[לקובץ המאמרים על 'פרשת בחֻקֹתַי', לחצו כאן]
עודכן ב- 10 במאי 2023
קובי ביטר הוא איש הי-טק לשעבר (שימש כמנכ"ל בינת סמך - Bynet Semech). כיום, הוא מקדיש את זמנו לחינוך ולהוראה.
* * *
פרשת בחוקותי, ראשי פרקים
אִם-בְּחֻקֹּתַי, תֵּלֵכוּ; וְאֶת-מִצְוֹתַי תִּשְׁמְרוּ, וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם. וְנָתַתִּי גִשְׁמֵיכֶם, בְּעִתָּם; וְנָתְנָה הָאָרֶץ יְבוּלָהּ, וְעֵץ הַשָּׂדֶה יִתֵּן פִּרְיוֹ. וְהִשִּׂיג לָכֶם דַּיִשׁ אֶת-בָּצִיר, וּבָצִיר יַשִּׂיג אֶת-זָרַע; וַאֲכַלְתֶּם לַחְמְכֶם לָשֹׂבַע, וִישַׁבְתֶּם לָבֶטַח בְּאַרְצְכֶם. וְנָתַתִּי שָׁלוֹם בָּאָרֶץ, וּשְׁכַבְתֶּם וְאֵין מַחֲרִיד; וְהִשְׁבַּתִּי חַיָּה רָעָה, מִן הָאָרֶץ, וְחֶרֶב, לֹא תַעֲבֹר בְּאַרְצְכֶם. וּרְדַפְתֶּם, אֶת אֹיְבֵיכֶם; וְנָפְלוּ לִפְנֵיכֶם, לֶחָרֶב. וְרָדְפוּ מִכֶּם חֲמִשָּׁה מֵאָה, וּמֵאָה מִכֶּם רְבָבָה יִרְדֹּפוּ; וְנָפְלוּ אֹיְבֵיכֶם לִפְנֵיכֶם, לֶחָרֶב.... וְהִתְהַלַּכְתִּי, בְּתוֹכְכֶם, וְהָיִיתִי לָכֶם, לֵאלֹהִים; וְאַתֶּם, תִּהְיוּ לִי לְעָם.
1. פרשת השבוע עוסקת בעיקר בקשר בין קיום צוויי הקב"ה לאי קיומם. כאשר בני ישראל מקיימים את מצוות התורה אזי ניתן לצפות לגמול חיובי- הגשם יורד בזמנו, היבול טוב, יש שלום בארץ וכו'. במרכזה של הפרשה, סידרה של אזהרות ועונשים כבדים במקרה בו עם ישראל לא ישמור את מצוותיו של הקב"ה. העונשים כוללים גלות, רעב, מוות ובסיום הבטחה שלמרות הכל עם ישראל ישרוד וימשיך להתקיים כעם.
2. הפרשה פותחת במילים "אִם בְּחֻקֹּתַי, תֵּלֵכוּ". ומהו חוק? ישנם מצוות בתורה המובנות לכל אדם כגון "לא תרצח" ו"לא תגנוב", אולם ישנן מצוות המוגדרות כ"חוקים". "חוק" בתורה מוגדר כמצווה שלא בהכרח יש מאחוריה הגיון המובן לבני אדם, כגון מצוות "פרה אדומה". יחד עם זאת קיום החוקים מראה את דבקותו ואמונתו של אדם בקב"ה גם אם אינו מבין את סיבת המצווה.
3. אדם המעוניין להקדיש דבר מה לבית המקדש, יכול לעשות זאת על ידי הקדשת כסף, קרקעות או חפצים לבית המקדש. אדם שהקדיש את ביתו לבית המקדש ולאחר מכן התחרט על הקדשתו, יכול לפדותו מההקדש, על ידי תשלום ערכו להקדש, בתוספת חומש. (25% , הכוונה בחומש הינה 20% מלמעלה,דהיינו שצריך להוסיף 25%, כך שאחרי התוספת זה יוצא 20%. למשל על 100 מוסיפים 25 ואז 20% = חמישית מהסה"כ של 125)
4. אדם שיש לו שדה המניב תוצרת, חייב להפריש סוגים שונים של מעשרות. אחד מסוגי המעשרות (שכמותו היא 10% מיבול השדה) הוא 'מעשר שני'. דינו של מעשר זה הוא להעלותו לירושלים ולאוכלו שם. אם יש חשש שהפירות יתקלקלו בדרך, ניתן להמיר את הפירות לכסף, לקחת את הכסף לירושלים , ושם לקנות בו פירות בתוספת חמישית.
פרשת בחוקותי חותמת את ספר ויקרא הנקרא גם "תורת כוהנים". ספר ויקרא הפותח בכל דיני הקורבנות שאותם על הכוהנים להקריב בבית המקדש, ממשיך בדיני טומאה וטהרה. בנוסף אנו מוצאים בספר ויקרא אוסף נכבד מאד של מצוות שבין אדם לחבירו כפי שמופיע בפרשת קדושים.