כמה פלסטינים יש בכלל בין הים לירדן?

פלסטינים 2

[תמונה חופשית שהועלתה על ידי andrea colapietro לאתר flickr]

הדף עודכן ב- 14 במאי 2019

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

*  *  *

אחד המאפיינים של עידן אי הוודאות הנו חוסר היכולת הישראלי לדעת את מספרם המדויק של הפלסטינים החיים בין הים לירדן.

סוגיה זו חשובה, משום שבכל החלטה על פתרון אפשרי לסוגיה הפלסטינית, משתי מדינות לשני עמים ועד מדינה אחת בין הים לירדן, מחייבת הערכה על היחס הנוכחי שבין שתי האוכלוסיות, ועל מגמות ההתפתחות של היחס הזה.

שיעור הילודה של פלסטינים אינו תלוש משיעור הילודה הכללי בארצות ערב, הנמצא בשנים האחרונות בקריסה ממש. יורם אטינגר מצטט את פרופ' מרשה איינהורן מאוניברסיטת ייל, לפיה: "הכרסום בשיעור הפריון הערבי ב־30 השנים האחרונות הוא אחד הדרמטיים בהיסטוריה האנושית... משיעור פריון מהגבוהים בעולם, לאחד הנמוכים בעולם..." (אטינגר, 2019).

[להרחבת המושג: 'אי ודאות', לחצו כאן] [לסדרת המאמרים: 'חלופות לפתרון שתי המדינות', לחצו כאן]

מלחמה על דימויים ודיס אינפורמציה

כיוון שמדובר במלחמה על דימויים, הלמ"ס הפלסטיני נוקט במדיניות ברורה של דיס-אינפורמציה, ואיננו מדווח על כל הלידות והמיתות, כמו גם על אלה שהיגרו החוצה.

על פי הפלסטינים, בשנת 2013 התגוררו בגדה המערבית 2.42 מיליון פלסטינים, ובירושלים עוד כ-379 אלף (בעזה מתגוררים 1.46 מיליון). צירוף נתונים אלה לנתונים שפרסמה הלשכה הישראלית בספטמבר שעבר, מעלה כי בין הנהר לים (ובלי רצועת עזה) חיים כ-5.6 מיליון יהודים, כ-3.9 מיליון פלסטינים (כולל ערביי ישראל) וכ-340 אלף שאינם יהודים ואינם ערבים. כלומר: יחס של 59% יהודים ואחרים לעומת 41% ערבים.

בישראל, קיים שוני דרמטי בין הנתונים של גאוגרפים ודמוגרפים מהאסכולה ה"ישנה" לאחרים, וגם פה קיימת דיס-אינפורמציה רבה הנובעת מהקיטוב בין שתי השקפות עולם - מימין ומשמאל. הפער שבין ההערכות עובר את החצי מליון פלסטינים (!):

  • הגאוגרף פרופ' ארנון סופר והדמוגרף פרופ' סרג'יו דלה פרגולה טוענים כי מספר הפלסטינים בגדה המערבית קטן במעט, אולם עדיין גבוה מ-2 מיליון [להורדת החוברת של פרופ' ארנון סופר לחץ כאן: demography_2010].
  • בשנת 2009 חוללו פרופ' יורם אטינגר ו"הצוות האמריקאי-ישראלי למחקרים דמוגרפיים" סערה, כשהעריכו שמספר הפלסטינים בגדה קטן מ-1.5 מיליון. לטענתם, מספר התושבים בגדה נופח על ידי הפלסטינים בסוף שנות התשעים של המאה הקודמת, לצרכים פוליטיים. להערכת הצוות, ב-2025 יעמוד היחס בין יהודים לערבים בין הים לירדן, לא כולל עזה, על 63%-37% [למאמר של יורם אטינגר לחצו כאן].

אטינגר טוען, כי הרשות הפלסטינית "מאזנת" את ירידת הפריון, על ידי ניפוח הנתונים הדמוגרפיים (אטינגר, 2019):

  • בניגוד לכללים בינלאומיים, נספרים יותר מ־400 אלף איש המתגוררים בחו"ל יותר משנה.
  • נערכת ספירה כפולה של 330 אלף ערביי ירושלים;
  • נערכת ספירה כפולה של יותר מ־105 אלף תושבי יו"ש ועזה שנישאו לערביי ישראל וקיבלו אזרחות או תושבות קבע.
  • גם מאזן ההגירה השלילי השנתי אינו מובא בחשבון.
  • דו"ח "הבנק העולמי" מתעד פער של 32 אחוזים בין נתוני הלידות של הלמ"ס הפלשתיני ומשרד החינוך הפלשתיני.

המגמות לעתיד

למרות חילוקי הדעות על המצב הנוכחי, אין מחלוקת לגבי העתיד: קריסת הילודה הערבית בישראל ובארצות השכנות, לעומת עליה ברורה במגמות הילודה של הישראלים היהודים, כולל הצברים החילונים.

בשנת 2007 עלה שיעור הפריון בקרב נשים יהודיות מרמה של 2.75 ילדים בשנת 2006 ל- 2.8 ילדים ב- 2007. לעומת זאת, בקרב האוכלוסייה המוסלמית בישראל ניכרת מגמת ירידה מאז תחילת המילניום, לאחר תקופת יציבות מאמצע שנות השמונים של המאה הקודמת. הוא ירד מ- 4.74 ילדים לאשה בשנת 2000 ל- 3.9 בשנת 2007 (פסיג, 2010, ע' 56). הירידה בריבוי הטבעי בקרב הערבים בישראל נמשכת מעל ל- ארבעים שנה והוא בירידה מאז 1964 (שם, ע' 57).

על המגמות הדמוגרפיות העתידיות של ישראל ביחס לשכנותיה, ראו אצל פסיג, 2010, עמ' 69-65.

ראו למשל ראיון עם ד"ר גיא בכור [בכור גיא (2014), הבעיה הדמוגרפית הילודה הערבית בירידה, היהודית בעליה, יו-טיוב, 1/4/14]:

.

על הפתרונות השונים האפשריים - שהועלו עד היום - לסוגיה הפלסטינית, בנוסף לפתרון שתי המדינות, לחץ כאן.

אלה העובדות. מה המשמעויות והמסקנות? הכל בעיני המתבונן...

מקורות והעשרה

2 thoughts on “כמה פלסטינים יש בכלל בין הים לירדן?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *