תקציר: קריאת התורה של פרשת משפטים נפתחת במילים "וְאֵ֨לֶּה֙ הַמִּשְׁפָּטִ֔ים אֲשֶׁ֥ר תָּשִׂ֖ים לִפְנֵיהֶֽם" (שמות כא, א). הרשעות שווא מערערות את יסודות הצדק. אך כאשר הפשע עצמו מעולם לא התרחש, העוול חמור אף יותר: אנשים חפים מפשע נידונים בגין עבירות שמעולם לא אירעו, וחושפים כשל מערכתי עמוק.
![[בתמונה: דמעות של שמחה אחרי הזיכוי. צילם מוטי קמחי, הארץ 15/11/2003. הזכויות על התמונה שייכות לד"ר יוסף זהר]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/02/image.jpeg)

ד"ר יוסף זהר, הינו הינו מרצה בחוג לקרימינולוגיה, באקדמית גליל מערבי ועמית בפרויקט מחקר יישוב הסכסוכים השיפוטי, בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. מנהל המכון לבטיחות במשפט הפלילי.
מחקרו לתואר שלישי, "משפט פלילי בצל המיקוח – השפעת עסקאות הטיעון על המשפט הפלילי", נערך במסלול הרב-תחומי של אוניברסיטת חיפה, בהנחייתם של הפרופסורים ישראל אומן, אורן גזל-אייל ואלון הראל.
מחבר הספר 'הקבצן השביעי - רשימות מבית המעצר'.
* * *
קריאת התורה של פרשת משפטים נפתחת במילים "וְאֵ֨לֶּה֙ הַמִּשְׁפָּטִ֔ים אֲשֶׁ֥ר תָּשִׂ֖ים לִפְנֵיהֶֽם" (שמות כא, א).
הרשעות שווא מערערות את יסודות הצדק. אך כאשר הפשע עצמו מעולם לא התרחש, העוול חמור אף יותר: אנשים חפים מפשע נידונים בגין עבירות שמעולם לא אירעו, וחושפים כשל מערכתי עמוק.
בשנת 2003 הואשמתי ברצח אבי, פשע שמעולם לא קרה. אבי נפטר שנה קודם לכן לאחר מאבק אמיץ במחלת ה-ALS (מחלת לו גריג). ובכל זאת, בניגוד לכל היגיון, מצאתי את עצמי עומד בפני אישום ברצח. במהלך ההתמודדות עם החוויה הטראומטית הזו, מצאתי נחמה והכוונה בכתביו של הפילוסוף עמנואל לוינס, שאליו כתבתי מכתבים במהלך תקופת מעצרי.
![[בתמונה: תמונת השער של ספרו של ד"ר יוסף זהר: 'הקבצן השביעי', שראה אור באוגוסט 2018 בהוצאת מנדלי מוכר ספרים ברשת]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/02/image-1.jpeg)
בתחילה חשבתי שהסיפור שלי רלוונטי בעיקר למערכת המשפט הישראלית. אך עם הזמן הבנתי שמדובר בתופעה עולמית רחבה בהרבה: האשמות שווא בגין פשעים שמעולם לא התרחשו.
דפוס ההרשעות השגויות הללו - המתבסס לרוב על מדע משפטי כושל, הודאות כפויות, ואינרציה מוסדית - נמשך ופוגע ביושרת מערכת המשפט. ככל שהתעמקתי בנושא, נדהמתי לגלות כי כמעט שליש מכלל הזיכויים הידועים, נוגעים להרשעות שווא בעבירות שמעולם לא קרו. זהו נתון מדהים שמאשש כי המקרה שלי אינו יוצא דופן, אלא חלק מכשל מערכתי רחב היקף. אנשים נכלאו בגין הצתות שהיו למעשה תאונות, תקיפות שמעולם לא התרחשו, ואפילו רציחות ללא קרבן.
תופעה זו אינה חדשה. אחת ההרשעות השגויות הראשונות בהיסטוריה האמריקאית הידועה, פרשת האחים בורן משנת 1819, התבססה על האשמת שווא ברצח. הם הורשעו ונידונו למוות על בסיס הודאות כפויות—עד שהקורבן לכאורה נמצא בחיים. למעלה ממאתיים שנה לאחר מכן, אותם דפוסים נמשכים. First Known Exoneration, Center on Wrongful Convictions
מחקרים עדכניים, כגון ספרה של ג'סיקה הנרי Smoke but No Fire: Convicting the Innocent of Crimes that Never Happened, בוחנים כיצד מקרי מוות טבעיים מסווגים בטעות כרצח, תאונות כשריפות מכוונות, ואנשים נכלאים על בסיס האשמות שקריות או הודאות כפויות. מחקרה של הנרי מדגיש עד כמה כשלי המערכת מושרשים עמוק וקורא לרפורמות דחופות למניעת עיוותי דין עתידיים.
למרבה המזל, עמדתי בלחץ הכבד של החקירה והמשפט. אלמלא כן, ייתכן שלא הייתי כאן היום כדי להתריע מפני ההשלכות ההרסניות של הכשלים המערכתיים הללו.
ספרי: The Seventh Beggar - Notes from Prison Cells מתוכנן לפרסום בתחילת מרץ, במטרה לציין 22 שנים למעצרי השגוי. הספר מבוסס על יומן שכתבתי בזמן אמת במהלך מעצרי, ומתאר הן את הסערה הרגשית של להיות מואשם לשווא, והן את הכשלים המערכתיים של מערכת המשפט.
אך הקבצן השביעי אינו רק תיעוד אישי—זהו קריאה לפעולה. דרך סיפור חיי, אני חושף את הפגמים הקריטיים שמובילים אנשים חפים מפשע להיכלא בגין פשעים שמעולם לא התרחשו. מערכות המשפט חייבות להיות מתוכננות למנוע הרשעות שווא—לא להנציח אותן.
הפילוסוף עמנואל לוינס אמר פעם: "כל אחד אחראי לכל ולכולם, לפני כולם – ואני (אחראי) לפני כולם."
אני, שניצלתי מהרשעה שגויה, איני יכול להתעלם מהאחריות הזו. חובתי לעמוד כאן, מול כולם, ולוודא שמקרים כאלה לא יקרו שוב.
אני מזמין אתכם לעסוק בסוגיה הדחופה הזו, לחשוב על השלכותיה, לקרוא את הגרסה העברית של ספרי חפשי בקישור הקבצן השביעי. ואם אתם מעוניינים לעיין בטיוטה באנגלית, אנא פנו אליי.
"צדק צריך לא רק להיעשות, אלא גם להיראות כי נעשה", בג"ץ 794/78 חרות בע"מ נ' שר הבריאות.
![[בתמונה: תופעת הרשעות השווא… התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של Wonder AI]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2025/02/הרשעות-שווא.png)
[לאוסף המאמרים אודות הודאות שווא, הרשעות שווא והשלכותיהן, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'פרשת משפטים', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על שימוש לרעה במערכת האכיפה, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים אודות הודאות שווא, הרשעות שווא והשלכותיהן.
- אוסף המאמרים על 'פרשת משפטים'.
- אוסף המאמרים על שימוש לרעה במערכת האכיפה.
Pingback: פנחס יחזקאלי: שימוש לרעה במערכת האכיפה באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: פרשת משפטים באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע