמה כממשיכת התרבות והשורשים הנבטיים. פעם נוספת אנו רואים כי חזרה אל תקופה קדומה וטרום-אסלאמית משמשת ליצירת והעמקת זהות לאומית מודרנית על חשבון האסלאם הפוליטי.
חשוב גם להדגיש את הקשר המיוחד של מב"ס עם מוחמד בן זאיד, שליט האמירויות. זה ההקשר שעליו נבנה הקשר ההדוק עם ישראל; וצריך לומר: אם יש שם אדם מספיק אמיץ כדי ללכת על שלום עם ישראל, זה רק הבחור הזה, שאנו מוצאים את עצמנו נהנים מהצדדים הדי מגניבים שלו...
וצריך גם אזהרה בטאבו
אנחנו במזרח התיכון ופה הכל אינטרסים. אנחנו מוצאים את עצמנו היום בצד הנכון של האינטרס הסעודי אבל הכל דינאמי ומשתנה. אינטרסים יכולים להשתנות פה ברגע; וגם מעמדו של מב"ס רחוק עדיין מלהיות יציב בתוך סעודיה; ויריביו - הטוענים האחרים לכתר - רק מחכים להזדמנות להפוך את הקערה על פיה ולשנות את מאזן הכוחות בבית המלוכה.
אבל בינתיים, קשה שלא להתרשם...
[לאוסף המאמרים על סעודיה, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים אודות התחברות שליטי המזרח התיכון להילת העבר, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', בהשוואה למערבית, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על סעודיה;
- אוסף המאמרים על מלחמת העולם הראשונה;
- אוסף המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', בהשוואה למערבית;
- אוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו;
- אוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2019), התודעה – והניסיונות להשפיע עליה – באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/10/19.
- פנחס יחזקאלי (2020), מלחמת העולם הראשונה באתר ‘ייצור ידע’, ייצור ידע, 5/3/20.
- פנחס יחזקאלי (2023), סעודיה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 1/1/23.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על פרדיגמת חשיבה מזרחית – מול המערבית – באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 1/7/18.
- פנחס יחזקאלי (2023), הכל על 'אפקט ההילה' באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 4/1/23.