משה כהן אליה: "מניעה משפטית"

תקציר: פעם, כשיועמ"ש עשה שימוש במילים "מניעה משפטית" הכוונה היתה למקרים ברורים שבהם הממשלה פועלת בניגוד לחוק. היום אנחנו חיים בעידן פוסט מודרניסטי שבו המשמעות של המילים עוברת מניפולציה פוליטית - בסגנון האהוב על הווקיסטים. תופעה זו קרויה 'מניפולציה סמנטית' או 'הגדרה מחדש של מילים'. היועמ"שית עושה שימוש אינפלציוני במונח "מניעה משפטית" כאשר דה פקטו היא משמשת כשחקנית וטו של הגמוניה שמצויה בחרדה ורוצה לשמר לעצמה את כל מוקדי הכוח שהיא לקחה מהעם ללא כל הסמכה מפורשת ממנו.

[בתמונה: "עיצרו, אי אפשר... יש מניעה משפטית!"… התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]
[בתמונה: "עיצרו, אי אפשר... יש מניעה משפטית!"… התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית Gemini' של גוגל]
פרופ' משה כהן אליה הוא פרופסור מן המניין למשפט חוקתי, אשר כיהן בין השנים 2015–2022 כנשיא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים.

פרופ' משה כהן אליה הוא פרופסור מן המניין למשפט חוקתי, אשר כיהן בין השנים 2015–2022 כנשיא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים.

זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.

* * *

פעם, כשיועמ"ש עשה שימוש במילים "מניעה משפטית" הכוונה היתה למקרים ברורים שבהם הממשלה פועלת בניגוד לחוק. היום אנחנו חיים בעידן פוסט מודרניסטי שבו המשמעות של המילים עוברת מניפולציה פוליטית - בסגנון האהוב על הווקיסטים. תופעה זו קרויה 'מניפולציה סמנטית' (semantic manipulation) או 'הגדרה מחדש של מילים' (redefinition). משמע, שימוש מכוון במילים נפוצות, אבל במשמעות שונה או מטעה. פרקטיקה זו כרוכה בשינוי המשמעות הנפוצה של מילים כדי לעצב תפיסות, לטשטש את האמת או להשפיע על דעת הקהל.

היועמ"שית עושה שימוש אינפלציוני במונח "מניעה משפטית" כאשר דה פקטו היא משמשת כשחקנית וטו של הגמוניה שמצויה בחרדה ורוצה לשמר לעצמה את כל מוקדי הכוח שהיא לקחה מהעם ללא כל הסמכה מפורשת ממנו.

[בתמונה: השימוש המניפולטיבי במושג: 'מניעה משפטית'...

זהו זמן לפשרות ולא לקיטוב!

מצער שאנשים כמו ידידי פרופ' יואב דותן, מי שהיה מזוהה עם יושרה אקדמית ועם תפיסה דמוקרטית של המערכת המשפטית, בוחר בימים אלו ליישר קו באופן עקבי עם אלו המצדדים בגזילת הכוח מהעם והעברתו ליוריסטוקרטים. במקום להיום גורם מפשר, הוא בוחר להיות גורם מקטב שקורא שלא להגיע להסכמות עם לוין.

עם ישראל זוכר היטב מי היה לצידו ומי בחר לשרת את ההגמוניה הישנה, ההיסטרית, והאנטי דמוקרטית. חבל מאוד שאנשים כמו פרופ' יואב דותן (ראו את מאמרו של דותן למטה) ופרופ' מני מאוטנר (ראו את קטע הוידאו של מאוטנר למטה בהמשך) בחרו להתנתק מכתיבתם האקדמית רבת השנים, שעליה אני מסתמך בכתיבתי שלי, ולשרת קבוצה סוציולוגית מוגדרת מאוד בחברה הישראלית ולא את כלל עם ישראל.

יואב דותן ב- YNET: מדוע אסור לעשות פשרה עם יריב לוין כעת
הסכמה לפשרה המוצעת על ידי שר המשפטים בוועדה למינוי שופטים פירושה למעשה מתן פרס למפר חוק, וכל הסכם עמו לגבי מינוי השופטים דומה יותר להסכם פרוטקשן. מלבד זאת, המועמדים שהוא שואף לקדם לבית המשפט העליון הם חסרי כישורים הולמים
[למאמרו של יואב דותן ב- YNET, לחצו כאן]

בסרטון למטה, מסכם פרופ' מני מאוטנר את הספר שלו 'משפט ותרבות בישראל בפתח המאה ה-21':

"הקבוצה שאני קורא לה 'ההגמונים לשעבר', הפסידה הרבה מאוד כוח בפוליטיקה. היא צריכה להתחלק בפוליטיקה, מאותו זמנן, עם קבוצות אחרות. הקבוצה הזו סובלת הפסדים פולטיים גדולים מאוד, ומה שהיא עושהב בעצם, היא מעתיקה את הפעילות הפוליטית שלה במידה רבה מאוד מהפוליטיקה של הבחירות שהיא הפוליטיקה של הכנס, למקום אחר, לבית המשפט העליון, והופכת אותו למוסד שבו מתנהלת פוליטיקה. בדקתי את כל העתירות שהוגשו לבית המשפט, 250 עתירות שהוגשו על ידי חברי כנסת מ- 1977 ועד 2005, זה לא הפתיע אותי למצוא בראש העותרים נמצאים חברי הכנסת של מר"ץ, והעתירות שלהם הן תמיד עתירות פוליטיות על נושאים פוליטיים. הימין גם הגיש עתירות, אבל תמיד על פגיעה אישית בזכויות שלהם. לעולם כמעט לא עתירות על מאבקים פוליטיים. אל תטעו בי. אני לא אומר שמישהו ישב שם בחדר סגור והחליט מה הוא עושה הלאה. הדברים הלא מפורשים, ההבנות הסמויות, התרבותיות, של אנשים בעלי זהות תרבותית ותפיסת עולם זהה, הן הרבה יותר חזקות. על הדברים הכי חשובים בכלל לא צריך לדבר. כולם פועלים באופן של סינכרוניזציה מוחלטת"...

[בתמונה: פרופ' מני מאוטנר מסביר מה קורה בישראל מאז נובמבר 2022... המקור: דף הטוויטר של ד"ר גדי טאוב. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]

[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית', לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

2 thoughts on “משה כהן אליה: "מניעה משפטית"

  1. Pingback: פנחס יחזקאלי: הכל על אליטת ההון הישראלית באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  2. Pingback: פנחס יחזקאלי: היפוך משמעותן של מילים בשירות המחאה | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *