רועי צזנה: האם רכבים ללא-נהג ישמשו לפשיעה?

הרכב של גוגל

[בתמונה: רכב ללא נהג של גוגל; לתמונת המקור לחץ כאן]

[לחץ כאן למאמר המקורי באתר של דוקטור רועי צזנה]

12895334_10154036193694911_824743049_n

[המחבר (ראו תמונה משמאל), רועי צזנה, הוא דוקטור לננו-טכנולוגיה; עמית בסדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב, ומרצה בפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון. בוגר קורס המנהלים של אוניברסיטת הסינגולריות ומחבר הספר המדריך לעתיד].

*  *  *

בכל פעם שטכנולוגיה משנת-עולם מסתמנת כבעלת פוטנציאל להצליח, עולה קולם של ה'מומחים', רואי השחורות ונביאי הזעם. אלו מתנבאים כי לטכנולוגיה החדשה אין סיכוי להצליח, במקרה הטוב, או שהיא עתידה להקנות לבני-האדם יכולות מופלגות שלא נועדו להיות בידיהם. אם היינו מקשיבים להם, היינו יודעים ש- יש בעולם שוק לחמישה מחשבים בלבד (תומאס ווטסון, נשיא יבמ, 1943), ש- הטלוויזיה לא תצליח להתמיד בשוק… אנשים יתעייפו בקרוב מבהייה בתיבת עץ כל לילה (דאריל זאנוק, מנהל ב- 20th Century Fox, 1946) וש- האינטרנט תתפוצץ כמו סופר-נובה ותתמוטט באופן קטסטרופלי ב- 1996 (רוברט מטקאלף, מייסד 3Com, 1995).

לכל אחד מהנביאים והחוזים הללו היו סיבות טובות בזמנו להגיד את מה שאמרו. בימיו של ווטסון, המחשב עדיין לא היה מסוגל להריץ משחקים למשל, והיה מוגבל לחישובים ששירתו חברות ענק וממשלות בלבד. מי היה חולם שתוך חמישים שנים, גם אינדיבידואלים יהיו מעוניינים לבצע חישובים מסוג זה בבתיהם?

אך העולם השתנה, וביחד עמו גם הדרישות והציפיות מהטכנולוגיה. בני-האדם התרגלו לבהות בתיבות עץ שסיפקו להם בידור זמין וזול ברמה שלא הייתה קיימת לפני כן, והטכנאים שמאחורי רשת האינטרנט הצליחו לסכל את הכשלים שבחומרה ובתוכנה כדי למנוע קריסה.

[בתמונה: מי היה מאמין לפני שישים וחמש שנים, שאנשים יסכימו לבהות בתיבת עץ שעות ארוכות? למקור לחץ כאן]

התחזיות הללו מלמדות אותנו בעיקר כמה קשה לחזות עתיד שמסתמך על טכנולוגיות משנות-עולם, שישנו את דרכי החשיבה והפעולה הנהוגות כיום. דו"ח חדש של ה- FBI מדגים עתה כיצד מנסה סוכנות החקירות האמריקנית להתמודד בצורה מרשימה עם האתגר. והתוצאה? אזהרות חמורות-סבר לפיהן המכוניות האוטונומיות (השולטות בעצמן) של גוגל עשויות לשמש כ- "כלי נשק קטלניים" – אבל גם מבט-על, שסוקר את היתרונות של המכוניות ואת הדרכים בהן יוכלו לשנות את המשחק גם עבור רשויות אכיפת החוק.

הדו"ח נכתב על ידי מחלקת המודיעין של ה- FBI, מתוך כוונה להתכונן לכניסתן של המכוניות האוטונומיות לשוק. מדובר בדו"ח פנימי, אך מגזין 'הגרדיאן' הצליח לשים עליו את ידיו, ואנו נאלצים ללמוד אודות תוכן הדו"ח מתוך הציטטות הנבחרות שהמגזין פרסם ברשת. מתוכן ברור, שהסוכנים שכתבו את הדו"ח מבינים את הטכנולוגיות בהן מדובר, ושמים עצמם בראשם של הפושעים בניסיון לפענח כיצד אלו ישתמשו בהן. התוצאה? רשימת פשעים שניתן יהיה לבצע עם הרכבים האוטונומיים בעתיד הלא-רחוק.

אז אם תמיד חיפשתם מה לעשות עם הרכב האוטונומי שלכם, הנה מספר הצעות מצד הסוכנות (ואינני לוקח, כמובן, אחריות על השימוש!):

  • העמסת חומרי נפץ על הרכבים וכך ליצור פצצות ניידות הנשלטות מרחוק.
  • פריצת הרכבים כדי להורות להם להתעלם מתמרורי עצור, מרמזורים או ממגבלות מהירות בכבישים.
  • שימוש במכונית כרכב מילוט ללא נהג, תוך כדי יריות על השוטרים.

[בתמונה: גם רכבים ללא-נהג יכולים לעשות תאונות דרכים. מקור – YouTwitFace]

 המטלה שניצבה בפני כותבי הדו"ח הייתה מאתגרת במיוחד, מאחר והיא חייבה אותם לנסות לדמיין, כיצד יראה העולם בעוד עשר שנים, כאשר הרכבים האוטונומיים ייכנסו לשוק הפרטי. כפי שהבנתם מהתחזיות הכושלות האחרות, כל תחזית שמנסה להתמודד עם טכנולוגיות משנות-עולם מבלי להבין כיצד ישנו את העולם שמסביבן, נידונה לכישלון. טכנולוגיות אלו ידועות גם בקרב הכלכלנים כ- General Purpose Technologies, והכלכלן וההיסטוריון גאווין ורייט הגדירן כ- "טכניקות או רעיונות חדשים מעמיקים, שהינם בעלי הפוטנציאל להשפעה חשובה על מגזרים רבים בכלכלה." (כמצוטט בספרם המצוין של אריק ברינג'ולפסון ואנדרו מקאפי, The Second Machine Age). אלו כוללות את מנוע הקיטור ומנוע החשמל, את הרדיו והאינטרנט, וכנראה שגם את הרכבים האוטונומיים.

כל מי שמתמצא בסצנת הרכבים האוטונומיים ומודע ליכולות שאמורות להיות להם בעוד עשור, מבין שמערכת התנועה של העתיד לא תישאר כפי שהיא היום. קיימות הערכות לפיהן בערים הגדולות יתחלפו המכוניות האישיות במערכת של מוניות ללא-נהג, הנשלטות מרחוק על-ידי מחשב מרכזי. למעשה, יש השערה לפיה בערים עצמן תיאסר כניסה של מכוניות שאינן יכולות לעבור לשליטה אוטונומית, כדי למנוע פקקים או חניה לא מבוקרת. בכל אחד מהמצבים האלו מערכת התחבורה הכוללת משתנה. משמעות השינוי אינה 'רק' שהמכוניות האוטונומיות מתווספות לכבישים, אלא שהעולם כולו משתנה כדי להתאים את עצמו למכוניות האוטונומיות.

גם ה- FBI צופים שכוחות אכיפת החוק ישתנו ביחד עם העולם. הסוכנות חוזה שמספר תאונות הדרכים יפחת, ולכן גם יהיה פחות צורך בשירותי המשטרה. מצד שני, כאשר יזכו השוטרים במכוניות אוטונומיות משלהם, יוכלו אלו לבצע מרדפים חכמים במיוחד אחר פושעים. לפי הדו"ח, הרכבים האוטונומיים יוכלו לבצע בבטיחות פניות חדות ותמרונים מרשימים אחרים במהלך מרדפים או הגעה לאירוע חירום. כמובן, גם שוטרים אנושיים יכולים לבצע פעלולים מסוג זה, אך עקב היותם אנושיים הם צפויים לבצע יותר תאונות.

כותבי הדו"ח ממשיכים ומציינים את אחת הנקודות החשובות ביותר להבנת עולם העתיד:הפיקוח והניטור אחר מכוניות של פושעים יהיה קל יותר ויעיל יותר מאי פעם. המצלמות והמשדרים יהיו בכל מקום – אולי גם בתוך רכבים אזרחיים, כולל רכבי הפושעים – ומכוניות המשטרה האוטונומיות העתידיות יוכלו לשתף מידע ביניהן בזמן אמת כדי למצוא את הרכב המבוקש בפרק זמן קצר. מהרגע שאותר הרכב העברייני, לא ניתן יהיה לאבד אותו, הלכה למעשה. המכוניות יוכלו לנוע כדבורים בכוורת העיר, ואף לפנות בנתיבים שאינם אינטואיטיביים במבט ראשון, כדי לאגף את הרכב הנמלט ולעצור אותו בהמשך הדרך.

מתי כל הדברים הטובים האלו יתממשו? לפי תחזיות ה- FBI בדו"ח, הרכבים האוטונומיים יאושרו לנסיעה בכבישים תוך חמש עד שבע שנים מעכשיו. לתשתיות הסובבות את הרכבים ייקח זמן רב יותר להשתנות – אולי עשרות שנים – אך ברור שחלק מהתועלות של הרכבים האוטונומיים יתחילו להתממש כבר בעשור הקרוב.

זה עומד להיות עולם מרתק, עולם מפוקח, עולם בטוח יותר – ועולם שגופי אכיפת החוק צריכים להתכונן אליו, כדי להבין איך להתמודד עם עתיד בו עבודת השיטור על הכבישים משתנה מקצה לקצה.

בהצלחה למשטרת ישראל...

[בתמונה: רגע לפני סיום: הידעתם? כבר ב- 1957 הייתה פרסומת ראשונה לרכבים ללא-נהג. הרעיון אולי היה טוב, אבל לטכנולוגיה הלקח עוד יותר מחמישים שנים עד שהגענו לנקודת המימוש; למקור לחץ כאן]

[לחץ כאן למאמר המקורי באתר של דוקטור רועי צזנה]

האתרים של ד"ר רועי צזנה

העשרה

4 thoughts on “רועי צזנה: האם רכבים ללא-נהג ישמשו לפשיעה?

  1. ד"ר מאיר גלבוע:
    לא רק מכוניות ללא נהג. גם רחפנים ושאר רובוטים. הבעיה בינתיים, שבמשטרה יש יותר רובוטים מאשר בין העבריינים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *