פנחס יחזקאלי: תורת הגזע הביקורתית האנטישמית של ה- WOKE

תקציר: אחת התרומות המשמעותיות, לחזרתה של אנטישמיות עמוקה במערב, היא העובדה שפחות ממאה שנה אחרי שהמערב יצא להילחם בגרמניה הנאצית ובתורת הגזע שלה, הוא פיתח תורת גזע משלו: תורת הגזע הביקורתית, ה- CRT, שהשתלטה כפי שחווינו אחרי ה- 7/10 על האוניברסיטאות במערב כולו, שנותנת אותותיה בארגונים עסקיים, ש'מיישרים קו'  ומעבירים לעובדיהן סדנאות בנושא 'רגישות גזעית', שלכדה את דור המצביעים הצעיר, בשתי המפלגות; ושנדחפת על ידי הפרוגרסיבים גם לבתי הספר היסודיים והתיכוניים.

[בתמונה: מערכת המשפט הכבולה, ע"פ ה- CRT, ב"הטיה" וב"אי שוויון"… התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
[בתמונה: מערכת המשפט הכבולה, ע"פ ה- CRT, ב"הטיה" וב"אי שוויון"… התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]

עודכן ב- 10 בספטמבר 2024

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר 'ייצור ידע'.

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

*  *  *

מביך בעיני, שפחות ממאה שנה אחרי שהמערב יצא להילחם בגרמניה הנאצית ובתורת הגזע שלה, הוא פיתח תורת גזע משלו: תורת הגזע הביקורתית - Critical Race Theory (CRT) - שהשתלטה כפי שחווינו אחרי ה- 7/10 על האוניברסיטאות במערב כולו, שנותנת אותותיה בארגונים עסקיים, ש'מיישרים קו'  ומעבירים לעובדיהן סדנאות בנושא 'רגישות גזעית', שלכדה את דור המצביעים הצעיר, בשתי המפלגות; ושנדחפת על ידי הפרוגרסיבים גם לבתי הספר היסודיים והתיכוניים.

תורת הגזע הביקורתית נחשבת לעיתים קרובות כחלק מהתנועה הרחבה יותר המכונה WOKE אך חשוב להבחין בין השניים:

  • ה-CRT הוא תיאוריה אקדמית שהתפתחה בעיקר בתחום המשפטים והסוציולוגיה, ומנתחת את השפעת הגזע על המערכות החברתיות, המשפטיות והפוליטיות, במיוחד בארה"ב.
  • לעומת זאת, ה-WOKE היא מושג חברתי-פוליטי רחב יותר, שמקורו בקהילה האפרו-אמריקאית ומשמעותו מודעות חברתית או "עירנות" לאי-צדק חברתי, גזענות, ואי-שוויון.

בין תורת הגזע של אז והיום קיים הבדל אחד בולט: היא איננה לאומית (שהרי ה- WOKE חותר להקריס מושגים כמו משפחה דת ולאום). בדומה לקומוניזם, היא רב לאומית: גזע אחד, הגזע הלבן, השליט בכל העולם הגמוניה על כל יתר הגזעים, והוא מדכא את כל האחרים.

נביאי תורת הגזע הביקורתית - CRT הבינו מההתחלה, שהמפתח הוא הדור הצעיר. מאז תחילת שנות ה- 90 של המאה העשרים, הם עמלו ללא לאות, להפיץ תורה זו, בוורסיות שונות, באוניברסיטאות, עד כי הדור הבוגר הצעיר היום בשתי המפלגות ובזרמים דתיים שונים (אפילו האוונגליסטים...) התחנך על ברכיה ומיישר איתה קו. מבחינה זו בטווח הארוך, דומה שהפרוגרסיביים כבר ניצחו... (גליק, 2021).

מאמר זה יעסוק בניתוח התיאוריה הקריטית הגזעית (CRT), הקשר שלה לתנועה ה-WOKE והשפעותיה על החברה האמריקנית.
[בתמונה: פחות ממאה שנה אחרי שהמערב יצא להילחם בגרמניה הנאצית ובתורת הגזע שלה, הוא פיתח תורת גזע משלו. התמונה היא נחלת הכלל]
[בתמונה: פחות ממאה שנה אחרי שהמערב יצא להילחם בגרמניה הנאצית ובתורת הגזע שלה, הוא פיתח תורת גזע משלו. התמונה היא נחלת הכלל]

מהי תורת הגזע הביקורתית (CRT)?

תורת הגזע הביקורתית (CRT) נולדה בשנות ה-70 של המאה ה-20, בעיקר מבית היוצר של אקדמאים ואקטיביסטים אפרו-אמריקאים. המטרה המרכזית של CRT היא לבחון כיצד גזענות וההיררכיות הקשורות לה מוטמעות במערכות החברתיות, הכלכליות והמשפטיות בארצות הברית. התיאוריה טוענת כי הגזענות אינה תופעה חריגה או זניחה, אלא תופעה מבנית ומשמעותית שנמצאת בלב המערכת האמריקנית. במסגרת זו, CRT מבקשת לחקור כיצד חוקים ותקנות, שנראים במבט ראשון נייטרליים, מחזקים בפועל את הפערים הגזעיים ומנציחים את האי-שוויון. בנוסף, CRT מבקרת את התפיסה הליברלית הרואה בשוויון הזדמנויות פתרון מספק, וטוענת שהמנגנונים שמונעים שוויון אמיתי הם עמוקים ורחבים יותר.

אחד מ'נביאי' ה- CRT, רוי ל' ברוקס, הגדיר אותה בשנת 1994 כ"אוסף של עמדות קריטיות נגד הסדר החוקי הקיים מבחינה מבוססת גזע, כאשר גזע הוא מבנה חברתי וגזענות איננה הטיה אינדיבידואלית ואינה דעה קדומה, אלא מוטבעת במערכת המשפט ומושלמת במדיניות ונהלים". 'נביא' אחר, ריצ'רד דלגאדו (Richard Delgado; ראו תמונה למטה), הגדיר אותה בשנת 2017 כ"אוסף של פעילים וחוקרים המעוניינים ללמוד ולשנות את הקשר בין גזע, גזענות וכוח (WIKIPEDIA: Critical race theory).

[בתמונה: ריצ'רד דלגאדו. התמונה באדיבות אוניברסיטת אלבמה. שם הצלם אינו מוזכר]
[בתמונה: ריצ'רד דלגאדו. התמונה באדיבות אוניברסיטת אלבמה. שם הצלם אינו מוזכר. לעוגן ברשת, לחצו כאן]

על פי גישה זו, הגזע הוא עניין מרכזי במאבקי העוצמה בעולם. הגזע הלבן - 'הזהות הלבנה' או 'העליונות הלבנה', כפי שהוא מכונה בפי מאמיני ה- CRT - הוא שורש הרע. הוא שומר בידיו את העוצמה; והוא שמדכא, ללא רחם, את הגזעים האחרים. לכן, נדרשים הלבנים להכות על חטא ולהתאמץ לכפר על זה, במחיר פגיעה בעצמם: לפרק את 'העליונות הלבנה' (מושג מפתח בתורה הזו...) לגורמים; לזוז מעמדות הכוח ולפנות מקום לאפליה מתקנת. כל התנגדות להשקפת העולם הזו, בעיני תומכיה, היא גזענות...

התיאוריה הזו מסבירה את השנאה היוקדת, הבוקעת ממאמיניה כלפי ארצות הברית, ש"מבוססת על עליונות הגזע הלבן ודיכוי בני גזעים אחרים. ע"פ ה- CRT, שהחוקה, הצהרת העצמאות וכל שאר מסמכי היסוד של ארה"ב, אינם אלא הסוואה; ומאחוריהם מסתתר הרוע המוחלט שבבסיס קיומה". היא מצטטת את החוקר כריסטופר רופו (Christopher Rufo; ראו תמונה למטה), בין המנהיגים הבולטים במאבק נגד ה- CRT, הטוען כי "התיאוריה היא ניסוח חדש של הפיצול המארקסיסטי בין מדכא ומדוכא. במקום מלחמת המעמדות בין מעמד הפועלים למעמד הבורגנות, מפצלים את החברה בין לבנים לבין קורבנות הלבנים... על כן, הדרך היחידה לשחרר את האנושות היא מהפכה שתפעל לפרק ולבנות את החברה מחדש על בסיס טרנספורמציה מוסרית, כלכלית ופוליטית" (גליק, 2021).

[מקור תמונתו של כריסטופר רופו משמאל: פייסבוק. שם הצלם אינו מוזכר]
[בתמונה: כריסטופר רופו. המקור: פייסבוק. שם הצלם אינו מוזכר]

השתלטות ה- CRT על בתי הספר למשפטים בארצות הברית

(WIKIPEDIA: Critical race theory)

מקורו של ה- CRT בתיאוריות שגיבשו משפטנים אמריקנים באמצע שנות ה- 70 של המאה העשרים. התיאוריות הללו הצמיחו תנועה, שהלכה והתפתחה בשנות השמונים של מאה זו, ועיבדה מחדש תיאוריות של מחקרים משפטיים ביקורתיים (CLS), תוך התמקדות רבה יותר בגזע.

נכון לשנת 2002, למעלה מ-20 בתי ספר למשפטים אמריקאים - ולפחות שלושה בתי ספר לא אמריקאים למשפטים - הציעו קורסים או שיעורים של ה- CRT. התורה נלמדת בהרחבה בתחומים של חינוך, מדע המדינה, לימודי מגדר, מחקרים אתניים, תקשורת, סוציולוגיה, וההיסטוריה האמריקנית. אם עוד לא הבנתם, זה קורה כל העת גם באקדמיה הישראלית!

[בתמונה: צל על העיר… הצל מייצג גזענות מערכתית, המטיל ענן אפל על חיי היומיום. בנייני העיר מציגים גרפיטי המתאר מאבקים היסטוריים נגד אי צדק גזעני. התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
[בתמונה: צל על העיר… הצל מייצג גזענות מערכתית, המטיל ענן אפל על חיי היומיום. בנייני העיר מציגים גרפיטי המתאר מאבקים היסטוריים נגד אי צדק גזעני. התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]

המתנגדים מושתקים באמצעות תיוגם כגזענים

התיוג של מתנגדי ה- CRT כ'גזענים' היא מאחת מאסטרטגיות ההתמודדות המוצלחות, של חסידיו. כך לדוגמה, הימין הבריטי המתנגד למגמות ההשתלטות המוסלמיות ולרעיונות הקמת 'מדינת שריעה' במקום המדינה הבריטית, מואשם בגזענות ובאסלאמנופוביה. הנה למטה כרזה שנושאים בריטים המוחים על תיוגם כמדכאים וטוענים כי דווקא זכויותיהם מקופחות: "(אל תשכחו) שהלבנים היו אלה שבנו את בריטניה!":

[למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: תרבות ההשתקה והביטול הפרוגרסיבית (Cancel Culture), לחצו כאן]

[בתמונה: הימין הבריטי מוחה על תיוגו כמדכא. "(אל תשכחו) שהלבנים היו אלה שבנו את בריטניה!". המקור: דף הטוויטר של דף הטוויטר של Wendy Oldershaw. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: הימין הבריטי מוחה על תיוגו כמדכא. "(אל תשכחו) שהלבנים היו אלה שבנו את בריטניה!". המקור: דף הטוויטר של דף הטוויטר של Wendy Oldershaw. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

השפעת ה- CRT על האנטישמיות

יישום של רעיונות ה- CRT, במיוחד במסגרת תנועת ה-WOKE, מוביל לחיזוק נרטיבים אנטי-יהודיים, בשני מובנים עיקריים:

  • התמקדות במבנים של כוח וגזע וראיית היהודים כחלק מ'העליונות הלבנה', מחטיאה את הניואנסים המורכבים של הזהות היהודית ואת ההיסטוריה הארוכה של האנטישמיות. כך, תיאוריה שאמורה לקדם צדק חברתי הפכה מקור לדיכוי נוסף נגד יהודים.
  • השיח על זכויות אדם ודיכוי בהקשר לסכסוך הישראלי-פלסטיני, תומך בנרטיב שמציג את ישראל כמדינה קולוניאליסטית, שמפעילה "כיבוש" על פלסטינים. גישה זו לעיתים מובילה לתפיסת הצד היהודי כמדכא, ולהשלכה של דימויים אנטישמיים מסורתיים על המצב הנוכחי.
[זוכרים את פול ניומן בסרט האייקוני אקסודוס, שיצר תמיכה עולמית לציונות בראשית דרכה? כך נתפסים הישראלים בעיני האמריקנים. זה אומר, שבכל הנוגע ל- CRT ולחסידיו, אנחנו חלק מ- 'העליונות הלבנה', הדורסת את הפלסטינים... אנו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[זוכרים את פול ניומן בסרט האייקוני אקסודוס, שיצר תמיכה עולמית לציונות בראשית דרכה? כך נתפסים הישראלים בעיני האמריקנים. זה אומר, שבכל הנוגע ל- CRT ולחסידיו, אנחנו חלק מ- 'העליונות הלבנה', הדורסת את הפלסטינים… אנו מאמינים שאנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

ה- CRT הוא אחד הנושאים הקוטביים והשנויים במחלוקת ביותר באמריקה:

  • מחד גיסא, הפרוגרסיביים במפלגה הדמוקרטית מתייחסים ל- CRT, בחרדת קודש ממש, ורואים בו כלי חשוב לשינוי חברתי, במיוחד בתחומים כמו צדק חברתי, זכויות מיעוטים, והגנה על קבוצות מוחלשות. מאבקי השחורים בארה"ב, מחאות Black Lives Matter, והמאבק לזכויות להט"בים הם דוגמאות בולטות להשפעה של רעיונות אלו. מבחינה זו הכלי הזה אכן כבר משנה את העולם. החלק המתון במפלגה הדמוקרטית נגרר בלית ברירה ומשתף פעולה, כי הוא רואה בו כלי לביסוס השלטון הדמוקרטי לשנים רבות; בדרך של החדרת התורה למוסדות הלימוד במדינה, כדי לשנות תודעה ולעצב דור בעל תפיסות שונות [כמו פעם, בשנות ה- 30-20 ה'עליזות' של המאה העשרים, בברית המועצות ובגרמניה, להבדיל (בינתיים לפחות...) אלף אלפי הבדלות...].
  • ומאידך גיסא, נמתחת עליו ביקורת חריפה, במיוחד בקרב שמרנים בארצות הברית. המבקרים טוענים שהדגשת יתר על גזע וזהות מגדרית גורמת להפרדה והסלמה של המתח החברתי, ומעוותת את השיח הציבורי בצורה שמצמצמת את המרחב לשיח פתוח ומכיל. ישנם שמכנים את התופעה "WOKEISM", ומתייחסים אליה כאל תנועה דוקטרינרית שמטילה צנזורה ומחזקת את הפוליטיקה של הזהות על חשבון נושאים אחרים. הם רואים בו טירלול. כלי לצריבת התודעה של הדור הצעיר, ולכן, גם, את מה שעלול להשאירם באופוזיציה שנים רבות.

אחת הדוגמאות הבולטות להתנגשות הזו ניתן לראות בתחום החינוך, בו הפך לימוד CRT לנושא מרכזי במאבקים פוליטיים בבתי הספר האמריקאיים:

מאז תחילת 2021, "עיקר המאבק ב- CRT עבר למערכת החינוך... תחת כסות של מאבק בגזענות, מועצות חינוך מקומיות הופכות את בתי הספר הציבוריים למרכזי שטיפת מוח ל־ CRT, החל בגן חובה. תלמידים בפילדלפיה חויבו לנהל מאבק לטובת "קומוניזם שחור" ובזכות ארגון ה- WOKE הקיצוני אנטיפה. ילדי גן חובה בבאפלו ניו יורק נאלצו לצפות בסרט שבו נראים ילדים שחורים מתים, ולמדו שהשוטרים הם גזענים ומסוכנים לשחורים. ועוד ועוד, מחוף לחוף." (גליק, 2021).

רבים טוענים כי התיאוריה הזו מעוררת תחושות אשמה אצל קבוצות מסוימות ויוצרת קרעים במערכת החינוך. מאז 2020 ביקשו מחוקקים אמריקניים שמרנים לאסור או להגביל את הוראת תורת הגזע הביקורתית במוסדות החינוך. הם טוענים כי מטרת החוקים הנחקקים בהשפעתה- CRT דווקא להשתיק, באופן רחב וכוללני יותר, את הדיונים על גזענות, שוויון, צדק חברתי ותולדות הגזע (גליק, 2021).

[בתמונה: "למדו את האמת" - זועקת הכרזה בהפגנה למען הכנסת ה- CRT לתכנית הלימודים... האמת? הכל בעיני המתבונן... תמונה חופשית לשימוש ברמה CC BY 2.0,  שהועלתה על ידי Milwaukee Teachers' Education Association (MTEA) לאתר flickr]
[בתמונה: "למדו את האמת" - זועקת הכרזה בהפגנה למען הכנסת ה- CRT לתכנית הלימודים... האמת? הכל בעיני המתבונן... תמונה חופשית לשימוש ברמה CC BY 2.0, שהועלתה על ידי Milwaukee Teachers' Education Association (MTEA) לאתר flickr]

בתקופת ממשל טראמפ נאסר העיסוק ב- CRT בכל שלוחות הממשל הפדרלי, אחרי ש"בתחילת 2020, כריסטופר רופו (שכבר הוזכר למעלה) חשף, שמשרדי ממשלה פדרליים, כמו גם זרועות הביטחון של ארה"ב, חייבו את עובדיהם לעבור סדנאות ב- CRT, שבהן המשתתפים חולקו לפי גזע. לבנים מחויבים להתנער מה"לובן" שלהם ולהתנצל, ולהתחייב להעצים את חבריהם הלא־לבנים, שאותם דיכאו מעצם היותם לבנים… בעקבות החשיפות, החלו הורים בכל רחבי ארה"ב להופיע בפני מועצות החינוך המקומיות שלהם, ודרשו להוציא את ה־ CRT מתוכניות הלימוד. במהלך חודשי האביב והקיץ של שנת 2021, עלו מדי יום סרטונים לרשת של אימהות ואבות העומדים מול חברי מועצות עוינות, ודורשים שיפסיקו לשטוף לילדיהם את המוח נגד ארה"ב בגזענות כלפי לבנים, נגד שוטרים ובעד ארגונים אלימים כגון אנטיפה (גליק, 2021).

מרגע שנכנס הנשיא ג'ו ביידן לתפקידו בינואר 2021 - ולמרות סקר מכון מנהטן, כ־75 אחוז מהציבור האמריקני מתנגד לשילוב תוכני CRT במערכת החינוך - הוא ביטל את הצו וחידש את האינדוקטרינציה, וממשלו 'דוחף' את הנושא למוסדות החינוך, ומעורר את חמת המצביעים המבוגרים (גליק, 2021).

בתגובה למחאת ההורים, שיגר ארגון הגג של מועצות החינוך בארה"ב, שנשלט בידי השמאל הרדיקלי, מכתב לשר המשפטים מריק גארלנד, ובו בקשה להתייחס להורים המוחים כאל "טרוריסטים מקומיים" ולהפעיל את החקיקה האנטי־טרוריסטית שחוקקה בעקבות מתקפות 11 לספטמבר נגדם. אולם, הממשל דיכא את הטענות ביד חזקה. מי שהעז להתלונן או להיאבק נגד הוראת CRT לילדיו, קיבל יחס של אויב הציבור והושתק. כך, חוסלה ההתנגדות (גליק, 2021).

[תמונתה של קרולין גליק נוצרה והועלתה לויקיפדיה באישורה. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 3.0]
[תמונתה של קרולין גליק נוצרה והועלתה לויקיפדיה באישורה. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 3.0]
קרולין גליק בישראל היום: שטיפת מוח אמריקנית הסטודנטית שהתעמתה עם סגנית הנשיא היא תוצר של תורת גזע ביקורתית • ארה"ב מאבדת את דרכה - דיכוי על ידי התנועה המהפכנית, בגיבוי הממשל, מוביל לאובדן החירות
[למאמר המלא של קרולין גליק ב'ישראל היום', לחצו כאן]

[לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על פוליטיקה אמריקנית, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה