תקציר: בשיח הציבורי בישראל עולה ביקורת נגד צה"ל שצמצם כוחותיו ברצועת עזה וכביכול עצר את מומנטום המלחמה. לנוכח ביקורת זו ראוי להסביר את היתרונות הטמונים בשינוי צורת הפעולה של צה"ל. צמצום משמעותי של היקף הכוחות, מותאם לסיכוניי לחימת הגרילה, הכרוכים בשהייה ממושכת ומקובעת של כוחות צבא במרחב שנותר רווי באמצעי לחימה. בנוסף, דווקא מה שנראה על פניו כנטישת צה"ל את המרחב במרכז העיר עזה, חולל את התנאים לפשיטה מהירה וממוקדת בתנאיי הפתעה, על ביה"ח שיפא...
[מאמר זה ראה אור לראשונה באתר ישראל היום. הוא מובא כאן באישורו ובאישור המחבר] [לאוסף המאמרים על השתנות, שינוי ארגוני ועל שינוי בכלל, לחצו כאן] [לאוסף, המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים העוסקים ב'דוקטרינה', לחצו כאן]
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות.
בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
* * *
הישגי הלחימה של צה"ל בבית החולים שיפא, הם תוצאה של השתנות נכונה בדפוס הלחימה של פיקוד הדרום ברצועת עזה.
בחודשיים הראשונים למתקפה ברצועת עזה, הופעלו בצפון הרצועה יותר משלוש אוגדות, בליווי אש עוצמתית של חיל האוויר, בקרב התקפה מורכב מול אויב ערוך ומבוצר שהיה ערוך להגנה קשיחה בכל המרחב הבנוי ובעומק הקרקע. גם הלחימה של אוגדה 98 בחאן יונס ביטאה בשלב הראשון שלה, קרב התקפה עוצמתי רב ממדי.
בתום החודשיים הראשונים, ברוב מרחב עזה, הצליח צה"ל לפרק את כוחו הצבאי של חמאס ככוח צבאי מאורגן. מה שפורק הוא המערכת הצבאית שנבנתה בשיטתיות על ידי תנועת החמאס, בתפנית מובהקת שהתחוללה מרגע שתפס חמאס את השלטון ברצועת עזה. מאותו מועד, בתחילת 2007, במהלך מואץ, עבר הארגון הצבאי בחמאס תהליך שינוי מבני ודוקטרינרי, בהשתנות מהתארגנות טרור חתרנית, אל ארגון צבאי ממוסד. במגמה החדשה, נערך הכוח הצבאי של חמאס בגדודים ובחטיבות, נשלט על ידי מפקדות נתמכות מערכות תקשורת וחמ"לים מתקדמים, בתמיכת מערכת יצור מתועשת לאמצעי לחימה מגוונים. בתוך כך הוקמה מערכת אש רקטית בעלת איום אסטרטגי על מרכז מדינת ישראל. מאז תחילת מתקפת צה"ל בשלהי אוקטובר, המערכת הצבאית הזו של חמאס פורקה וחדלה להתקיים.
למרות זאת, בשבועות האחרונים, פעילי חמאס ששרדו את הלחימה, מתוך כישורי אלתור ונחישות ג'יהאדית, מתארגנים מחדש בהיגיון לחימת גרילה.
למול השתנות זו בהגיון פעולת חמאס, נדרשו כוחות פיקוד הדרום להשתנות מתאימה...
והיא אכן בוצעה בגמישות מערכתית יצירתית, מותאמת לאתגר הלחימה החדש.
בשיח הציבורי בישראל עולה ביקורת נגד צה"ל שצמצם כוחותיו ברצועת עזה וכביכול עצר את מומנטום המלחמה. לנוכח ביקורת זו ראוי להסביר את היתרונות הטמונים בשינוי צורת הפעולה של צה"ל. מניסיונו של צבא ארה"ב בלחימתו בעיראק ובאפגניסטאן, ניתן ללמוד את הקשיים שבהם נתקלים כוחות צבא בזמן השהייה לאחר כיבוש שטח עוין רווי אוכלוסייה, בתנאים המחוללים לחימת גרילה כנגד נקודות התורפה של הצבא הכובש. השינוי בדפוסי פריסת הכוחות של פיקוד הדרום, והצמצום משמעותי של היקף הכוחות, מותאם בהיבט זה לסיכוניי לחימת הגרילה, הכרוכים בשהייה ממושכת ומקובעת של כוחות צבא במרחב שנותר רווי באמצעי לחימה.
המעלה השנייה בשינוי דפוס הפעולה, בוטאה בשבוע האחרון בפשיטה המהירה ורבת ההישגים לבית חולים שיפא. דווקא מה שנראה על פניו כנטישת צה"ל את המרחב במרכז העיר עזה, חולל את התנאים לפשיטה מהירה וממוקדת בתנאיי הפתעה. ההישגים של צה"ל בפירוק המערכת הצבאית של חמאס במערכה ההתקפית הראשונה, הם כמובן אלה שיצרו את התנאים למעבר לדפוס הפעולה החדש, כביטוי להגיון מערכה חדש.
בין ההישגים המשמעותיים בלחימה עד כה ברצועת עזה, ראוי להדגיש את השבת חופש הפעולה האסטרטגי של מדינת ישראל למול ארגון חמאס. מה שהשתנה מהותית נובע ישירות מהצלחת צה"ל בסיכול מצטבר של נשק הרקטות ברצועת עזה. בתנאים שהתקיימו עד בוקר שבעה באוקטובר, היה בידי חמאס איום אסטרטגי אל עורף מדינת ישראל, מוכן בזמינות מבצעית למענה מידי לכל יוזמה התקפית של צה"ל. משוואת האיום בנשק אסטרטגי זה כמעט לגמרי נמוגה.
בינתיים מתוקף התמשכות המלחמה, שסופה טרם נראה באופק, יידרש צה"ל להמשיך בשימור תנופת הלחימה, ביצירתית נוספת של כישורי השתנות ותחבולה, ובשאיפה מתמדת לניצחון.
[לאוסף, המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על השתנות, שינוי ארגוני ועל שינוי בכלל, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים העוסקים ב'דוקטרינה', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל'.
- הרחבת המושג: 'מומנטום'
- אוסף המאמרים העוסקים ב'דוקטרינה'.
- אוסף המאמרים על מבנה ארגוני;
- אוסף המאמרים על השתנות, שינוי ארגוני ועל שינוי בכלל.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- הרחבת המושג, 'גמישות'.
- הרחבת המושג 'יצירתיות'.
- הרחבת המושג: 'מערכה'.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2023), אוסף המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל', ייצור ידע, 8/10/23.
- פנחס יחזקאלי (2023), מומנטום מהו? ייצור ידע, 9/1/23.
- גרשון הכהן (2014), על הדוקטרינה הצבאית ייצור ידע, 27/3/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), (כמעט) הכל על מבנה ארגוני, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2019), השתנות, שינוי ארגוני ושינוי בכלל באתר ‘ייצור ידע’, ייצור ידע, 5/11/19.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- יחזקאלי פנחס (2014), גמישות, ייצור ידע, 12/4/14.
- יחזקאלי פנחס (2014), יצירתיות, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מערכה – השגת יעד אסטרטגי נתון בזירה נתונה, ייצור ידע, 3/6/14.
Pingback: שינוי ארגוני ושינוי בכלל באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע
Pingback: שינוי ארגוני ושינוי בכלל באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע
Pingback: מלחמת שמחת תורה 2023 – 'חרבות ברזל' באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: הכל על דוקטרינה – תפיסת הפעלה ארגונית – באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע