[בתמונה: המרד הערבי בנגב - ינואר 2022. התמונה היא צילום מסך מכתבת כאן 11]
[לתופעת הצלחת היתר באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על 'הדרום הפרוע' ב'ייצור ידע', לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על משילות, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'ריבונות', לחצו כאן]
אז ליפא העגלון אומר; שקצת פחות זה קצת יותר; צריך למתוח המושכה; וקצת לקחת חזרה... ('ליפא העגלון', מילים: יחיאל מוהר)
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
אחת הסכנות הגדולות ביותר, הניצבות בפני מנהיגים מצליחים, היא הצלחת יתר או ניצחון יתר (Overachieving). מערכות מורכבות הן הפכפכות ונוטות ל'מהפכי העוצמה'; וככל שתהליך צבירת הכוח מהירה מידי, כך גדל הסיכון לקריסה בהתאמה.
הדוגמה הבולטת ביותר במאה העשרים לתופעת הצלחת היתר היא (להבדיל אלף אלפי הבדלות...) היא גרמניה הנאצית, שכמו עוף החול התאוששה תוך שנים מעטות מתבוסה קשה, מהיפר אינפלציה, מכאוס ומרעב להיות המעצמה החזקה בעולם; ושוב, בהיפוך תפקידים מרתק, נחרבה תוך שנים ספורות עד היסוד.
לכן, מנהיגים חכמים לומדים לכבוד את יצרם ולהתקדם בשיטת הסלמי. אוכלים חתיכה ונחים; ולא מתפתים למצות עד תום את הישגיהם. לנוע על 'רחבת הריקודים' המדינית והפוליטית כמו בואלס: שני צעדים לפנים, ותמיד צעד אחד לאחור...
[להרחבת המושג: 'הצלחת יתר', לחצו כאן] [להרחבת המושג, 'מערכת מורכבת', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'מהפך עוצמה', לחצו כאן] [להרחבת המושג: כאוס, לחצו כאן]
מהפך העוצמה של מנסור עבאס
מנסור עבאס הפציע כמטאור בשמי הפוליטיקה הישראלית. בן גוריון הפלסטיני קראו לו; ובאמת, הישגו הפוליטי היה מופלא. הוא הפך למוציא ולמביא של הקואליציה ועל פיו נשק דבר. הישגו המשמעותי ביותר, לקראת ריבונות פלסטינית עתידית, היה חוק החשמל, שבודדים בישראל מבינים לעומק את השלכותיו ארוכות הטווח.
[בתמונה משמאל: מנסור עבאס ורע"מ... מקור הכרזה: פייסבוק]
עתה, מנהיג נבון היה עוצר ומרגיע. מרחיק עצמו מתחומים לאומניים ושוקד ליישם את החוק. בעוד שנה, כשההישג היה לעובדה של קבע בשטח, היה צריך ללכת למאבקי הנטיעות. אם כך היה עושה, היה נחרץ גורל הריבונות הישראלית בנגב!
אבל הפלסטינים אף פעם לא היו טובים בלכבוש את יצרם. הם המציאו את תורת השלבים; אולם בחפזונם כי רב, אף פעם לא נחנו באורך הרוח לבצע אותה כהלכה (דווקא דוד בן גוריון עשה זאת, בכישרון רבה, אבל זה כבר נושא למאמר אחר...). הם השמיטו מידיהם ניצחון ב- 1947 בתכנית החלוקה; וב- 1993, כשלא ידעו לכבוש את יצרם ולהמתין. עתה, ב- 2022, חוזר מנסור עבאס על הטעות הזו שוב, בחפזונו לגרוף את רווחיו; ו/או בשל אבדן השליטה על השטח.
עתה, ברור לרוב הציבור היהודי שאמנם שילוב המגזר הערבי בפוליטיקה ובממשל הישראלי הוא אינטרס לאומי; אבל, הצבת התנועה האסלאמית בנקודת סחיטה וויתור על אינטרסים לאומיים חיוניים, היא התאבדות לאומית!
כתב אראל סג"ל בעקבות אירועי הדרום, וידע מה כתב: "בן־גוריון צדק, בנגב ייבחן עם. בנגב יוכרע עתיד המדינה היהודית. כן, עד כדי כך. איום קיומי ממש, לא פחות מגרעין איראני" (סג"ל, 2022).
הוא צודק!
[להרחבת המושג: אינטרסים לאומיים - אינטרסים חיוניים, לחצו כאן]
[התמונה היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע. המשפט לקוח מן הכתבה: אראל סג"ל (2022), בנגב ייבחן עם, ישראל היום, 13/1/22]
[לתופעת הצלחת היתר באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על 'הדרום הפרוע' ב'ייצור ידע', לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על משילות, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'ריבונות', לחצו כאן]
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על ‘משילות’ באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 9/7/18.
- אראל סג"ל (2022), בנגב ייבחן עם, ישראל היום, 13/1/22.
- פנחס יחזקאלי (2014), הצלחת יתר – כשדוחפים לפה יותר מכפי שניתן ללעוס…, ייצור ידע, 12/4/14.
- יחזקאלי פנחס (2016), מהפך עוצמה: יחסי הכוחות מתהפכים…, ייצור ידע, 30/12/16.
- פנחס יחזקאלי (2014), כאוס, ייצור ידע, 12/4/14.
- יחזקאלי פנחס (2014), אינטרסים לאומיים, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2020), מהם האינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל?, ייצור ידע, 25/1/20.